Thursday 19 August 2021
Saturday 14 August 2021
summer barbecue
what/
300 g semi-firm tofu*
1/2 cup soy sauce
1/2 cup water**
2 garlic cloves
1/2 tsp smoked paprika
1/2 tsp thyme or oregano
1 pinch ground black pepper
* this marinade recipe works the same for around 500 g sliced zucchini or aubergine
** this time I also marinated some watermelon, just left out the water from the marinade recipe because watermelon is already really watery and I wanted it to soak up more flavour. It worked out great this way.
how/
Mix all the ingredients for the marinade. Cut the tofu into 7 mm thick slices, put them in a dish and cover with marinade. Let it sit like that for at least an hour at room temperature (if you can leave it for a couple of hours or longer - even better). Do the same with zucchinis, aubergines and mushrooms. Those are some of the best vegetable options for a grill because of their texture and consistency, but you can use other vegetables if you prefer.
If you are using watermelon as well, in my opinion it will work out better with a slightly unripe one than with a fully ripe one - the fruity flavour will be less intense, and it will not be falling apart once you put it on the grill. Just make sure you leave out the water from the marinade recipe, as we want as much of that umami flavour from soy sauce as possible. It will blend nicely with the sweetness of the watermelon. Depending of the size of the slices, the watermelon will need around 30-45 minutes in the marinade.
When your tofu and veg have soaked up enough flavour, strain the liquid and grill them over a low fire. You can save what is left from the marinade in the fridge and use it in other dishes, such as soups or stir fry's.
I paired this summer lunch with a glass of amazing Northern Dalmatian red wine Babić from Testament Winery and it was a perfect match!
Friday 11 June 2021
tofu salata
Wednesday 26 May 2021
chia s jagodama
Wednesday 19 May 2021
umak od pak choia i shiitaka
Wednesday 12 May 2021
pečene artičoke s umakom od limuna i kikirikija
što/
(za 2 osobe)
4 velike glavice artičoke*
2 jušne žlice tamarija
1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta
+
3 jušne žlice maslaca od kikirikija bez dodataka**
3 jušne žlice tamarija
3 jušne žlice soka limuna
*divne domaće eko artičoke s otoka Iža našla sam na Malom placu
**ovaj umak je odličan i kada se umjesto kikirikija koristi domaći maslac od pečenih suncokretovih sjemenki koji možete napraviti na ovaj način, ali vjerujem da je maslac od kikirikija jednostavnija varijanta za sve koji nemaju blender
kako/
Narežite artičoke na četvrtine i odmah ih premažite s malo limunovog soka kako biste spriječili oksidaciju. Izvadite suhi, "dlakavi" dio cvata iz sredine glavice. Otopite kokosov šećer u 2 žlice tamarija, pa tom mješavinom premažite unutarnje površine narezanih artičoka. Stavite artičoke u pleh za pečenje (najbolje jednom ravnom stranom prema dolje) i pecite 15 - 20 minuta na 200 °C; neka se peku poklopljene kako bi ostale sočne. Ako želite da se malo zapeku, možete peći 10 minuta otvoreno i zatim još 10 poklopljeno. Za umak od kikirikija pomiješajte jednake volumene tamarija, maslaca od kikirikija i limunovog soka i dobro izmiješajte pomoću pjenjače. Poslužite pečene artičoke uz rižu i umak. Iskreno, meni su bile toliko fine same da sam zaboravila na rižu i jela ih list po list s umakom od kikirikija.
Dobar tek!
Friday 16 April 2021
Monday 29 March 2021
rezanci od buče s tamarijem i konopljom
Monday 22 March 2021
pire od prosa i badema s umakom od gljiva u crnom vinu
Sunday 21 March 2021
khao soi
Sunday 21 February 2021
Wednesday 27 January 2021
cupcakes od badema i šumskog voća
Monday 25 January 2021
opet zimska salata
Ne znam zapravo može li se zdjela u kojoj je većina sastojaka kuhana nazvati salatom samo zato što je začinjena kao salata, pa ako netko ima ideju kako bi se ovakvo jelo moglo nazvati (a da nije Budina zdjela jer ne znam što je Buda jeo), neka slobodno prijavi prijedloge. Ovo je zapravo "našla sam na Malom placu" zdjela. Ubola sam baš prekrasno domaće povrće, limune i ječam, pa sam ih složila zajedno jer su savršeno pasali. Za malo svježine sam dodala domaće fermentirano povrće, a recept za to vam uskoro tipkam.
