Prije sam mislila da svi znaju napraviti mlijeko od sjemenki i da nema smisla raspisivati neki poseban recept. Kroz razgovore s ljudima sam shvatila da bi mnogima zapravo dobro došle neke osnovne smjernice. Budući da sam baš nedavno na Malom placu naišla na prekrasne domaće bademe i sjemenke konoplje, odlučila sam ih upotrijebiti i za domaće biljno mlijeko. Postupak je jako jednostavan i prilagodljiv osobnom ukusu - možete koristiti više ili manje vode ovisno o tome koliko vodenasto ili kremasto želite da bude; ako volite slađe, možete dodati malo javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji; možete se i zaigrati, pa skupa s bademima i konopljinim sjemenkama staviti i malo cimeta ili kakao praha.
što/
1/3 šalice badema
1/3 šalice oljuštenih sjemenki konoplje
2 - 2,5 šalice vode
kako/
Za ovaj recept možete koristiti suhe bademe, ali ako ih ipak želite aktivirati, možete ih prvo namočiti u vodi 6-8 sati. Vodu od namakanja kasnije možete upotrijebiti za zalijevanje biljaka. Konopljine sjemenke su dosta nježne i mekane, pa ih ja u pravilu ne namačem. Stavite bademe, konopljine sjemenke i vodu u blender i blendajte dvije do tri minute, odnosno dok se bademi i sjemenke potpuno ne usitne, a smjesa počne izgledati kremasto. Procijedite dobivenu smjesu kroz gazu i dobro istisnite svu tekućinu. Usitnjena vlakna možete iskoristiti umjesto brašna za kolače ili kruh. Ako ih ne želite upotrijebiti odmah, možete ih osušiti ili zamrznuti i spremiti za kasnije. Dobiveno biljno mlijeko čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz tri do četiri dana.
[ENG]
almond and hemp mylk
what/
1/3 cup almonds
1/3 cup hemp hearts
2 - 2.5 cup water
how/
Put the almonds, hemp seeds and water into a blender and blend for a couple of minutes - until the mix starts to look creamy. Strain the liquid (plant milk) through a cheesecloth. You can use the leftover fiber for a cake or bread, or freeze to use up later. The plant milk should be kept in the fridge and can usually last for 3-4 days. If it starts fermenting, which you will notice by a sour taste, you can still use it up in some recipe that requires baking or cooking, i.e. in pancakes, cake or bread.