Wednesday, 26 May 2021

chia s jagodama


što/
1/2 šalice narezanih jagoda*
1/2 šalice zobenog mlijeka
1/2 šalice sojinog jogurta 
sok 1/2 limuna
1 jušna žlica sirupa od datulja
4-5 jušnih žlica chia sjemenki

*na Malom placu su najslađe!


kako/
Stavite jagode, zobeno mlijeko, sojin jogurt, sok limuna i sirup od datulja u blender. Izblendajte u glatku smjesu. Dodajte chia sjemenke, dobro promiješajte i ostavite da odstoje barem pola sata uz povremeno miješanje kako bi apsorbirale tekućinu. Ja ih obično pripremim dan ranije i ostavim preko noći u hladnjaku. Ovaj jednostavni "chia puding" možete kombinirati sa raznim sastojcima, svježim voćem, biljnim jogurtom... Ja sam ga poslužila kao desert u kombinaciji s pudingom od prosa i vanilije (recept možete naći ovdje), svježim jagodama i chia džemom od jagoda.

Dobar tek!


Wednesday, 19 May 2021

umak od pak choia i shiitaka


što/

(za 2 porcije)

2 srednje ili veće glavice pak choia*
150 g shiitaka*
1 mladi luk*
3 jušne žlice tamarija
200 ml povrtnog temeljca**
1 jušna žlica škroba tapioke
1-2 jušne žlice sezamovog ulja***

*koristila sam domaće ekološke namirnice s Malog placa
**temeljac radim od zamrznutih ostataka povrća
***umjesto sezamovog ulja može ići i hladno prešano suncokretovo



kako/

Narežite pak choi na četvrtine po dužini. Narežite shiitake i mladi luk na krupne komade. Zagrijte malo sezamovog ulja u woku na srednje jakoj vatri i ubacite shiitake i pak choi. Kuhajte sasvim kratko, oko minutu. Dodajte tamari, pa podlijte s malo temeljca i ostavite da kuha još minutu. U ostatak temeljca zamiješajte škrob tapioke (dobro promiješajte kako ne bi ostale grudice), ulijte u tavu i pustite da zavrije. Umak će se gotovo odmah lagano zgusnuti od škroba - kada se to dogodi, maknite jelo s vatre. Poslužite uz kuhanu rižu.

Dobar tek!




Wednesday, 12 May 2021

pečene artičoke s umakom od limuna i kikirikija


 

što/

(za 2 osobe)

4 velike glavice artičoke*

2 jušne žlice tamarija

1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta

+

3 jušne žlice maslaca od kikirikija bez dodataka**

3 jušne žlice tamarija

3 jušne žlice soka limuna


*divne domaće eko artičoke s otoka Iža našla sam na Malom placu

**ovaj umak je odličan i kada se umjesto kikirikija koristi domaći maslac od pečenih suncokretovih sjemenki koji možete napraviti na ovaj način, ali vjerujem da je maslac od kikirikija jednostavnija varijanta za sve koji nemaju blender




kako/

Narežite artičoke na četvrtine i odmah ih premažite s malo limunovog soka kako biste spriječili oksidaciju. Izvadite suhi, "dlakavi" dio cvata iz sredine glavice. Otopite kokosov šećer u 2 žlice tamarija, pa tom mješavinom premažite unutarnje površine narezanih artičoka. Stavite artičoke u pleh za pečenje (najbolje jednom ravnom stranom prema dolje) i pecite 15 - 20 minuta na 200 °C; neka se peku poklopljene kako bi ostale sočne. Ako želite da se malo zapeku, možete peći 10 minuta otvoreno i zatim još 10 poklopljeno. Za umak od kikirikija pomiješajte jednake volumene tamarija, maslaca od kikirikija i limunovog soka i dobro izmiješajte pomoću pjenjače. Poslužite pečene artičoke uz rižu i umak. Iskreno, meni su bile toliko fine same da sam zaboravila na rižu i jela ih list po list s umakom od kikirikija.

Dobar tek!