Monday, 29 March 2021

rezanci od buče s tamarijem i konopljom


Nedavno me prijateljica pitala jesam li ikada probala rezance od sušene buče. Već dugo znam da to postoji, ali stvarno ih do sada nisam imala priliku probati. Taman odlučim da ću potražiti gdje se ta buča može nabaviti, i dobivam poruku od Ane s Malog placa - kaže da su dobili sušenu buču. Uvijek savršen tajming! Rezanci od buče, poznati i kao kostajničke pletenice, dobivaju se sušenjem tanko narezane buče na suncu. Potječu iz Hrvatske Kostajnice, gdje se tradicionalno za Badnjak pripremaju kuhani i začinjeni octom, uljem i malo soli, papra i češnjaka. Meni to super zvuči jer volim jednostavnu hranu, ali vjerujem da ako niste iz Kostajnice i ako vam baka to nije radila svake godine za Badnjak, postoji šansa da vas ideja salate od kuhane buče i neće baš toliko privući. To je okej, jasno. Imam i prijatelja Irca koji ne voli sarmu, meni to malo slama srce ali razumijem - nije odrastao uz taj okus. Sigurna sam da će mnogima prva pomisao biti kako ova buča zapravo izgleda kao odlična niskokalorična zamjena za tjesteninu. Ali možda je šteta koristiti buču kao zamjenu za tjesteninu kada je možemo tretirati kao posebnu namirnicu (kao.... buču!). Umjesto da napravimo šalšu s rezancima od buče i sjedimo u razočaranju što to nema okus kao tjestenina, možda je bolje smisliti neku novu kombinaciju. Meni su se najviše od svega svidjeli u kombinaciji s tamarijem (hvala, Jelena!), sezamom, tostiranim bademima, sjemenkama konoplje i mladim češnjakom. Mogla bih to jesti svaki dan, bez pretjerivanja. Jednu od tih kombinacija predstavit ću vam u ovom jednostavnom receptu. 


što/
(za 2 porcije)
50 g sušene buče
1 jušna žlica kokosovog ulja
2 jušne žlice tamarija
1 mladi češnjak 
2 jušne žlice sjemenki konoplje
nekoliko šaka svježeg lisnatog povrća (matovilac, rikula, mizuna, potočarka...)

kako/
Skuhajte sušenu buču nekoliko minuta u kipućoj vodi, pa ocijedite (vodu od kuhanja možete iskoristiti kao temeljac za neku juhu ili varivo). Zagrijte žlicu kokosovog ili sezamovog ulja u woku, dodajte kuhane i ocijeđene rezance od buče i popržite oko pola minute. Dodajte narezani mladi češnjak i tamari, promiješajte u woku i ugasite vatru. Poslužite sa svježim lisnatim povrćem i pospite sjemenkama konoplje.

Dobar tek!

No comments:

Post a Comment