Thursday, 27 April 2017

čokoladni mafini


što/
1 šalica pirovog brašna od cijelog zrna
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica suhih datulja
1 i 3/4 šalice vode
1 jušna žlica mljevenih chia sjemenki
1 jušna žlica kokosovog ulja (opcija)
1 čajna žličica sode bikarbone
prstohvat (himalajske) soli
1/3 šalice kakaa u prahu

kako/
Datulje i vodu izblendajte u glatku pastu. Dodajte kokosovo ulje (ako koristite) i  nastavite blendati. Sve suhe sastojke pomiješajte u zdjeli, pa im dodajte pastu od datulja i sve skupa izmiješajte pjenjačom ili mikserom (ako imate blender koji bez problema podnosi toliku težinu, možete i sve u blenderu napraviti). Smjesu izlijte u kalupe za mafine i pecite 20 minuta na 180 °C.




[ENGLISH]

chocolate cupcakes

what/
1 cup whole grain spelt flour
1 cup corn flour
1 cup dried dates
1+3/4 cups water
1 tbsp ground chia seeds
1 tbsp coconut oil (optional)
1 tsp bicarbonate soda
a pinch of (himalayan) salt
1/3 cup cacao powder

how/
Blend the dates and water into a smooth paste. Add some coconut oil (if you are using it) and continue blending. Mix all the dry ingredients in a bowl and add the date paste. Mix everything well with a whisk or a mixer (if you can do it in a blender, even better). Pour the batter into cupcake moulds and bake for 20 minutes at 180 °C.



Tuesday, 25 April 2017

burgeri s ciklom


pljeskavice_
Naravno potpuna improvizacija; varijacija na zadnji recept u [ovom] postu, samo što sam umjesto zobenih pahuljica koristila heljdinu kašu (ovaj put baš heljdinu kašu, a ne sirovu heljdu, jer je heljdina kaša već termički obrađena i brzo apsorbira vodu). Stavila sam otprilike
2 šalice ocijeđenog kuhanog graha,
1 šalicu vode od kuhanja graha,
1 ciklu i 2 mrkve kuhane na pari samo da malo omekšaju,
3/4 šalice sitno mljevene heljdine kaše
3 jušne žlice mljevenih chia sjemenki
1 luk i 2 režnja češnjaka
malo soja sosa, mljeveni kim, crni papar, sušeni bosiljak i crvenu papriku.
Sve osim heljde sam izblendala u blenderu pa prebacila u zdjelu, dodala heljdu, dobro izmiješala i ostavila da odstoji pokriveno krpom nekoliko sati da heljda i chia apsorbiraju vodu. Ako vam se nakon nekoliko sati čini da je smjesa pregusta i da se jako mrvi, znači da treba dodati još vode i dobro izmiješati (najbolje rukama). Pekla sam ih na suhoj tavi na laganoj vatri, po nekoliko minuta sa svake strane. Okus je bio divan, ali nisu bile toliko kompaktne kao kada se rade sa zobenim pahuljicama, što će reći da je ova smjesa dobra za pljeskavice koje idu u sendvič, ali nije npr. za ćufte ili nekakve popečke pečene u pećnici jer bi se mogli malo raspadati.

kruhići_
U jednom od budućih postova ću pisati detaljno o kiselom tijestu, što, kako i zašto, a do tada možete baciti oko na [ovaj blog], sve je lijepo objašnjeno. Ja umjesto pšeničnog koristim pirovo brašno od cijelog zrna.

dodaci_
sir od suncokreta [ovaj ili čak ovaj]
kiseli krastavci [ovako nekako]
svježe mlado zelenje, rotkvice, mladi luk

Monday, 24 April 2017

proljetne rolice


Kuhana kvinoja, svježa mlada mrkva, blitva, rotkvice, krastavci, mladi luk i shiitake. Zamotano u rižin papir, začinjeno soja sosom i malo datuljinog sirupa. Njam.


spring rolls

Cooked quinoa, fresh young seasonal vegetables and shiitake (+ soy sauce) wrapped in rice paper. Yum.

Sunday, 23 April 2017

kimchi


Ovaj recept čeka da bude napisan još od jeseni i već sam mislila odustati i čekati do iduće jeseni, ali nekidan sam skužila da još uvijek ima kineskog kupusa po trgovinama. Pa zato evo malo egzotike za one kojima nije bilo dosta kiselog zelja ove zime i kojima se jede ukiseljena hrana i u proljeće. I za ljubitelje zanimljivih okusa. Kao i sva fermentirana hrana, kimchi je bogat probiotskim mikroorganizmima koji doprinose zdravlju probavnog sustava, a time i zdravlju čitavog organizma. Ja sam se zaljubila u ovo fermentirano čudo na prvi griz, pa me veseli što ću napokon podijeliti ovo otkriće. Pravi kimchi se tradicionalno radi u Koreji od napa kupusa i uključuje ponešto drugačije dodatke i omjere (sadrži više ljutih sastojaka i rižine kaše, riblji temeljac itd.), no ja sam ovaj recept prilagodila svojim nježnim balkanskim okusnim pupoljcima i veganskim prehrambenim navikama.