što/
(za 2 osobe)
1/2 šalice ječma ili ječmene kaše
1/2 kg prokulica
6 velikih listova crnog toskanskog kelja
fermentirano povrće po želji
3 šake svježeg mladog zelenja*
2 jušne žlice miso paste
2 jušne žlice soja sosa
2 jušne žlice maslaca od kikirikija
1 limun**
4 jušne žlice jabučnog octa
7-8 datulja***
5-7 jušnih žlica vode (ili po potrebi)
*ja sam koristila matovilac, ali može i neko drugo mekano lisnato povrće
**upotrijebiti i sok i naribanu koricu
***koristila sam bam varijetet koji je nešto sitniji; ako koristite medjool, bit će dovoljno 5 komada
kako/
Skuhajte ječam u jednoj i pol šalici vode. Kratko skuhajte narezani kelj na pari ili u kipućoj vodi (meni je minuta kuhanja dovoljna, ali slobodno prilagodite ukusu). Prokulice prerežite po dužini na pola i kratko zapecite na tavi koju ste tanko premazali kokosovim uljem. Za umak izblendajte miso, shoyu, maslac od kikirikija, naribanu koricu i sok limuna, ocat, datulje i dovoljno vode kako biste dobili potpuno glatku teksturu. Složite svježe lisnato povrće na dno zdjele, i na njega stavite ječam, prokulice i kelj. Prelijte umakom i servirajte.
Dobar tek!
Friday 22 January 2021
sarma
Nikad nije kasno za sarmu, pogotovo za ovakvu laganu poslijenovogodišnju detoks sarmu, ne? Još kad je s namirnicama s Malog placa i zarolana u njihov kupus iz biodinamičkog uzgoja, uf! Ne znam, ja ću je raditi dokle god je snijega na Velebitu.
što/
(za 20-25 sarmi)
1/3 šalice korijena celera narezanog na kockice
1/3 šalice mrkve narezane na kockice
1/3 šalice korijena peršina narezanog na kockice
350 g polutvrdog tofua
1 šalica riže*
1/3 šalice krušnih mrvica**
1/3 šalice prosa
1/3 šalice ječmene kaše***
7 jušnih žlica soja sosa****
3 jušne žlice miso paste
3 jušne žlice suhog delikatesnog kvasca
1 jušna žlica dimljene paprike
1 velika glavica kiselog kupusa (1 - 1,25 kg)
300-500 g rezanog kiselog kupusa
*najbolja je obična bijela riža dugog zrna
**koristim mrvice od ostataka domaćeg kruha od pirovog i zobenog brašna
***za verziju bez glutena možete ječam zamijeniti prosom, a mrvice slobodno potpuno izostavite; bez njih će punjenje biti samo malo manje kompaktno, ali će sarma i dalje biti odlična (isprobano!)
****prije nego što zamiješate smjesu, preporučam da probate kupus i procijenite koliko je slan; ako mislite da će sve skupa biti preslano za vaš ukus, možete izbaciti koju žlicu soja sosa iz recepta za punjenje
kako/
Zgnječite tofu vilicom. Dodajte soja sos, miso, papriku i prehrambeni kvasac. Narezano povrće usitnite u multipraktiku na što sitnije komadiće i dodajte ga u zdjelu s tofuom i začinima. Dodajte rižu, proso, ječam i mrvice. Dobro izmiješajte sve sastojke, najbolje rukama. Istanjite nožem središnje dijelove listova kupusa kako bi bili savitljiviji. Odrezane dijelove možete staviti na dno lonca, skupa s malo rezanog kupusa. U svaki list zamotajte 2-3 velike jušne žlice punjenja, ovisno koliko velike sarme želite (samo imajte na umu da će kuhanjem žitarice povećati svoj volumen). Slažite zamotane sarme u lonac, sve prekrijte rezanim kupusom, ulijte tekućinu od kiselog kupusa i dolijte vode do vrha sarmi. Stavite poklopljeni lonac na štednjak da tekućina zavre, pa smanjite vatru i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dolijte još malo vode za vrijeme kuhanja. Kuhane sarme mogu stajati oko tjedan dana (možda i dulje, nisam nikad uspjela probati jer ih obično pojedemo u nekoliko dana), a tradicionalno čuvanje lonca na balkonu spada u zimske radosti ako imate premali frižider.
Dobar tek!