Thursday, 26 April 2018

tart od čokolade i banane

hrv >>> [recept]





[ENG]

chocolate and banana tart

what/
4 bananas
300 g oatmeal
400 ml whole-fat coconut milk
100 g cacao mass
80 g coconut oil
~ 5 tbsp agave nectar

how/
Blend two bananas, one tablespoon of coconut oil, 70 ml of water and 1-2 tbsp agave nectar into a homogeneous mixture. Grind the oatmeal, but not too finely. Mix the ground oatmeal and banana mixture and let it sit for at least 5 minutes so that the oats absorb some water. Put the batter into a cake mould and shape it with your hands (press it into the mould and form the edges). Bake it on 180°C for 25 minutes and let it cool down a bit after you take it out of the oven. In the meantime, you can make the cream - melt the cacao mass and coconut oil and blend them together with 2 bananas, coconut milk and some agave nectar (up to your taste). Pour the cream inside the oatmeal crust and let it cool down in the fridge for at least a couple pf hours to thicken.
Enjoy!

Wednesday, 18 April 2018

kolač od mrkve s kremom od bijele čokolade

recept >>> [gastro.hr]




[ENG]

raw carrot cake with white chocolate cream

what/

{for the base}
300 g carrot
150 g dates
20 g flax seeds
100 g sunflower seeds
100 g almonds

{for the cream}
270 g cashews
70 g cacao butter
50 g coconut oil
80-100 g agave nectar
250 ml water

how/
Grind the flax seeds. Put all the ingredients for the base into a food processor and process them into a somewhat homogeneous and well-bound mixture that is not completely smooth, but rather has small chunks of everything. Press the mixture into a cake mould and let it sit at the room temperature so that the flax seeds absorb the water. In the meantime, make the white chocolate cream: melt the cacao butter and coconut oil over a double boiler and put them into a blender with the rest of the ingredients. Blend it until you get a fully homogeneous and very smooth texture. Pour the cream into the mould on top of the base layer and put the cake into the fridge for at least a few hours, or until the cream thickens.

Tuesday, 17 April 2018

tofu kajgana s povrćem


Ne znam jesam li više dosadna s pričom koliko mi je biljna prehrana draga jer je jednostavna, ukusna i zaista odlično "sjeda" na organizam. Nakon obroka se ne osjećam umorno niti tromo već spremno za ostatak obaveza, a za taj osjećaj nije potrebno nikakvo odricanje što se tiče okusa, već samo malo mašte i minimalno truda i planiranja kod nabave namirnica (ali zaista minimalno). Otkada sam usvojila biljojedstvo kao način prehrane, nekoliko puta sam probala jaja, iz neke radoznalosti (bila su domaća, sa sela, iz obiteljskih ili susjedovih dvorišta). Svaki put bih došla do istog zaključka - fino je (da, fino, te priče o kokošjoj menstruaciji mi nisu nešto odbojne, a o tome što mislim o hibridizaciji domaćih životinja sam već jednom prilikom pisala pa se sada neću toliko udaljavati od teme), ali jako se teško osjećam već nakon što pojedem jedno ili dva. To čovjek možda i ne osjeti kada jede puno hrane životinjskog porijekla, ali kada se navikneš osjećati poletno i puno energije na cjelovitoj biljnoj prehrani, onda ti valjda ta količina životinjske masnoće smeta. Da ne duljim, kajgana od tofua je genijalno jelo koje stvarno može imati okus kao prava kajgana ako vam je do toga (ova konkretno, ako ju radite s kvalitetnim, mekanim tofuom, stvarno ima), a možete ju pojesti bez brige da ćete se kasnije osjećati teško ili morati uzeti pauzu za odmor nakon ručka. Ako sam vas uvjerila, nastavite čitati i okušajte se u ovom jednostavnom receptu :)