što/
1 velika glavica kineskog (napa) kupusa /da, baš upravo točno tog kupusa
1 manja mrkva
1/2 korijena daikona
2 mlada luka
1 manja glavica luka
1 list nori algi
4 velika režnja češnjaka
komadić đumbira (1-2 cm svježeg podanka)
1-2 čajne žlice ljute crvene paprike ili kajenskog papra
4 jušne žlice slatke crvene paprike
{1 žlica brašna ljepljive riže + 6 žlica vode}
2-3 čajne žlice ječmenog slada ili datuljinog sirupa
2 jušne žlice soja sosa
1 čaša soli
10 čaša vode

kako/
Otopite 1 čašu soli u 10 čaša vode. Razrežite glavicu kineskog kupusa po dužini na 4 jednaka dijela (kao na slici), stavite ih u veliku zdjelu i prelijte otopinom soli u vodi. Poklopite kupus tanjurom i stavite na njega nešto što će ga držati pod vodom (ja sam stavila još jednu  zdjelu s vodom na tanjur). Ostavite da odstoji oko 2 sata na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme pripremite pastu sa začinima: žlicu brašna ljepljive riže razmutite u 6 žlica vode i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite s vatre i dodajte slad ili datuljin sirup. Pričekajte da se smjesa malo ohladi, pa dodajte začine - ljutu i slatku papriku, izblendani (ili sitno narezani/naribani) češnjak, luk i đumbir, soja sos i nori alge narezane na sitne komadiće. Izvadite kupus iz slane vode, a možete ga i malo isprati pod tekućom vodom kako ne bi ostao bio preslan. Po želji svaki komad još jednom prerežite uzdužno, da dobijete uže "trake". Narežite mrkvu, daikon i mladi luk na tanke trake. Za rezanje mrkve i daikona možete koristiti i gulilicu za krumpir. Stavite kupus i ostalo povrće zajedno u zdjelu, dodajte pastu sa začinima i dobro rukama umiješajte začine u povrće (rasporedite ih između svih listova kupusa). Zarolajte svaki komad kupusa od baze prema vrhovima listova zajedno s komadima mrkve, daikona i mladog luka i slažite ih u veliku staklenku. Kada ste složili svo povrće, malo ga utisnite kako unutra ne bi ostalo zraka i prelijte s ono malo začinske smjese i tekućine što je ostalo na dnu zdjele. Ostavite barem nekoliko centimetara zraka iznad povrća u staklenci. Poklopite staklenku, odnosno samo nataknite poklopac, i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi barem nekoliko dana. Meni je bilo super nakon tjedan dana, ali razni faktori utječu na brzinu fermentacije, pa je najsigurnije nakon nekoliko dana svaki dan izvaditi malo i probati. Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi dok ne bude taman kiselo po vašem ukusu (ne možete pogriješiti), a nakon toga spremite u hladnjak. U hladnjaku će se fermentacija nastavljati događati, ali jako sporo, tako da nećete osjetiti neku razliku u kiselosti. Za probu sam upravo otvorila staklenku kimchija koja mi stoji u frižideru već 6 mjeseci i postao je samo mrvicu kiseliji, a okus je još uvijek divan.

što ako/
Pasta od ljepljive riže služi da se začini lakše zadrže među listovima kupusa, ali ako želite, možete preskočiti taj korak i napraviti potpuno sirovi kimchi - samo izblendajte luk, češnjak i đumbir u pastu i unutra umiješajte ostatak začina.
Ja ne mogu jesti jako ljuto pa nisam htjela pretjerati, ali vi prilagodite ljutinu svom ukusu.




[ENGLISH]

vegan kimchi

I've been wanting to post this recipe since last autumn, but I keep forgetting. I was about to give up until next autumn, but recently I spotted some napa cabbage in a grocery store, so I decided to write it. For all of you who love fermented food and interesting flavours. Like all the fermented food, kimchi is full of probiotic microorganisms that are very beneficial for your digestive system, and therefore for the whole body. I fell in love with kimchi at first bite and I'm so glad to finally share this amazing discovery with you. Kimchi is traditionally made in Korea, and real kimchi includes some different ingredients and ratios (it should taste more spicy and usually contains more rice porridge and some fish sauce), but I adjusted this recipe to fit my gentle balkan taste buds and vegan feeding habits.

