Wednesday, 5 April 2017

čokoladna torta od heljde i prosa


Dosta otprilikativan recept za prefini kolač. Radila sam ga tako da sam ubacivala nasumične količine sastojaka u blender i dodavala vode da bude lakše blendati... Ali potrudit ću se da to oblikujem u nekakav recept.

što/

za biskvit
2/3 šalice prosa
2/3 šalice heljde
1/2 šalice kvinoje (opcija)
1/2 šalice rižinog brašna
2/3 šalice kakaa u prahu
1/3-1/2 šalice mljevenih chia sjemenki
2/3 šalice datuljinog sirupa
2/3 šalice rogača
1/2-2/3 šalice kokosovog ulja
1-2 (ne znam točno) šalice bademovog mlijeka
1 čajna žličice sode bikarbone
vode po potrebi (a trebat će...samo se ne sjećam koliko točno)

za glazuru
1/2 šalice + 2 jušne žlice kokosovog ulja
1/2 šalice datuljinog sirupa
1/3 šalice kakaa u prahu

za posipati
goji bobice
mljeveni bademi
sušena narančina kora
lavanda
drobljena kakao zrna

kako/

biskvit:
Proso, heljdu (ne heljdinu kašu, baš sirovu heljdu) i kvinoju namočite u vodi preko noći (može se napraviti i bez namakanja, ali ovako ćete dobiti bolji dojam o pravoj gustoći smjese, i budućoj teksturi kolača jer sve navedeno apsorbira vodu dok dulje stoji). Sve sastojke osim chia sjemenki dobro izblendajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu nešto gušću od smjese za palačinke (dakle da se može prelijevati, ali da nije baš rijetka). Umiješajte chia sjemenke i pričekajte 15-30 minuta da apsorbiraju vodu. Smjesa bi se trebala malo zgusnuti, ali ostati relativno mekana, da ju je moguće prelijevati. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok se malo ne raspuca na vrhu; ne treba predugo, da torta ne ispadne presuha. Za provjeru možete zabosti čačkalicu u sredinu torte - ako se ništa nije zalijepilo za nju, biskvit je pečen.

glazura:
Ako je kokosovo ulje u krutom stanju, rastalite ga na pari. Izblendajte sve sastojke u blenderu kako bi se spojili u glatku kremu i prelijte preko (već malo ohlađene) torte. Stavite sve skupa u hladnjak dok se glazura ne zgusne, da možete tortu izvaditi iz kalupa i narezati.



[ENGLISH]

chocolate cake /gluten-free, sweetened with date syrup / i will try to write it soon...

No comments:

Post a Comment