Sunday 18 October 2015

chia sjemenke

Čula sam od više ljudi da im se sviđaju chia sjemenke ali nikako da ih sami probaju pripremiti jer ne znaju kako ili se boje da će zeznut. Sada ćete vidjeti da je jako jednostavno.

što/
Chia sjemenke pripadaju biljnoj vrsti Salvia hispanica L.- vrsti kadulje  koja je autohtona na području Srednje Amerike (južni Meksiko, Gvatemala). Vrlo su bogate mineralima (kalcij, cink, mangan, fosfor...), vlaknima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama. Također sadrže vitamine B1 i B3 te neke flavonoide i fenolne kiseline - spojeve s jakim antioksidativnim djelovanjem.

kako/
Namakanjem u vodi chia sjemenke ispuštaju sluz, stvarajući oko sebe ''omotač'' te na taj način ''bubre''. Mogu apsorbirati oko 10 puta veći volumen vode nego što je volumen same sjemenke, tako da je neki univerzalni omjer 1 žlica chia sjemenki na 10 žlica vode. Osobno nisam nikad mjerila (ok, jednom jesam), nego uvijek stavim otprilike.
Najjednostavnije je samo pomiješati chia sjemenke s vodom u omjeru 1:10 i ostaviti 30 minuta (povremeno promiješati da se ne naprave ''grudice''). Dodati voće po želji i to je to.
Ali evo vam i dva zabavnija recepta:

1/ 
pomiješati 2 žlice chia sjemenki s 1.5-2 dcl bademovog mlijeka. Ostaviti da se namače 30 minuta uz povremeno miješanje. Narezati 1 naranču i 1 jabuku i pomiješati s kašom od chia sjemenki.


2/
U blenderu pomiješati 1 bananu, sok jedne veće naranče, 1-2 žlice kakao praha i nekoliko datulja. Izliti smjesu u zdjelicu i dodati 1.5 - 2 jušne žlice chia sjemenki. Ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi (nekoliko puta dobro promiješati žlicom) i još 30 minuta u hladnjaku da se stvrdne u ''puding''.



[ENGLISH]

chia seeds

soon soon


No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License