Thursday 14 July 2016

puding od čokolade


što/
1 banana
1 šaka datulja
1 jušna žlica kakaa u prahu
malo vanilije u prahu
1/2 šalice vode
2 preko vrha pune jušne žlice chia sjemenki

kako/
Sve sastojke dobro izblendajte u blenderu, dok smjesa ne postane glatka. Izlijte u zdjelicu i ostavite da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi i nakon toga pola sata u hladnjaku. Chia sjemenke će apsorbirati vodu, odnosno pustiti sluz i tako zgusnuti smjesu pa ćete dobiti pudingastu teksturu. Po želji ukrasite sezonskim voćem - ja sam ovaj put koristila trešnje i ribizle, a jabuke su isto dobra opcija.

što ako/
Ako nemate jaki blender, možete chia sjemenke samljeti u mlincu za kavu, a ostatak smjese izblendati štapnim mikserom pa umiješati mljevene chia sjemenke unutra.



[ENGLISH]

chocolate pudding

what/
1 banana
1 handful of dates
1 tbsp cacao powder
a bit of ground vanilla
1/2 cup water
2 heaping tbsp chia seeds

how/
Blend all the ingredients in a high-speed blender until smooth. Pour the mixture into a bowl and let it sit at room temperature for 15 minutes, and for another half an hour in the fridge. Chia seeds will absorb the water and thicken the mixture, giving it a pudding-like consistency. If you want, you can decorate it with some seasonal fruits - I used cherries, redcurrant and blackcurrant. Apples fit in good as well.

what if/
If you don't have a high-speed blender, you can grind the chia sees with a coffee grinder, mix the rest of the ingredients with a stick blender and combine everything.

Wednesday 13 July 2016

tri ideje za krekere


Svi se nešto žale da su antitalenti za krekere... Napisat ću vam tri jednostavna recepta s kojima ne možete fulati. Svi su kombinacija sezonskog povrća (biološki voća al ok, voćopovrća), sjemenki i nečega da to sve poveže da se ne raspadne, a to su ili lanene sjemenke* ili psyllium ljuskice**. Možete koristiti sol i začine, ali dobri su i bez ičega. Prije sušenja je dobro smjesu ''narezati'', tj. istanjiti tupim nožem kako bi se za vrijeme sušenja formirali krekeri. Ako to ne napravite, moguće je da će smjesa popucati na nekoliko mjesta dok se suši.

1/ tikvica + lan.
Namočite lanene sjemenke u onoliko vode koliko im treba da nabubre i puste sluz. Količine tikvice : namočenog lana neka budu okvirno 1 : 1 (volumen). Izblendajte tikvicu u homogenu masu, dodajte namočene lanene sjemenke, začinite po želji i dobro izmiješajte vilicom. Izlijte smjesu na policu dehidratora i sušite oko 12 sati na 42 °C.

2/ rajčica + bosiljak + sezam + psyllium.
Izblendajte 1-1.5 kg rajčica i nekoliko stabljika s listovima svježeg bosiljka u homogenu smjesu, dodajte 2 jušne žlice psyllium ljuskica i nastavite blendati dok se smjesa malo ne zgusne (ako se čini da je pregusto i da bi psyllium mogao apsorbirati još vode, dodajte malo vode i dobro izblendajte). Zatim umiješajte sjemenke sezama (po mogućnosti prethodno namočene barem nekoliko sati), posolite/začinite po želji i dehidrirajte oko 12 h na 42 °C.

3/ tikvica + sumcokret + psyllium.
Izblendajte oko 1 kg tikvica u homogenu smjesu, dodajte oko pola čaše-čašu vode i 2 jušne žlice psyllium ljuskica i nastavite blendati dok se smjesa malo ne zgusne. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte namočene suncokretove sjemenke i sol ili začine po želji (preporučam kurkumu ili curry) i izmiješajte vilicom. Dehidrurajte oko 12 h na 42 °C.


Tikvicu i rajčicu sam izabrala jer su prirodno bogate vodom i kada se izblendaju dobijete mekanu smjesu. Može se koristiti i zeleno lisnato povrće, recimo blitva i špinat, ali onda se treba dodati vode u smjesu i stvarno dobro izblendati - kako bi psyllium ili lan mogao apsorbirati vodu.

Sve krekere možete raditi i u pećnici na 50 °C s lagano odškrinutim vratima ili s upaljenom ventilacijom.

