Monday, 28 November 2016

zimski keksi sa sezamom i začinima


što/
1 čaša sjemenki sezama
1/2 čaše ribanog kokosa
1/2 čaše sjemenki suncokreta
1 čaša rižinog brašna
1/2 čaše datuljinog sirupa (/ječmenog slada/nerafiniranog šećera)
1 i 1/2 jušne žlice psyllium ljuskica
2 čajne žlice cejlonskog cimeta
1/2 čajne žlice mljevene mahune vanilije
1/2 čajne žlice đumbira u prahu (opcija)
malo muškatnog oraščića
prstohvat soli
1/2 čajne žlice sode bikarbone
oko 1/2 čaše vode

kako/
Sezam, kokos i suncokret izblendajte u "maslac" popoću blendera, multipraktika ili mlinca za kavu. Treba blendati dok sjemenke ne puste ulje, a smjesa postane glatka i kremasta. Maslacu od sjemenki dodajte ostatak sastojaka i dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Kada su svi sastojci dobro izmiješani, možete još malo izmijesiti tijesto rukama. Gustoća bi trebala biti takva da se lako mijesi i oblikuje (smjesa će biti i pomalo ljepljiva, nemojte odustati). Ako je pregusto, dodajte još vode, a u slučaju da je prerijetko, dodajte još rižinog brašna. Oblikujte kekse - ukoliko radite rukama, bit će lakše ako prethodno navlažite ruke hladnom vodom. Pecite 10-15 minuta u pećnici na 180°C.

što ako/
Ako ne volite gorkasti okus sezama, možete umjesto njega koristiti bademe ili bilo koje druge orašaste plodove.



[ENGLISH]

winter cookies with sesame and spices

what/
1 cup sesame seeds
1/2 cup shredded dried coconut
1/2 sunflower seeds
1 cup rice flour
1/2 cup date syrup (/barley malt syrup/nonrefined sugar of choice)
1 + 1/2 tbsp psyllium husks
2 tsp ceylon cinnamon
1/2 tsp ground vanilla bean
1/2 tsp ground ginger
a bit of grated nutmeg
a pinch of salt
1/2 tsp bicarbonate soda
~ 1/2 cup water

how/
Blend the seeds and coconut into a smooth butter. Put it into a bowl with the rest of the ingredients and mix it all well with a spoon or a fork. You can also knead it a bit with your hands (it's a bit sticky, but completely doable). The dough should be thick enough to be easy to knead and shape with hands. Shape the cookies and bake them at 180°C for 10-15 minutes.

what if/
If the slightly bitter sesame flavour is not really your thing, you can replace the sesame with almonds or walnuts. 

Thursday, 17 November 2016

fast food za po doma

Napokon ću napisati davno obećanih nekoliko ideja za jednostavne, brze, minimalno kuhane obroke koji su zasitni a nisu teški. Jasno mi je da se većina ljudi ne može najesti samo od sirove hrane - kada nema dovoljno kvalitetnog voća, riža i krumpir su spas! Uz njih je najbolje koristiti sirovo ili samo kratko kuhano povrće, i zato birajte ono čemu je sezona i što je relativno mlado i mekano, da se ne mora dugo kuhati kako bi se moglo sažvakati. Ne želim reći da je kuhanje zlo, ali mislim da za nekakvu zdravu ravnotežu u organizmu nije dobro jesti previše kuhane hrane. I sama se osjećam pomalo umorno nakon velikog (pre)kuhanog obroka, dok se nakon sirovog odmah osjećam spremno za akciju.

(U nedostatku boljih fotografija, prilažem ono što imam)



1/ rižoto
Skuhajte rižu (ako je smeđa, najbolje ju je prethodno namočiti preko noći - tada joj treba samo 20-ak minuta da se skuha), i kada je gotova ubacite narezano svježe sezonsko povrće i gljive (ovo je slika od ljeta, zato su unutra rajčice i paprike) - mladi špinat, blitvu, brokulu, mladi luk, shiitake... što god volite. Računajte da će povrće izgubiti na volumenu kada se "skuha" u vreloj riži, pa pripremite dovoljno. Dodajte malo soja-sosa ili soli ako koristite nešto od toga. Ako baš osjećate da vam nedostaje masnoća u ovakvom obroku, možete ubaciti i sjemenke suncokreta, sezama, ili neke druge sjemenke. Promiješajte i ostavite da odstoji par minuta. Ja si često ostavim i malo vode od kuhanja riže, odnosno kuham ju u više vode nego što je potrebno jer ne volim baš suhu hranu, nadam se da me stručnjaci za kuhanje riže neće mrziti zbog toga...




2/ miso juha
...s rižom, rižinim rezancima, kvinojom ili amarntom, u velikoj zdjeli, tako da se možete pošteno najesti od nje.
Skuhajte rižu ili nešto drugo od navedenog (na slici su rezanci od spiraliziranog krumpira jer sam taman bila kupila spiralizator pa sam od oduševljenja spiralizirala sve što mi je došlo pod ruku..). Prelijte željeno povrće (špinat ili brokula, sušena rajčica, shiitake, alge) vrelom vodom, i ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi omekšalo. Dodajte rižu/rezance, malo soja sosa i žličicu miso paste koju ste prethodno razmutili u malo tople vode jer ju inače nećete moći tako lako otopiti u juhi. Kod soja sosa i miso paste pazite da kupujete prirodno fermentirani proizvod.




3/ vege plata
...od bilo čega što se nađe u kuhinji, a na ovoj slici su: batat kratko kuhan na pari (dok malo ne omekša, možda 10-ak minuta), blitva kuhana 1-2 minute na pari, avokado, kuhana kvinoja s arame algama, zelena salata i svježe mlado tamno zelenje.