what/
1 big head of napa cabbage
1 smaller carrot
1/2 daikon root
2 green onions
1 smaller onion
1 sheet of nori algae
4 big cloves of garlic
a piece of ginger (1-2 cm of fresh root)
1-2 tsp ground chili or cayenne pepper
4 tbsp sweet red pepper
{1 tbsp glutinous rice flour + 6 tbsp water}
2-3 tsp barley malt or date syrup
2 tbsp soy sauce
1 cup sea salt
10 cup water

how/
Prepare the salt solution by mixing 1 cup sea salt with 10 cups water. Cut the napa cabbage in four equal pieces lengthwise (as shown in the picture). Soak the cabbage in the salty solution for 2 hours at a room temperature. Meanwhile, prepare the spice paste: mix 1 tbsp glutinous rice flour with 6 tbsp water and bring to a boil. Cook and stir on a low heat until it thickens. Remove the pot from the heat and add some barley malt. Wait until it cools down a bit and add sweet and hot pepper, blended (or finely chopped) onion, garlic and ginger, and finely chopped nori sheet. Cut the carrot, daikon and green onions into very thin pieces. Remove the cabbage from the salty water, and, if you want it to be less salty, rinse it a bit. Now put everything in a large bowl and use your hands to mix the spice paste well with the vegetables. Make sure that all the cabage leaves are covered with the spice paste. When it's well mixed, roll the cabbage leaves together with carrot, daikon and green onions and put them in a glass jar. Press everything a bit so that there is no air left within your future kimchi, but leave at least few centimeters of air above the vegetables. Put the lid lightly on the jar and let the kimchi ferment at room temperature. In my experience, it should take between 3 days and a week for it to get as sour as I like it, but you should give it a taste every once in awhile to see if the sourness is up to your taste (there is no wrong or right). Once it gets properly sour, you should keep it in the fridge. There will still be some fermentation going on, but it will be happening very very slowly. I just ate some 6 months old kimchi from my fridge and it did get a tiny bit more sour, but the taste is still as amazing as it was when I made it.

what if/
If you want a completely raw kimchi, you can skip the rice paste and just make a paste form blended onion, garlic and spices. Rice paste is good because it makes the spices stay on the leaves. Also, if you like it spicier, add some more hot pepper powder (I can't stand too much of it, so this is a milder version).

Wednesday, 19 April 2017

sirovi krekeri vol.3


što/
100 g chia sjemenki (+ 700 mL vode)
100 g smeđih lanenih sjemenki (+ 200 mL vode)
1 kg mrkve
100-200 g sezama
~15 g himalajske soli (oko 2-3 veća prstohvata), odnosno po ukusu

kako/
Namočite chia sjemenke i lan u vodi oko 30 minuta, a kada apsorbiraju vodu, pomiješajte ih. Mrkvu narežite na komade i izblendajte u blenderu ili multipraktiku u što glađu pastu. U zdjelu sa sjemenkama dodajte pastu od mrkve, sezam (poželjno ga je namočiti oko 6 sati, a možete ga i samljeti - u tom slučaju možete u smjesu dodati još ~ 100 mL vode) i sol, dobro promiješajte i izlijte smjesu na police dehidratora ili na protvan za pećnicu. "Izrežite" krekere, odnosno utisnite smjesu tupim nožem (činit će se da niste učinili ništa, ali dehidrirana smjesa će popucati na tim mjestima i dobit ćete već izrezane krekere). Dehidrirajte na 42°C oko 20-24 h, ili sušite u (ventiliranoj) pećnici na što nižoj temperaturi (ispod 100°C svakako).

a ovi od cikle?/
Sve isto, samo umjesto mrkve i sezama dodajete {0,5 kg cikle + 200 g suncokretovih sjemenki + glavicu luka} izblendano u glatku pastu.

što ako/
Prilagodite količine sastojaka prema vlastitoj potrebi. Ova količina sastojaka dovoljna je za popuniti 2-3 police dehidratora, ovisno koliko debele krekere želite. Od toga ispadne oko 100-150 krekera.



[ENGLISH]

raw crackers vol.3 

what/
100 g chia seeds (+700 mL water)
100 g brown flax seeds (+ 200 mL water)
1 kg carrots
100-200 g sesame seeds
~15 g himalayan salt (2-3 large pinches), or to taste

how/
Soak chia and flax seeds in water for 30 minutes and mix them in a bowl. Blend the carrots into a smooth paste. Add the carrot paste and sesame seeds (preferably soaked in water for 6 hours and drained) into a bowl with chia and flax seeds, add some salt and mix it all well. Pour the mixture onto dehydrator shelves or a baking tray and "cut" it into square shapes (it can seem as if you did nothing, but as the mixture dries, it will get thinner and crack on those places and you will get separate crackers when it's completely dry). Dehydrate it for 20-24 h on 42 °C, or dry it in an (ventilated) oven on low heat (less than 100 °C; the lower the better). 

and the ones with beetroot?/
Do all the same, just instead of carrots and sesame seeds, add {0,5 kg beetroot + 200 g sunflower seeds + 1 onion} blended into a smooth paste.

what if/
Adjust the amounts of everything according to your needs. With these amounts of ingredients, you will get 2-3 dehydrator sheets, or 100-150 crackers (depending on how thick or thin you like them). 