{za jednu osobu}

što/
100 g mekanog tofua
1 čajna žličica soja sosa
1/2 čajne žličice kurkume u prahu
prstohvat mljevenog crnog papra
malo himalajske soli
1 jušna žlica vode
1/2 svježe crvene slatke paprike
1/2 srednjeg patlidžana
1/2 ručice šparoga

kako/
Narežite patlidžan na ploške i ostavite da odstoji posoljen 15-ak minuta kako bi otpustio gorčinu. Zgnječite tofu vilicom, dodajte mu kurkumu, žlicu vode, soja sos, papar i malo himalajske soli i dobro pomiješajte. Narežite slatku papriku na kockice i također pomiješajte s tofuom. Nakon što ste ocijedili kriške patlidžana (i obrisali ili isprali od viška soli), ispecite ga na tavi na malo kokosovog ulja, 2-3 minute sa svake strane. Zatim na malo kokosovog ulja sasvim kratko ispecite tofu s paprikom, uz stalno miješanje. Za kajganu je važno da bude pečena na barem malo ulja kako ne bi ispala presuha. Šparoge kratko skuhajte na pari, ne dulje od minute, kako bi samo malo omekšale. Poslužite i uživajte u ovom laganom i jednostavnom proljetnom ručku.



[ENG]

scrambled tofu with vegetables

{for 1 person}

what/
100 g silken tofu
1 tsp soy sauce
1/2 tsp powdered turmeric
1 pinch of black pepper
some himalayan salt
1 tbsp water
1/2 fresh sweet red pepper
1/2 medium-sized auburgine
1/2 handful wild asparagus

how/
Slice the auburgine and rub some salt into it; let it sit like that for 15 minutes to lose the bitterness. In the meantime prepare the tofu - crush it with a fork, add the turmeric, soy sauce, water, black pepper, a bit of himalayan salt and roughly chopped red pepper and mix it all together. Wash the auburgine slices or simply dry them with a kitchen cloth to remove excess salt and fluid. Pan fry them on just a little bit of coconut oil, 2-3 minutes on each side. Remove the auburgine slices from the pan and add some more coconut oil. Fry the tofu scramble for a minute, stirring it constantly. Steam-cook the asparagus for a minute, just to soften them a bit. Serve everything and enjoy this easy and light spring lunch!

Monday, 16 April 2018

pirova pašta


Dobru domaću tjesteninu od pirovog brašna nije puno teže napraviti nego onu od pšeničnog, a razlika se i te kako osjeti. Pirova tjestenina će vas više zasititi nego pšenična (bez obzira radi li se o bijelom ili integralnom brašnu), nećete morati pojesti velike količine da bi mozak dobio informaciju da je tijelo sito, i onda se opet osjećati gladno jer ste pojeli prazne kalorije. Tjestenina od pira neće toliko teško sjesti na organizam, niti učiniti da se osjećate umorno nakon obroka (osim ako se prejedete:). Zašto još smatram da je pir puno bolja opcija od pšenice, možete pročitati [ovdje].

što/
2 šalice pirovog brašna*
2/3 šalice vode
2/3 čajne žličice himalajske soli

*u zadnje vrijeme najčešće koristim pirovo brašno tip 630, ali ovaj recept funkcionira s bilo kojim bijelim i polubijelim brašnom. Za integralno će vam možda trebati malo (ali malo) više vode.

kako/
Pomiješajte brašno i sol. Vodu zagrijte skoro do vrenja, pa ju prelijte preko brašna i dobro izmiješajte žlicom ili vilicom. Nastavite miješati tijesto dok se ne ohladi dovoljno da ga možete mijesiti rukama, pa nastavite mijesiti (barem 5 minuta) dok ne dobijete sasvim glatku teksturu. Oblikujte kuglicu od tijesta i zamotajte ju u plastičnu vrećicu. Niti ja nisam ljubitelj plastike, ali zaista najbolje funkcionira s vrećicom - bitno je da tijesto ne gubi vlagu dok se hladi. Stavite tako zamotano tijesto u hladnjak na 30 minuta ili dulje, kako bi ga bilo lakše razvaljati. Nakon što se tijesto ohladilo, raazvaljajte ga na debljinu od 1-2 milimetra i režite rezance, ili koje već oblike volite. Ostavite tjesteninu da se suši barem pola sata na zraku. Ovakvu tjesteninu možete ostaviti da se osuši do kraja i spremiti za kasnije, zamrznuti ili odmah skuhati. Pripremite dovoljno vode, ostavite ju da zavrije i ubacite tjesteninu u kipuću vodu. Pričekajte da voda ponovno zavrije, pa kuhajte još 3 minute ako radite sa svježom tjesteninom, ili malo dulje ako koristite suhu. Ocijedite tjesteninu i ukoliko ju nećete odmah koristiti, isperite hladnom vodom kako se ne bi nastavila kuhati. Poslužite uz umak po želji. Ja sam ovaj put odabrala jednostavnu varijantu sa sirovim povrćem i malo maslinovog ulja i himalajske soli.


