Monday, 28 November 2016

zimski keksi sa sezamom i začinima


što/
1 čaša sjemenki sezama
1/2 čaše ribanog kokosa
1/2 čaše sjemenki suncokreta
1 čaša rižinog brašna
1/2 čaše datuljinog sirupa (/ječmenog slada/nerafiniranog šećera)
1 i 1/2 jušne žlice psyllium ljuskica
2 čajne žlice cejlonskog cimeta
1/2 čajne žlice mljevene mahune vanilije
1/2 čajne žlice đumbira u prahu (opcija)
malo muškatnog oraščića
prstohvat soli
1/2 čajne žlice sode bikarbone
oko 1/2 čaše vode

kako/
Sezam, kokos i suncokret izblendajte u "maslac" popoću blendera, multipraktika ili mlinca za kavu. Treba blendati dok sjemenke ne puste ulje, a smjesa postane glatka i kremasta. Maslacu od sjemenki dodajte ostatak sastojaka i dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Kada su svi sastojci dobro izmiješani, možete još malo izmijesiti tijesto rukama. Gustoća bi trebala biti takva da se lako mijesi i oblikuje (smjesa će biti i pomalo ljepljiva, nemojte odustati). Ako je pregusto, dodajte još vode, a u slučaju da je prerijetko, dodajte još rižinog brašna. Oblikujte kekse - ukoliko radite rukama, bit će lakše ako prethodno navlažite ruke hladnom vodom. Pecite 10-15 minuta u pećnici na 180°C.

što ako/
Ako ne volite gorkasti okus sezama, možete umjesto njega koristiti bademe ili bilo koje druge orašaste plodove.



[ENGLISH]

winter cookies with sesame and spices

what/
1 cup sesame seeds
1/2 cup shredded dried coconut
1/2 sunflower seeds
1 cup rice flour
1/2 cup date syrup (/barley malt syrup/nonrefined sugar of choice)
1 + 1/2 tbsp psyllium husks
2 tsp ceylon cinnamon
1/2 tsp ground vanilla bean
1/2 tsp ground ginger
a bit of grated nutmeg
a pinch of salt
1/2 tsp bicarbonate soda
~ 1/2 cup water

how/
Blend the seeds and coconut into a smooth butter. Put it into a bowl with the rest of the ingredients and mix it all well with a spoon or a fork. You can also knead it a bit with your hands (it's a bit sticky, but completely doable). The dough should be thick enough to be easy to knead and shape with hands. Shape the cookies and bake them at 180°C for 10-15 minutes.

what if/
If the slightly bitter sesame flavour is not really your thing, you can replace the sesame with almonds or walnuts. 

No comments:

Post a Comment