što/
{keksi}
100 g bademovog brašna*
160 g kokosovog brašna*
80 g muscovado šećera ili melase šećerne trske
50 g kokosovog ulja
20 g chia sjemenki
200 ml vode ili biljnog mlijeka
½ čajne žličice cejlonskog cimeta
¼ čajne žličice himalajske soli
{punjenje}
120 g lješnjaka
60 g melase šećerne trske
50 ml rižinog mlijeka**
40 g kakaa u prahu
*pod pojmovima bademovog i kokosovog brašna ne podrazumijevam mljeveni badem i kokos, već usitnjeni odmašćeni ostatak od prešanja ulja; takvo „brašno“ moguće je kupiti u većini prodavaonica zdrave hrane.
**nakon cijele priče o žitaricama, moram spomenuti kako je u dobivanju pravog rižinog mlijeka važan proces fermentacije, u kojem se složeniji šećeri iz riže razgrađuju u jednostavnije, koji su čovjeku lakše probavljivi.
kako/
Sameljite chia sjemenke i pomiješajte ih s 200 ml vode. Pričekajte 10-15 minuta da puste sluz, uz povremeno miješanje. Za to vrijeme pomiješajte u zdjeli sve ostale sastojke osim ulja. Ulijte u zdjelu namočene chia sjemenke i rastaljeno kokosovo ulje i sve skupa dobro promiješajte. Razvaljajte dobivenu smjesu i oblikujte kekse. Pecite ih na 175°C oko 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Stavite lješnjake (ako vam je više po ukusu da budu lagano pečeni, možete ih prethodno ispeći 15-ak minuta na 150°C), melasu, rižino mlijeko i kakaov prah u blender ili multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pričekajte da se keksi malo ohlade nakon pečenja, pa spajajte dva po dva s namazom od lješnjaka u sredini.
[ENG]
almond and coconut flour cookies with hazelnut and cacao filling
what/
{cookies}
100 g almond flour*
160 g coconut flour*
80 g muscovado sugar or molasses
50 g coconut oil
20 g chia seeds
200 ml water or plant milk
1/2 tsp ceylon cinnamon
1/4 tsp himalayan salt
{filling}
120 g hazelnuts
60 g molasses
50 ml rice milk
40 g cacao powder
*i used oil pressing leftovers, not ground almonds and coconut
how/
Grind the chia seeds and mix them in 200 ml of water. Let them sit for 15 minutes to absorb water; stir occasionally. Mix all the other ingredients except oil in a bowl. Pour soaked chia seeds and melted coconut oil into the bowl and mix everything well. Roll out the batter and shape the cookies. Bake them for around 20 minutes on 175 °C (until lightly golden on the edges). Put (toasted) hazelnuts, rice milk and cacao powder into a blender or food processor and process until smooth. When the cookies cool down a bit, spread the hazelnut filling and stick two cookies with it. Bon appetit!