[ENG]

How to make super kicking smashing killer spelt flour pasta? Firstly, mix 1 cup spelt flour with 1 tsp himalayan salt; you can also add some powdered turmeric or spirulina for colour. Bring 1/3 cup water (almost) to a boil. This ratio of flour to water and really hot water are the key to making nice looking pasta that doesn't fall apart when cooking. Pour water into the bowl with flour and mix it with a spoon until it cools down a bit; then continue kneading it with your hands. Knead it well, wrap in a plastic bag and let it sit at the room temperature for 30 minutes. Roll out the dough and cut it into shapes that you like (i prefer noodles). Let them dry for 30 minutes and they are ready to be cooked. Put them in salted boiling water and after it boils again, cook for 2-3 minutes. Enjoy!

Thursday, 12 April 2018

špageti u umaku od avokada


recept >>> [gastro.hr]



ENGLISH

spaghetti in avocado sauce

what/
1 ripe avocado
4 handfuls of young spinach leaves
2 garlic cloves
1/4 smaller onion
1/2 smaller parsley root
1-2 pinches himalayan salt
1 pinch black pepper
2 tbsp nutritional yeast
250 ml water
160 - 200 g dry corn or spelt pasta (this time I was too much in a rush to make my own pasta)
// in [this post] I explained why I don't use wheat pasta

how/
Cook the pasta. Chop all the vegetables and pour 250 ml of hot water over them. Cover it and let it sit for 5 minutes. Slice the avocado and put it in a blender together with the vegetables and hot water in which you had soaked them. Add salt, pepper and nutritional yeast and blend it until smooth. Pour the sauce over the pasta and enjoy this simple and delicious meal!

Tuesday, 10 April 2018

čokoladni kolač s orasima


što/
2 čaše zobenih pahuljica
1 čaša mljevenih oraha
2 banane
1 velika jabuka
½ čaše kokosovog ili maslinovog ulja
½ čaše vode ili biljnog mlijeka
4 vrhom pune jušne žlice kakaa u prahu
2-3 jušne žlice agavinog sirupa (može i više, ali imajte na umu da su banane i jabuka prirodno slatke)
½ čajne žličice sode bikarbone
1 jušna žlica jabučnog octa
100 g tamne čokolade (opcija)

kako/
Sameljite zobene pahuljice i pomiješajte ih sa mljevenim orasima i sodom bikarbonom. Sve ostale sastojke izbendajte u blenderu kako biste dobili homogenu tekuću smjesu, koju ćete izliti u zdjelu sa suhim sastojcima. Sve skupa dobro promiješajte, i ako je pregusto, dodajte još vode ili biljnog mlijeka. Smjesa bi trebala biti dovoljno mekana da ju možete bez problema miješati žlicom, ali ne tekuća. Prebacite smjesu u kalup za pečenje i po želji utisnite u nju komadiće tamne čokolade. Pecite 35 – 45 minuta na 180 °C.




chocolate cake with walnuts and oatmeal

what/
2 cups oatmeal
1 cup ground walnuts
2 bananas
1 large apple
1/2 cup coconut oil or olive oil
1/2 cup water or plant milk
4 heaping tbsp cacao powder 
2-3 tbsp agave nectar (you can add more if you like it sweeter, but keep in mind that bananas and apple already contain naturally occurring sugars)
1/2 tsp baking soda
1 tbsp apple cider vinegar
100 g dark chocolate (optional)

how/
Grind the oatmeal and mix it with ground walnuts and baking soda. Blend all the other ingredients into a smooth liquid mixture and pour it into the bowl with dry ingredients. Mix it all together and, if it is too dry, add some more water or plant milk. The mixture should be soft enough to be easily mixed with a spoon, but not liquid. Transfer the batter into a baking tray and press some dark chocolate chunks into it for some extra chocolaty flavour. Bake for 35 - 45 minutes on 180 °C.

chocolate and berries cream cake




base ~ almonds, coconut flour, coconut flakes, golden flax seeds, agave nectar
choco-cream ~ tofu, cashews, cacao mass, coconut oil, agave
berry cream ~ blackberries, red currants, black currants, strawberries, blueberries, raspberries, cashews, coconut oil, cacao butter, agave
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License