*Lanene sjemenke jako nabubre u vodi i puste sluz, pa na taj način dobro povezuju smjesu.
**Psyllium ljuskice se dobivaju od ovojnica sjemenki indijskog trpuca i sadrže sluzi zbog kojih mogu apsorbirati puno vode. Sadrže i puno vlakana, a tradicionalno se koriste za liječenje probavnih tegoba. U svakodnevnoj prehrani ih nije poželjno koristiti u prevelikim količinama jer vežu puno vode na sebe pa mogu djelovati malo agresivno za probavni sustav, ali u malim količinama su dobre i korisne za zdravlje, a mogu jako dobro poslužiti za zgušnjavanje i povezivanje smjese kod izrade krekera ili bezglutenskih i sirovih kruhova. Nekakva preporučena doza u terapijske svrhe je obično oko 1-3 čajne žličice dnevno. Kada se koriste u krekerima, treba paziti da apsorbiraju onoliko vode koliko mogu (a to je otprilike 15 puta veći volumen od volumena ljuskice).



[ENGLISH]

3 ideas for raw crackers

//recipes in english coming soon!

Wednesday 6 July 2016

kolač od mrkve


što/
4 velike mrkve (pokušajte nabaviti dobre, mlade, slatke mrkve)
1 šalica badema (namočenih 8 sati)
1 - 1.5 šalica datulja
1 - 1.5 šalica ribanog kokosa

kako/
Naribajte mrkve što sitnije. Istisnite sok iz njih i popijte ga ili spremite u frižider za kasnije. Namočene bademe izblendajte u blenderu ili multipraktiku , ali ne u potpuno homogenu pastu, nego tako da ostanu u sitnim komadićima. Stavite ih u zdjelu s naribanom i ocijeđenom mrkvom i izmiješajte rukama ili žlicom. Stavite datulje u blender zajedno s malo ribanog kokosa i izblendajte u što mekšu smjesu (ako imate suhe datulje, možete ih prethodno namočiti u samo malo vode, da ih bude lakše blendati). Dodajte dobivenu smjesu u zdjelu s mrkvom i bademima i izmiješajte sve rumama ili žlicom. Ostatak kokosa malo izblendajte - ne u kokosov maslac nego samo na još sitnije komadiće, kako se kolač kasnije ne bi raspadao. Dodajte sav kokos u smjesu i izmijesite dobro rukama. Ako se čini premekano, možete dodati još kokosa. Složite i utisnite smjesu na pladanj ili u kalup, izvaljajte valjkom ili poravnajte rukama i stavite u frižider na nekih pola sata, kako bi bilo lakše rezati.

što ako/
[link]

i još/
Ako želite manje masnu verziju, umjesto badema možete staviti namočenu heljdu, brašno od proklijale i dehidrirane heljde ili mljevene zobene pahuljice. Ako koristite zobene pahuljice, računajte da one apsorbiraju puno vode (dakle treba dodati i dovoljno vode u smjesu) i trebaju odstajati nekoliko sati. U tom slučaju sok koji ste ocijedili iz mrkve možete dodati natrag u smjesu kako bi ga zobene pahuljice upile.



[ENGLISH]

carrot cake

what/
4 big carrots (try to get young, sweet carrots)
1 cup almonds (soaked for 8 hours)
1 - 1.5 cup dates
1 - 1.5 cup dried shredded/grated coconut

how/
Grate the carrots to get as small pieces as possible. Squeeze the juice from them with your hands and drink that juice or save it in the fridge for later. Blend/grind the soaked almonds into very small pieces (but not into a paste or ''butter''). Put them into a bowl with grated and strained carrots and mix everything with your hands or a spoon. Put the dates into a blender together with some grated coconut flakes and blend into a soft, smooth paste (if you have dried dates, it is good to soak them for a few hours in just a bit of water and use them together with that water). Add this paste into a bowl with carrots and almonds and mix everything with hands or a spoon. Put the rest of the coconut into a blender and blend into even smaller pieces - to prevent the cake from falling apart later. Put all that coconut into the mixture and mix everything well. If it seems too soft, you can add more coconut. Press the mixture into a mold or on a plate, straighten out the surface with a rolling pin and place inside a fridge for about half an hour, just to make it a bit easier to cut.

what if/
[link]

also/
If you want a low-fat version of this cake, you can replace the almonds with sprouted buckwheat, dehydrated sprouted buckwheat flour or (ground) rolled oats. If you are using rolled oats, make sure to add enough water into the mixture and let it sit for a couple of hours. You can also add the juice that you squeezed from the carrots to the mixture.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License