Sunday, 16 April 2017

večere

večera1 (za dečka): palenta od cijelog zrna zapečena u pećnici; špinat kuhan s lukom u domaćem mlijeku od suncokretovih sjemenki, "bolonjez" od smeđe leće, umak od suncokreta, limuna i češnjaka.
večera2 (za mene): nekuhana juha od shiitaka, mladog kelja i mladog graška s mlijekom od suncokretovih sjemenki 

///dinner1 (for my boyfriend): whole grain polenta sliced and baked in the oven, spinnach cooked with onions in homemade sunflower seed milk, brown lentil bolognese, sunflower&garlic sour dip.
dinner2 (for me): raw shiitake & young kale soup with young peas and sunflower seed milk

Saturday, 15 April 2017

sirova švarcvald torta


što/

_sloj1: baza
150 g badema
150 g ribanog kokosa
30 g kakaa u prahu
200 g suhih datulja 
200 mL vode

_sloj2: višnje... oko 200 g.

_sloj3: krema
200 g indijskih oraščića, namočenih 4-6 sati
100 mL punomasnog kokosovog mlijeka
1 (ravna) jušna žlica psyllium ljuskica (opcija; dobro dođu da zgusnu kremu)
50-70 g svijetlog muscovado šećera ili oko 50 mL agavinog ili rižinog sirupa (samo zato da krema bude svijetla, u drugim slučajevima svakako preporučam datulje kao zaslađivač)

kako/
Bademe i kokos sameljite na sitno. Datulje i vodu izblendajte u glatku pastu. Pomiješajte bademe, kokos, pastu od datulja i kakao i dobro izmijesite rukama kako bi se sastojci sjedinili u kompaktnu smjesu. Utisnite prvi sloj u kalup za torte i na njega rasporedite višnje. Sve sastojke za kremu dobro izblendajte kako biste dobili glatku smjesu. Izlijte kremu preko višanja i stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati.



kolač s makom i cimetom


što/
1/2 šalice maka
1 jušna žlica chia sjemenki
1 šalica suhih datulja
1 zrela banana
1 i 1/2 šalica vode
1 jušna žlica kokosovog ulja
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
1 čajna žličica sode bikarbone
prstohvat soli
+
1 šalica pirovog brašna

kako/
Sve sastojke osim brašna ubacite u blender i izblendajte u glatku smjesu. Po potrebi dodajte još malo vode. Smjesu prebacite u posudu i dodajte brašno, pa izmiješajte smjesu pjenjačom, žlicom ili mikserom (možda će neki jači blenderi moći i sve skupa miješati, ali moj je bio odustao pa sam morala ovako). Smjesa bi trebala biti kremaste konzistencije - da nije potpuno tekuća, ali da se može izliti u kalup uz pomoć žlice. Ako vam se čini da je smjesa pretekuća, umiješajte još malo brašna, a ako je pregusta, dodajte vode. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte žlicom i pecite na oko 45 minuta 180 °C.

što ako/
Umjesto jednog dijela vode može se koristiti i biljni jogurt (moguće ga je napraviti fermentacijom biljnog mlijeka pomoću vodenih kefirnih zrnaca, [ovako]). Ovaj kolač je bio smišljen, pripremljen i stavljen u pećnicu u ukupno 6 minuta, tako da nije bilo vremena za jogurt, ali vjerujte mi na riječ i probajte.:)


[ENGLISH]

poppy seed cake

what/
1/2 cup poppy seeds
1 tbsp chia seeds
1 cup dried dates
1 ripe banana
1 + 1/2 cup water
1 tbsp coconut oil
1 tsp ceylon cinnamon
1 tsb bicarbonate soda
pinch of salt
+
1 cup spelt flour

how/
Put all the ingredients except flour into a blender and blend until smooth. If needed, add some more water. Pour the mixture into a bowl and mix the flour in (it would be ideal to do it in the blender but mine gave up because the mixture was too heavy, so i did it with a regular mixer, the one for cakes...). The batter should have a creamy consistency - it shouldn't be too liquid, but you should be able to pour it slowly. If it seems too thin, add some more flour, and in case it is too thick, add some more water. Pour the batter into a cake mould and bake it for around 45 minutes on 180 °C.

what if/
It would be nice to replace half the amount of water with vegan yogurt (you can easily make one by fermenting some plant milk, for example [this way]). This cake was made up, mixed and put into the oven in 6 minutes altogether so there wasn't enough time for making yogurt this time, but trust my word and try it.:)

je li zdrava hrana skupa i bljutava?


Što je uopće zdrava hrana? Hrana koja može otrčati maraton i koja nije dobila prehladu ove zime? Hrana koja nema visoki krvni tlak? Kojem uopće od tisuća tumačenja zdrave hrane možemo vjerovati? Veganska ili paleo, niskomasna ili ketogena, ili jednostavno cjelovita i raznolika?

