Saturday, 4 April 2020

tiramisu u čaši


Prva u nizu biljojednih varijacija na temu tiramisua je napokon pred vama! Lagan je, nježan, prozračan, stvarno jako ukusan i još k tome bez glutena i bez previše masnoća. Nadam se da ćete i vi uživati u ovom super desertu.

što/

(za 6 čaša)

[umjesto keksa]
1/2 šalice mljevenih zobenih pahuljica
1/3 šalice sitnog odmasćenog kokosovog brašna
1/3 šalice mljevenih badema
1/3 šalice kokosovog šećera ili javorovog sirupa
1 šalica turske kave*

[krema]
250 g polutvrdog tofua
1/3 šalice kokosovog šećera ili javorovog sirupa
1/2 šalice svježih datulja bez koštica
1/2 šalice turske kave*
1 prstohvat mljevene vanilije
1/4 šalice kakao maslaca u "kapljicama" (oko 1/5 šalice rastaljenog)
3/4 šalice zobenog mlijeka

*kavu skuhajte prema ukusu; ja sam na 1 i 1/2 šalice vode stavila 2 vrhom pune jušne žlice kave i ostavila je da odstoji 15-ak minuta prije nego što sam je procijedila. Ponekad radim i s hladno pripremljenom (cold brew) kavom.

kako/
Pomiješajte sve sastojke za smjesu nalik keksu i ostavite da odstoji 10-20 minuta da se malo zgusne. Stavite sve sastojke za kremu u blender (kakao maslac mora biti rastaljen) i blendajte dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smjesu. Smjesa će biti gusta ali tekuća, a hlađenjem će se zgusnuti. Ostavite kremu da malo odstoji kako biste se riješili mjehurića zraka; prije ulijevanja u čaše ju malo promiješajte. Stavite malo "keks smjese" na dno šalice, posipajte kakao prahom, ulijte kremu do pola šalice i ponovite postupak. Ostavite deserte da se hlade u hladnjaku barem pet sati kako bi se lijepo zgusnuli. Po želji pospite kakao prahom. Dobar tek!


[ENG]

tiramisu dessert

what/

(for 6 cups)

[instead of a sponge cake]
1/2 cup ground rolled oats
1/3 cup fine desiccated coconut flour
1/3 cup ground almonds
1/3 cup coconut blossom sugar or maple syrup
1 cup Turkish coffee*

[for the cream]
250 g semi-firm tofu
1/3 cup coconut sugar or maple syrup
1/2 cup fresh pitted dates
1/2 cup Turkish coffee*
1 pinch ground vanilla
1/4 cup cacao butter drops (around 1/5 cup melted cacao butter)
3/4 cup oat milk

*I used 2 heaping tablespoons of ground coffee in 1+1/2 cup water and let it sit a bit longer than normally prepared coffee. You can also use a cold brew.

how/
Combine all the ingredients for the "cake batter" and let the mixture sit for 10-20 minutes to thicken a bit. Put all the ingredients for the cream into a blender (cacao butter should be melted), and blend until completely smooth and silky. Let the cream sit for around five minutes to get rid of the air bubbles, and stir before pouring. Put some of the "cake batter" on the bottom of the cups, dust with cacao powder, pour some cream over, add some more cake mixture chunks, dust with some more cacao and pour the cream to fill the cup. Let the desserts cool in the fridge for at least five hours. Sprinkle some cacao powder on top. Bon appétit!


No comments:

Post a Comment