Saturday 30 January 2016

fermentirani jogurt od badema


što/
1 čaša badema
2 čaše vode (ili vodenog kefira za bržu fermentaciju)
1 jušna žlica tibicos kefirnih zrnaca
2-3 čajne žličice kokosovog šećera / tamnog muscovado šećera / bilo kakvog što manje rafiniranog zaslaživača (može i pasta od datulja) - šećer je potreban da tibicos ne bude gladan i da se može dijeliti i množiti.
malo limunovog soka

kako/
Bademe namočte oko 8 sati, ocijedite vodu i stavite ih u blender s 2 čaše vode ili vodenog kefira, kefirnim zrncima, šećerom/datuljama i malo limunovog soka. Dobro izblendajte do kremaste teksture. Ulijte u staklenku, prekrijte ju gazom ili krpicom (a može i poklopcem ali nemojte ga zavrnuti) i ostavite oko 24 h na sobnoj temperaturi - možda će trebati i malo dulje ako je u prostoriji hladno. Kada smjesa poprimi mjehurićastu teksturu, zgusne se i postane kiselksta (okus kefira ili jogurta), znači da je jogurt gotov i možete ga spremiti u hladnjak.

što ako/
Ako želite potpuno glatku teksturu bez vlakana, ili ako nemate dovoljno dobar blender i ne možete postići kremastu teksturu, nakon blendanja možete procijediti tekućinu kroz platnenu vrećicu kao što biste učinili da radite bademovo mlijeko. Na taj način ćete dobiti relativno rijedak, tekući jogurt.

Ako volite čvršći jogurt, možete ga uliti u cjediljku prekrivenu komadom žutice ili više slojeva gaze i podbočenu na zdjelicu i ostaviti u frižideru koji dan. Tako će u zdjelicu kapati -bademova sirutka-, ajme fora, a na krpici/gazi će ostati gusti kremasti jogurt. Kako bi se ravnomjernije cijedilo, možete tu i tamo promiješati. Preporučam ovaj korak, pogotovo ako ste ocijedili tekućinu od vlakana, jer ćete ovako dobiti predivnu kremastu teksturu. Toliko je dobro da sad pokušavam napisat post ali ne mogu prestat lizat krpicu u kojoj se cijedilo...

i još/
Možete za jogurt koristiti i neke druge orašaste plodove. Na ovaj način možete napraviti i fermentirani sir od badema, ali o tome ću pisati u nekom od idućih postova.



[ENGLISH]

almond yogurt
soon! 

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License