Inače izbjegavam nazivati hranu zdravom, jer neće svaka hrana imati potpuno isti učinak na svaki organizam, a i hrana je samo jedan od faktora o kojima ovisi ljudsko zdravlje. Također mislim da hrana u svojem pravom značenju i treba biti nešto što vodi zdravlju, pa je pojam zdrave hrane pomalo redundantan. Shvaćam da u u svijetu u kojem danas živimo ljudi nazivaju svakakve proizvode hranom samo ako imaju okus i mogu se prožvakati i progutati, pa termin "zdrava hrana" ipak ima nekog smisla, no i njegovo se značenje proširilo na skupe i nepotrebne dodatke prehrani dok ona prava hrana nerijetko ostaje zasjenjena i zaboravljena pored svega toga. Primjetila sam da ljudi koji imaju naviku jesti nutritivno siromašnu hranu često imaju predodžbu o zdravoj hrani kao nečemu skupom i egzotičnom što se može kupiti u trgovinama zdrave i ekološke hrane. Meni su te trgovine jedna od zadnjih mjesta na koja bih otišla u potrazi za zdravom hranom jer i tamo se, kao i u običnim prodavaonicama, prodaje uglavnom prerađena hrana, ponekad puna šećera i ulja, koja je skuplja samo zato što ima certifikat o ekološkoj proizvodnji. Ima tamo i korisnih stvari, naravno, i drago mi je da postoje takvi dućani, no oni nisu glavno mjesto gdje bi čovjek koji se želi zdravije hraniti trebao kupovati namirnice (osim možda voća, povrća i sjemenki, no svega toga ima na placu po puno pristupačnijim cijenama).

Prava, cjelovita hrana koja tijelu omogućuje najbolje zdravlje je upravo ona najjeftinija i najlakše dostupna hrana koja se može kupiti na placu od domaćih malih proizvođača. To su sezonsko voće i povrće, krumpiri, pa čak i neke žitirice i mahunarke. Nekome tko sve u svemu živi dovoljno zdravo i osjeća se dobro i puno energije, nisu niti potrebni skupi praškovi egzotičnih bobica, razna superhrana ili dodaci prehrani. Ljudi često misle da ako se "zdravo hraniš", sigurno moraš jesti puno chia sjemenki, goji bobica, spiruline, acai praha i što je već sada moderno i trošiti hrpu novaca na ta čuda prirode. Te namirnice mogu u nekim slučajevima biti itekako korisne, ali zapravo je puno jednostavnije i jeftinije održavati tijelo zdravim hraneći se kvalitetnim, svježim, neprerađenim lokalnim i sezonskim namirnicama. Ovdje, naravno, pričam o cjelovitoj niskomasnoj biljnoj /veganskoj/ prehrani na kakvoj sam i sama iskusila najbolje zdravlje i koja je jedan od razloga zašto se osjećam odlično. Cjelovita biljna prehrana je zapravo sama po sebi relativno niskomasna, no ponekad to istaknem kako bih naglasila da u pravilu ne koristim ulja, niti se prežderavam orašastih plodova i sjemenki.

Mislim da je najveći problem većini ljudi taj što su ovisni o šećerima i uljima, pa im u početku bude teško jesti tako čisto i često dobiju poriv da pojedu neku čokoladicu ili neki junk food. Za tu fazu odvikavanja je dobro uvijek imati u kući nešto što možeš ubaciti u blender i napraviti brzinski desert (datulje, smokve, bademi/sezam, zobene pahuljice, kakao), a što se tiče slane hrane, i najobičnija kuhana (smeđa) riža s lećom može postati superzanimljiva ako se dobro začini (ja inače baš i ne koristim začine jer sam se odvikla, ali znam da ljudi vole). Salata može dobiti savršeno bogati okus ako se prelije umakom od suncokretovih sjemenki ili sezama (namjerno spominjem najjeftinije sjemenke) i limuna. A superhrana, kao što su chia sjemenke, goji bobice, maca prah, spirulina i ostalo su stvari koje mogu čovjeku dobro doći ako mu je zdravlje u nekom trenutku malo klimavo, ali nisu nešto što bi ljudi trebali jesti svaki dan pored tolike količine raznolike lokalne, priuštive hrane. A i te namirnice nisu neki ogroman luksuz - jednom kupiš, trošiš pomalo i imaš mjesecima, tako da na kraju ne ispadne uopće skupo.

Dakle, cjelovita bljna prehrana, čak i ako ponekad uključuje superhranu, može lako ispasti jeftinija od standardne prehrane koja uključuje prerađenu hranu (čokoladice, čips, razne deserte iz dućana i gotovu hranu), meso, mliječne proizvode i jaja. Druga je stvar ako netko "zabrije" na zdravu hranu pa kupi hrpu superhrane i fensi veganskih dodataka prehrani, ali uz to nastavi jesti jednake količine prerađene i životinjske hrane. Onda to nije niti zdravo niti jeftino, a i pitanje je koliko zdravlja tijelo može iscrpiti iz superhrane dok je opterećeno ostalim (s)tvarima koje se unose u njega...