4/ pljeskavice od mahunarki
Za kraj, nešto što i nije toliko minimalno kuhano, ali može se jesti s puno svježeg povrća. Pljeskavice se mogu napraviti od graha (ove na slici su bile od azuki graha), leće ili slanutka. Slanutak i grah se prije kuhanja namaču barem 8 sati, smeđa/zelena leća barem 4 sata, a crvena leća se ne treba namakati prije kuhanja. Kada ste skuhali i ocijedili mahunarke, izmiksajte ih štapnim mikserom u pastu, dodajte sitno sjeckani luk i češnjak, sol i začine po želji. Preporučam kombinaciju dimljene slatke paprike, mljevenih sjemenki kima i crnog papra. Smjesu zgusnite mješavinom mljevenih zobenih pahuljica i mljevenog lana (3:1), no imajte na umu da i zob i lan apsorbiraju dosta vode, pa ih nemojte dodati previše. Dobro izmiješajte smjesu i ostavite ju da odstoji oko pola sata kako bi se zgusnula. Trebala bi biti dovoljno gusta da se lako oblikuje rukama. Ako nije, samo umiješajte još zobi i lana. Oblikovane pljeskavice možete odmah ispeći, a možete ih i spremiti u zamrzivač da imate za budućnost, dosta praktična stvar kada vam treba brzinski ručak. Ja ih pečem na suhoj tavi na relativno maloj vatri da ne zagore, ili u pećnici. Već znate da ne vjerujem u ulja u prehrani. Ovakve pljeskavice su odobrili i prijatelji svaštajedi; štoviše, bili su oduševljeni. A peciva, peciva... Ovo su bila peciva od krumpira i pira, ali za njih neću pisati recept jer ne obožavam baš pretjerivati sa žitaricama na ovom blogu; kruh radim otkad pamtim (da... da... stare male prljave navike koje sam veselo povukla za sobom u zdraviji život jer mi dečko voli jesti kruh) i mislim da se to uopće ne može opisati riječima i nadati se da će i drugima uspjeti. To je više neka svemirska poezija... Možda neki drugi put, ali ne danas. Nađite recept za kruh, i umjesto pšeničnog brašna stavite pir. Ne morate niti raditi kruh, jer ove pljeskavice super idu i uz pire krumpir i svježe zelenje.


[ENG]

healthy vegan low-fat fast food for busy days

soon soon soon!

Saturday, 5 November 2016

kiseli kupus


Kiseli kupus je odlična fermentirana hrana, puna "dobrih" bakterija koje doprinose zdravlju probavnog sustava, a time i zdravlju cijelog tijela. Također je pun vlakana, vitamina, minerala i ostalih dobrota koje nam može pružiti jedan kupus. U ovom postu ću vam opisati jednostavan i brz način za napraviti manju količinu kiselog kupusa kod kuće.

što/
1 glavica kupusa (srednja do veća)
1 i 1/2 jušne žlice soli (ja sam koristila himalajsku)
začini po želji

kako/
Glavicu kupusa operite i narežite na komadiće željene veličine. Stavite u zdjelu, dobro posolite (1-2 jušne žlice soli po glavici kupusa) i izmiješajte rukama kako bi se sol ravnomjerno rasporedila. Miješajte nekoliko minuta, a možete pritom i lagano izgnječiti kupus rukama. Ostavite kupus da odstoji tako posoljen oko 1-2 sata, da malo omekša i pusti vodu. Zatim mu dodajte začine po želji (češnjak, kim, papar...) i promiješajte. Tako pripremljene listove kupusa stavite u staklenku i dobro stisnite rukama kako među njima ne bi ostalo zraka. Staklenka ne bi smjela biti puna do vrha, neka bude dovoljno velika da ostane malo zraka iznad kupusa. Tekućinu koja je ostala u zdjeli također ulijte u staklenku. Tekućina bi trebala biti barem nekoliko milimetara iznad razine kupusa - ako nije, dolijte malo vode. Staklenku prekrijte krpicom ili nataknite poklopac, no nemojte je potpuno zatvoriti. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, odnosno dok ne dobije okus koji vam se sviđa. Zatvorite staklenku i držite je u hladnjaku.





[ENGLISH]

sauerkraut

Sauerkraut is a wonderful fermented food, rich in beneficial bacteria that contribute to our gut health and overall health as well. It is also full of fiber, vitamins, minerals and other goodies that a cabbage can provide. Thank you, cabbage! In this post I will describe an easy way to make smaller quantities of sauerkraut at home.

what/
1 head of cabbage (medium - bigger)
1 + 1/2 tbsp salt (I used Himalayan salt)
spices of choice
1-2 glass jars

how/
Wash the cabbage and cut it into thin pieces. Put them in a bowl and add enough salt (1-2 tbsp per head of cabbage). Mix cabbage and salt well with your hands and "massage" the cabbage for a few minutes. Leave it like that for an hour or two, so that it gets a bit softer and lets some water out. Then add your spices (cumin, peppercorn, garlic...) and mix them in with your hands. Fill the jar(s) with cabbage and press it well, so that there is no air left between the cabbage pieces. Don't fill the jar to the top, leave some air above the cabbage. Pour the remaining liquid into the jar(s) as well. The cabbage should be fully covered with liquid, and if it isn't, add some water. Cover it with a kitchen cloth or put a lid on a jar, but don't close it tightly. Let it sit at a room temperature for about a week or until you like the taste/sourness of it. When it's done, close the jar well and keep it in the fridge.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License