Thursday, 28 April 2016

2 ideje za energetske pločice

Spremam si nekakvu hranu za kampiranje jer uskoro idem na tjedan dana na teren, pa ajde da podijelim dvije jednostavne ideje za hranu za ponijet u šumu... Sve sam radila jako otprilike pa neću pisati točne količine, ali snaći ćete se sigurno.

[1]


što/
jabuke, datulje, zobene pahuljice, mljeveni rogač, ribani kokos, grožđice, ostaci badema od bademovog mlijeka, cimet

kako/
Izblendajte jabuke, datulje i malo cimeta u blenderu (neka bude više jabuka ali omjer možete po želji - ovisi koliko slatko volite). Izlijte smjesu u zdjelu i umiješajte unutra zobene pahuljice tako da smjesa bude relativno gusta, ali da ostane dovoljno tekućine da ju zobene pahuljice upiju. Ostavite 15-20 minuta da zobene pahuljice nabubre. Sada bi smjesa trebala izgledati kao gusta zobena kaša. Umiješajte ostatke badema od bademovog mlijeka (namjerno sam njih koristila jer su mane masni od badema, a tekstura im je pogodnija za ovu smjesu; možete i mljevene bademe staviti ako želite) Dodajte mljevenog rogača i ribanog kokosa dok smjesa ne bude dovoljno gusta da se može oblikovati rukama. Umiješajte grožđice, brusnice ili neko drugo suho voće. Smjesu rasporedite na police dehidratora ili u pećnicu (ako vam sirovost nije presudna, možete i na veću temperaturu od 50°C, ali nemojte preko 100°C). Dehidrirajte na 43°C do željene suhoće (između 6 i 10 sati, ovisi da li želite da bude hrskavo ili sočno).

i još/
Ako mislite da vas ovo ne može dugo držati sitima, možete u smjesu dodati i chia sjemenke, samo ih prvo ostavite pola sata u vodi da nabubre.



[2]


što/
datulje : mljeveni rogač : zobene pahuljice : sitno kokosovo brašno (baš brašno) = 2 : 1 : 1 : 1

kako/
Izblendajte sve sastojke u blenderu s malo vode (ako koristite štapni mikser, obavezno namočite datulje ako su suhe, a možete i zobene pahuljice malo namočiti). Ako ste dodali previše vode, možete dodati još malo kokosovog brašna, tako da smjesu bude moguće oblikovati rukama. Smjesu utisnite na ravnu površinu i izvaljajte, te zatim izrežite na komade. Može se odmah jesti, a možete i malo dehidrirati.

što ako/
Zobene pahuljice i/ili kokosovo brašno možete zamijeniti brašnom od proklijale i dehidrirane heljde, glavno da bude nešto što će zgusnuti smjesu. Ali pretpostavljam da će većina ljudi prije imati doma zalihu zobenih pahuljica nego proklijale dehidrirane heljde :~)

i još/
Ako vas niti ovo ne može zasititi i mislite da vam treba više za cijeli dan po šumi i planini, možete u smjesu dodati i maca-praha za dodatnu energiju i izdržljivost.


[ENG]

Two ideas for easy and nutritious energy bars to take with you when you go on a camping trip or a fieldwork (at least that's what works for me). I don't remember the exact amounts that I used, but you can easily improvise with these two...

[1]

what/
apples, dates, rolled oats, ground carob, grated coconut, raisins, almond leftovers from almond-milk, cinnamon

how/
Blend some apples and dates in a blender and add a bit of cinnamon. Pour the mixture into a bowl and add rolled oats; let it sit for 15-20 minutes so the oats can absorb the water. Now the mixture should have a consistency of a thick porridge. Add the almond leftovers (I prefer using them in this case because they have less oil than whole or ground almonds and the texture is smoother), shredded coconut and carob and mix well. It should be thick enough to be easily handled with hands. Mix in some raisins or dried cranberries and spread on dehydrator shelves. Dehydrate on 43°C for 6-10 hours, depending on dryness that you want to achieve. (You can use an oven instead.)

also/
If you want this snack to give you more energy and keep you full for longer time, you can also use chia seeds in the mixture. Just make sure to soak them for half an hour first.

[2]

what/
dates : ground carob : rolled oats : fine coconut flour = 2 : 1 : 1 : 1

how/
Mix all the ingredients and a bit of water in a food processor or a blender. You can use a simple stick mixer as well but in that case you might need to soak the dates and oats to make them softer. If the mixture is too soft, just add a bit of coconut flour until it is thick enough. Spread the mixture on a flat surface, flatten it and cut into pieces.

also/
You can also use some maca-powder in this recipe to make these bars real little energy bombs that will fuel you on your hiking trip or field work.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License