A što se tiče okusa - pišem ovaj blog između ostalog zato da pokažem ljudima da cjelovita biljna prehrana i bez previše uloženog truda i vremena može zanimljiva i puna okusa. Da, ponekad koristim malo skuplje sastojke u receptima, recimo orašaste plodove, chia sjemenke, psyllium, sirovi kakao, datulje... Ali to je zato što mislim da ako već radiš tortu jednom u dva mjeseca (pa da je i jednom tjedno, bilo bi u redu), možeš napraviti da bude stvarno fina i zdrava (hihi) i da ljudi pošteno uživaju u njoj. Opet se malo vraćam u priču o parama, ali meni recimo nije normalno da se rade torte od bijelog brašna i šećera samo zato što je to jeftino. Pa zdravlje je toliko vrijedno da ne bi trebalo imati priduženu novčanu vrijednost vrećice brašna, nego ako već jedemo slatkiše, bolje je pojesti tortu od cjelovitih namirnica jednom mjesečno nego tortu od bijelog brašna i šećera svaki dan. Bolje i za zdravlje i za novčanik na kraju.

Jasno mi je da je to samo moj osobni ukus, ali meni se većina klasičnih torti (s biskvitom od bijelog brašna i šećera i kremom od margarina, kakve se mogu naći u mnogim slastičarnicama) gadila još od djetinjstva i zapravo istinski uživam samo u jednostavnim kolačima od cjelovitih sastojaka, onima kakve ljudi često nazivaju zdravim kolačima. To nije zato što ne volim slatko - mislim da čak malo previše volim slatko - nego jednostavno zato što mi imaju više okusa i zasitni su, pa čovjek nema potrebu pojesti pet šnita za redom nego je zadovoljan nakon jedne (a ja nakon 2...). Ovo je bila čista projekcija jer nekad sam znala pojesti puno, puno rafiniranih slatkiša u jednom mahu samo zbog šećera u njima, i iako sam bila svjesna da mi uopće nisu ukusni, dopuštala sam tom porivu da bude "jači od mene". Danas mi je jasno da tijelo traži slatko i ukusno jer u prirodno slatkoj i ukusnoj hrani, kao što je recimo voće, ima mikronutrijenata koji su mu potrebni za izgradnju. Zato, kada dobijem jaki poriv za slatkim, neću pojesti neki nutritivno siromašni slatkiš, nego ću pojesti datulje, grožđice ili neku sirovu pločicu - hranu za koju znam da mi neće samo prevariti mozak, već i nutritivno zadovoljiti tijelo. Možda valja spomenuti da, kada se čovjek riješi rafiniranog šećera, ulja i brašna u prehrani, počne puno više cijeniti prirodne okuse, pa će mu puno više značiti npr. nekoliko smokava nego nekakav ušećereni keks. To je nešto što stvarno shvatiš tek kada sam osjetiš.

Iako većina ljudi koji čitaju ovaj blog dolazi ovdje zbog toga što im se sviđa moj način prehrane i recepti, ponekad dobijem komentare i od ljudi koji vole jesti sve te nezdrave pizdarije i koji misle da je bilo kakva "zdrava hrana" bezokusna i odvratna. I što da kažem na to? Pa to je njihova stvar. Svatko se brine za sebe i svoje tijelo onako kako želi. Ovaj blog ne pišem za nekoga tko ne želi razumjeti vezu između hrane i zdravlja i tko je uvjeren da voli bijelo brašno i rafinirano ulje, njegova stvar, nego za ljude koje zanima cjelovita biljna prehrana i koji me stalno pitaju za recepte. Ne pokušavam nikome nametnuti nekakvu novu religiju ili kult zdrave hrane, ne želim nikoga prisiliti na veganstvo niti promovirati skupe chia sjemenke ili maca prah. Samo dijelim svoje oduševljenje time kako niskomasna cjelovita biljna hrana može biti savršeno ukusna; oni kojima sam kuhala i pripremala hranu su se uvjerili u to, a zato je i nastao ovaj blog, kako bih mogla podijeliti recepte s prijateljima. Veseli me i to što primjećujem da se na ovakvoj prehrani čovjekovo tijelo samo liječi, i mislim da bi više ljudi trebalo to znati prije nego krene koristiti razne tabletice za maskiranje simptoma nekih bolesti. Opet - ljudi koji misle da vole tabletice iako znaju da ih to ne liječi nisu neka ciljana publika za koju pišem i nemam ih potrebu uvjeravati da je moj način bolji od njihovog. Svatko je odgovoran za svoju sreću i zdravlje. Na ovom blogu pokušavam podijeliti neka korisna saznanja do kojih sam došla i koja su mi olakšala život, u nadi da će te informacije još nekome pomoći (rekoste mi da već jesu, eto super).

