Tuesday, 25 February 2020

hummus od cikle i tanki kruščići od batata


I ovaj put sam na Malom placu našla svakakvo lijepo povrće i druge domaće namirnice od lokalnih opg-ova. Sudeći po izgledu i okusu svega, ne sumnjam da je ugojeno uz puno truda i ljubavi. Kako neko vrijeme nisam živjela u Hrvatskoj i rijetko sam bila u mogućnosti nabaviti baš sve domaće i lokalno, posebno me razveselilo domaći slanutak - savršeno nesavršene sjemenke raznih veličina koje su lagano krckale dok sam ih namakala preko noći (možda su i pjevale uspavanku, tko zna). Baš nekako slatko, lijepo i prirodno. Odlučila sam ukombinirati slanutak u neki još uvijek lagano zimski đir, s korijenastim povrćem i pirom, uz malo svježine iz sirovog lisnatog povrća. Napravila sam tanke kruščiće (flatbreads) od pira i batata s hummusom od cikle, i poslužila ih uz mlado lišće daikona i konopljine sjemenke. Kombinacija mi je bila super, a niti gosti se nisu ništa žalili, samo su punih usta izgovarali "mmmm" dok nisu sve pojeli.

Sastojci:

(za flatbread)
1 šalica batata narezanog na kockice
1 šalica pirovog brašna
1 prstohvat himalajske soli
3 jušne žlice vode od kuhanja batata

(za hummus)
1 šalica kuhanog slanutka
1 šalica vode od kuhanja slanutka
3 male cikle, pečene u pećnici
3 prstohvata himalajske soli
1/2 šalice domaćeg tahinija
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 prstohvata origana
2 prstohvata sjemenki kima
1 prstohvat mljevenog crnog papra
1 režanj češnjaka
sok jednog limuna

Postupak:
Skuhajte oguljeni i narezani batat na pari, te ga prebacite u zdjelu i zgnječite vilicom. Dok je batat još topao, dodajte sol i pirovo brašno, pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja batata. Dobro izmijesite tijesto rukama, te ga ostavite da se ohladi zatvoreno u vrećicu kako ne bi gubilo vlagu. Za to vrijeme možete napraviti hummus: ubacite sve sastojke u blender ili sjeckalicu i obradite do željene teksture. Nema filozofije, to je to, sada se možemo vratiti na vaše tijesto od batata koje se u međuvremenu, nadajmo se, ohladilo (tijesto slobodno možete napraviti i malo više unaprijed pa spremiti u frižider, tada će biti još lakše raditi s njim). Podijelite tijesto na osam do deset dijelova, oblikujte kuglice i svaku pobrašnite te razvaljajte na debljinu od 2-3 milimetra. Pecite na suhoj, dobro zagrijanoj tavi na laganoj do srednjoj vatri - ostavite da se peče na jednoj strani dok tijesto ne prestane izgledati sirovo (oko minutu - dvije), preokrenite i pecite na drugoj strani dok se cijeli flatbread ne napuhne od zraka u sredini. Gotove kruščiće slažite da se hlade zamotani u krpu kako bi ostali mekani i savitljivi.
Budući da je svaki flatbread dobio "rupu" u sredini, možete slagati punjenje unutra, a možete i jednostavno namazati hummus na vrh i preklopiti.





Sunday, 16 February 2020

keksi od kikirikija


što/
3/4 šalice maslaca od kikirikija bez dodataka
1/3 šalice lanenih sjemenki
3/4 šalice zobenog mlijeka
1/2 šalice tapioka škroba
1/2 šalice šećera kokosovog cvijeta
3 jušne žlice datuljinog sirupa
1 prstohvat sode bikarbone
1 prstohvat himalajske soli

kako/
Sameljite lanene sjemenke i pomiješajte ih sa zobenim mlijekom. Ostavite da odstoji oko pet minuta, dok se ne zgusne. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte kako biste dobili homogenu smjesu. Grabite smjesu žlicom i oblikujte kekse na plehu za pečenje. Pecite 15 minuta na 180 °C.


peanut butter cookies

what/
3/4 cup natural peanut butter
1/3 cup flax seeds
3/4 cup oat milk
1/2 cup tapioca starch
1/2 cup coconut blossom sugar
3 tbsp date syrup
1 pinch baking soda
1 pinch himalayan salt

how/
Grind the flax seeds and mix them with oat milk. Let them sit for five minutes. Add all the rest of the ingredients to the bowl and mix to combine. Scoop the batter with a spoon and form cookies on a baking tray. Bake on 180 °C for 15 minutes.

kaša od rižinih pahuljica i batata w/ first in the raw


Ljudi, otkrila sam rižine pahuljice i skroz su dobre! Možeš skuhati kašu koja izgleda skoro isto kao zobena, samo je puno lakša za želudac (iako možda samo ja imam taj neki problem sa zobi, ne znam). Jutros kada sam krenula raditi ovaj doručak, mislila sam da će biti okej, taman za pojest i ić radit, ionako volim tu dosadnu samo kuhanu hranu. Na kraju je ispalo baš jako fino i zaključila sam da bi bila prava šteta da ne podijelim to s vama. U kašu od rižinih pahuljica, jabuke i batata (koja je već sama po sebi bila ukusna) dodala sam svježe voće, bučine sjemenke, komadiće superfinih First in the Raw sirovih pločica od bučinih sjemenki i prelila ju sirovom karamelom od datulja koja je u zadnje vrijeme postala jedna od onih namirnica koje uvijek imam u frižideru (u najjednostavnijoj varijanti, samo izblendaš svježe datulje s vodom ili zobenim mlijekom). Sve skupa je bila prava mala gozba, a od ove količine namirnica ostalo mi je dovoljno i za sutra.

što/
1/2 šalice rižinih pahuljica
1 šalica zobenog mlijeka
1 jabuka, oguljena i narezana na kockice
1/2 šalice batata, oguljenog i narezanog na kockice
1/2 čajne žličice cimeta
1/4 čajne žličice vanilije u prahu
naribana kora 1 manje naranče
svježa naranča i jabuka za posluživanje
First in the Raw pločica "Pumpkin head"

kako/
Stavite rižine pahuljice, narezanu jabuku i batat, zobeno mlijeko, koru naranče, cimet i vaniliju u lonac i kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri, dok pahuljice i batat ne omekšaju. Ostavite da se malo ohladi i stisne, pa poslužite sa svježim voćem i narezanom First in the raw energetskom pločicom.
Dobar tek!




Monday, 3 February 2020

kroketi od heljde i batata s umakom od konopljinih sjemenki


Nakon što sam raspisala pola bloga receptima u azijskom stilu i razmišljala o tome da se preselim u jugoistočnu Aziju (iako ni to nije loše, kaj ne?), zagrebački Mali plac me vratio u hrvatsku stvarnost s gomilom prekrasnih sezonskih namirnica od lokalnih OPG-ova, koje su me podsjetile na jedan od razloga zašto se uvijek rado vraćam na ove prostore - zaista imamo kvalitetnu hranu u odnosu na velik dio ostatka svijeta, relativno čist zrak, vodu i zemlju i pravo bogatstvo okusa i zdravlja u onome što iz te zemlje izraste.

Iako se čini kao da se zima ovih dana pretvorila u proljeće, ponuda lokalnog povrća i voća još uvijek je debelo zimska. U našem se podneblju zaista nije teško hraniti sezonski kroz cijelu godinu, pa tako čak i zimi imamo velik izbor nutritivno bogatih biljnih namirnica - raznih vrsta zelenog lisnatog povrća, korijenasto i gomoljasto povrće, krumpire, brokulu, bundevu, jabuke, citruse... kombinirajući ove namirnice s raznim sjemenkama, orašastim plodovima, gljivama, cjelovitim žitaricama i začinima koji griju tijelo možemo dobiti izvrsne hranjive zimske obroke. Nedavno sam složila super krokete od batata i heljde na tamnom zelenju, sve skupa "podebljano" kremastim umakom od konopljinih sjemenki. Lagano, hranjivo i zasitno, i za polizat' prste i tanjur.

što/

(za krokete)
1 šalica narančastog batata narezanog na kockice
1/3 šalice vode od kuhanja batata
1/2 šalice heljdinog brašna
1 prstohvat himalajske soli
1 prstohvat sode bikarbone
1 prstohvat kurkume
1 prstohvat bijelog papra
1 jušna žlica maslinovog ulja
180 °C / 15 minuta

(za umak)
1/2 šalice konopljinih sjemenki
sok 1 limuna
1/2 šalice vode
1 prstohvat himalajske soli

(za posluživanje)
ćimulice
blitva
sirovo sezonsko lisnato povrće

kako/
Skuhajte batat na pari. Prebacite ga u posudu, dodajte 1/3 šalice vode koja je ostala od kuhanja i dobro izgnječite vilicom. Dodajte sodu bikarbonu, sol i začine te sve dobro promiješajte. Umijesite heljdino brašno (uz pomoć žlice ili vilice, jer će tijesto u početku biti prilično ljepljivo) i dodajte maslinovo ulje. Dobro izmiješajte tijesto i ostavite ga da odstoji nekoliko sati u pokrivenoj posudi kako bi heljda apsorbirala vodu. Možete ga i odmah koristiti, ali će biti nešto teže rukovati njime. Neka vas ne iznenadi što je tijesto i nakon stajanja relativno mekano - heljda će u pečenju "popiti" puno vode i kroketi će biti baš taman. Oblikujte krokete i pecite ih 15 minuta u pećnici na 180 °C. Za umak od konopljinih sjemenki izblendajte sve sastojke u glatku smjesu. Poslužite krokete uz blitvu i ćimulice kuhane na pari, svježe zimsko lisnato povrće i dresing od konopljinih sjemenki.

Dobar tek!



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License