Dosta sam mljela, ajd bok! Budite dobri, sretni, zdravi, živi, volite se. Ko hoće.:)


Friday, 14 April 2017

čokoladne kocke


I ovo se dogodilo: prvi recept u povijesti ovog bloga za koji sam mjerila točne mase sastojaka. Je li ovo samo izlet u neistraženo ili novi stil, vidjet ćemo!

što/

_za bazu
160 g badema
160 g ribanog kokosa
35 g kakaa u prahu
200 g suhih datulja 
200 mL vode

_za kremu
200 g suncokretovih sjemenki
100 mL vode
50 g kokosovog šećera
25 g kakaa u prahu

kako/

_baza
Bademe i kokos /jedno po jedno/ usitnite u prah i pomiješajte. Dodajte kakao u smjesu. Vodu i datulje izblendajte u glatku pastu (ako koristite "svježe", tj. mekane datulje, trebat će vam nešto više datulja i nešto manje vode). Dodajte pastu u smjesu i sve skupa dobro izmiješajte, najbolje rukama. Utisnite smjesu u kalup ili posudu.

_krema
Sve sastojke izblendajte u glatku kremu. Ako ste namakali suncokretove sjemenke, trebat će vam manje vode (~ 50 mL). Gotovu kremu razmažite po prvom sloju, po želji posipajte mljevenim bademima i stavite kolač u hladnjak na nekoliko sati da ga bude lakše rezati.

[ENGLISH]

raw chocolate cubes

what/

_layer1
160 g almonds
160 g coconut flakes
35 g cacao powder
200 g dried dates
200 mL water

_layer2
200 g sunflower seeds
100 mL water
50 g coconut sugar
25 g cacao powder

how/

_layer1
Process the almonds in a blender until they are finely ground; do the same with coconut. Mix the ground almonds, coconut and cacao powder in a bowl. Blend the dates and water into a smooth paste. If you used "fresh", soft dates, you will need a bit more dates and less water. Add the date paste into the bowl and mix everything well (it works the best if you knead it with your hands). Press the mixture into a cake mould or dish.

_layer2
Blend all the ingredients into a smooth creamy paste. If you used soaked sunflower seeds, you will need less water (~ 50 mL). Spread the paste on top of the first layer and sprinkle it with ground almonds. Place the cake into a fridge for a few hours - it will be easier to cut it into slices when it cools down a bit.

Saturday, 8 April 2017

jedan način za učiniti cjelovitu hranu privlačnijom ljudima: čokoladni smoothie


Nešto mi je na pameti već nekoliko dana, pa sam odlučila podijeliti ta razmišljanja.. Ne pitajte zašto, ali počela sam gledati na Jutubu dijelove RTL-ove serije "Život na vagi", u kojoj debeli ljudi dobivaju razne izazove, vježbaju u teretani i zdravije se hrane kako bi smršavjeli. Čisto me zanimalo što jedu u sklopu tog programa mršavljenja, pa sam se malo razočarala kada sam skužila da ih većinom snimaju kako vježbaju, a od hrane skoro ništa. Jednom prilikom je prikazano kako jedu kukuruzni kruh, svježi sir i šunku, i to je bilo to, to je obrok (jasno mi je da ih neće hraniti kao vegane, čak i da neće kruh izbaciti, ali gdje je tu zelenje? Salata, špinat, rikola, bilo što zeleno?). Drugi put je prikazano kako si nakon jutarnjeg vježbanja rade "shake" za doručak. U shake je išla mala žličica namočenih chia sjemenki, žličica kakaa, žličica meda i voda. To je doručak brate?? Meni to izgleda kao izgladnjivanje. Nakon tako naporne tjelovježbe (a njima to stvarno je naporno jer im je dovoljno teško i vlastitu težinu držati, a kamo li još dizat loptu, trčat na spravama i radit trbušnjake) treba nahraniti tijelo tako da se ima od čega izgraditi i dobiti energiju. Ne možeš postiti i u isto vrijeme si preforsiravati tijelo napornom fizičkom aktivnošću, to nema smisla. Dijeta u smislu ograničavanja veličine porcija hrane i kalorija je recept za vraćanje kila i prežderavanje u trenucima gladi, to danas valjda već svi znaju. Treba jesti dovoljno, samo je važno kakvu hranu jedemo. Sigurna sam da bi svi ti ljudi smršavjeli i riješili se zdravstvenih poteškoća bez problema kada bi izbacili iz prehrane životinjske proizvode i rafiniranu hranu (šećer, ulja, brašno). To je tako jednostavno, a ljudi rade takvu komplikaciju iz toga. E pa nekidan sam, poluinspirirana tim njihovim shake-om (da, da! Hvala im), nakon dugo vremena napravila sebi shake sa chia sjemenkama, a izgledao je ovako:

što/
2 banane
1 jušna žlica kokosovog šećera ili nekoliko datulja
1 i 1/2 jušna žlica chia sjemenki
2-3 čajne žličice kakaa u prahu (super ako je sirovi, nema veze ako nije)
1 šaka lješnjaka
~200 mL vode

kako/
Chia sjemenke prelijte s oko 200 mL vode (za kašu/"puding" od chia sjemenki bi to bilo previše vode, ali ovdje nije važno) i ostavite da odstoje 15-30 minuta da puste sluz. Zatim ih stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima (po želji dodajte i malo leda da se smjesa ne zagrije od blendanja) i blendajte dok ne dobijete sasvim glatku teksturu.

To je bila dovoljna količina za mene da budem sita barem nekoliko sati, nekome će možda trebati i malo više banane i chije, no poanta je da je to hranjivi, cjeloviti obrok od kojega čovjek ne može biti gladan, a okus mu je toliko popularan da ga doslovno možete "podvaliti" ljudima koji ne podnose pomisao na zdravu hranu. Znam da dosta ljudi ima djecu koja su ovisna o čokoladi i slatkišima i koja ne vole povrće i voće (jebiga, takav je ovo svijet gdje nisu svi dovoljno svjesni niti informirani o važnosti prehrane za cjelokupno zdravlje, pa ljudi niti ne razmišljaju prije nego djeci daju šećer i prerađenu hranu jer je to normalno i drugi to isto rade); ovo je savršen način da se takvoj djeci uvede ponešto dobrih starih nutrijenata u prehranu, a da niti ne skuže (ovo zvuči tako pogrešno ali tako je to ponekad...). Bilo bi odlično da netko financira i neki show u kojem ljudi mršave pomoću cjelovite veganske prehrane, ili u kojem se ovisnici o šećeru prebacuju na cjelovitu prehranu. Možda ima nade :)


[ENG]

one way to to "trick" people into eating healthy: a chocolate smoothie.

An amazing, satisfying meal that will nourish your body and give you energy for daily activities. The taste is so good that even those people who don't care about food influence on health will love it. Try to make it for someone who might need some push into a healthier direction :o)

what/
2 bananas
1 tbsp coconut sugar or a couple of dates
1 + 1/2 tbsp chia seeds
2-3 tsp cacao powder (no big deal if it's not raw cacao)
a handful of hazelnuts
~200 mL water

how/
Soak chia seeds in ~200 mL of water for 15-30 minutes. Add the water with chia into a blender with all the other ingredients and blend everything until the consistency is completely smooth. If your blender tends to heat a lot, just add some ice and blend some more.

Wednesday, 5 April 2017

čokoladna torta od heljde i prosa


Dosta otprilikativan recept za prefini kolač. Radila sam ga tako da sam ubacivala nasumične količine sastojaka u blender i dodavala vode da bude lakše blendati... Ali potrudit ću se da to oblikujem u nekakav recept.

što/

za biskvit
2/3 šalice prosa
2/3 šalice heljde
1/2 šalice kvinoje (opcija)
1/2 šalice rižinog brašna
2/3 šalice kakaa u prahu
1/3-1/2 šalice mljevenih chia sjemenki
2/3 šalice datuljinog sirupa
2/3 šalice rogača
1/2-2/3 šalice kokosovog ulja
1-2 (ne znam točno) šalice bademovog mlijeka
1 čajna žličice sode bikarbone
vode po potrebi (a trebat će...samo se ne sjećam koliko točno)

za glazuru
1/2 šalice + 2 jušne žlice kokosovog ulja
1/2 šalice datuljinog sirupa
1/3 šalice kakaa u prahu

za posipati
goji bobice
mljeveni bademi
sušena narančina kora
lavanda
drobljena kakao zrna

kako/

biskvit:
Proso, heljdu (ne heljdinu kašu, baš sirovu heljdu) i kvinoju namočite u vodi preko noći (može se napraviti i bez namakanja, ali ovako ćete dobiti bolji dojam o pravoj gustoći smjese, i budućoj teksturi kolača jer sve navedeno apsorbira vodu dok dulje stoji). Sve sastojke osim chia sjemenki dobro izblendajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu nešto gušću od smjese za palačinke (dakle da se može prelijevati, ali da nije baš rijetka). Umiješajte chia sjemenke i pričekajte 15-30 minuta da apsorbiraju vodu. Smjesa bi se trebala malo zgusnuti, ali ostati relativno mekana, da ju je moguće prelijevati. Prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite na 180 °C oko 40 minuta, odnosno dok se malo ne raspuca na vrhu; ne treba predugo, da torta ne ispadne presuha. Za provjeru možete zabosti čačkalicu u sredinu torte - ako se ništa nije zalijepilo za nju, biskvit je pečen.

glazura:
Ako je kokosovo ulje u krutom stanju, rastalite ga na pari. Izblendajte sve sastojke u blenderu kako bi se spojili u glatku kremu i prelijte preko (već malo ohlađene) torte. Stavite sve skupa u hladnjak dok se glazura ne zgusne, da možete tortu izvaditi iz kalupa i narezati.



[ENGLISH]

chocolate cake /gluten-free, sweetened with date syrup / i will try to write it soon...
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License