Wednesday 13 July 2016

tri ideje za krekere


Svi se nešto žale da su antitalenti za krekere... Napisat ću vam tri jednostavna recepta s kojima ne možete fulati. Svi su kombinacija sezonskog povrća (biološki voća al ok, voćopovrća), sjemenki i nečega da to sve poveže da se ne raspadne, a to su ili lanene sjemenke* ili psyllium ljuskice**. Možete koristiti sol i začine, ali dobri su i bez ičega. Prije sušenja je dobro smjesu ''narezati'', tj. istanjiti tupim nožem kako bi se za vrijeme sušenja formirali krekeri. Ako to ne napravite, moguće je da će smjesa popucati na nekoliko mjesta dok se suši.

1/ tikvica + lan.
Namočite lanene sjemenke u onoliko vode koliko im treba da nabubre i puste sluz. Količine tikvice : namočenog lana neka budu okvirno 1 : 1 (volumen). Izblendajte tikvicu u homogenu masu, dodajte namočene lanene sjemenke, začinite po želji i dobro izmiješajte vilicom. Izlijte smjesu na policu dehidratora i sušite oko 12 sati na 42 °C.

2/ rajčica + bosiljak + sezam + psyllium.
Izblendajte 1-1.5 kg rajčica i nekoliko stabljika s listovima svježeg bosiljka u homogenu smjesu, dodajte 2 jušne žlice psyllium ljuskica i nastavite blendati dok se smjesa malo ne zgusne (ako se čini da je pregusto i da bi psyllium mogao apsorbirati još vode, dodajte malo vode i dobro izblendajte). Zatim umiješajte sjemenke sezama (po mogućnosti prethodno namočene barem nekoliko sati), posolite/začinite po želji i dehidrirajte oko 12 h na 42 °C.

3/ tikvica + sumcokret + psyllium.
Izblendajte oko 1 kg tikvica u homogenu smjesu, dodajte oko pola čaše-čašu vode i 2 jušne žlice psyllium ljuskica i nastavite blendati dok se smjesa malo ne zgusne. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte namočene suncokretove sjemenke i sol ili začine po želji (preporučam kurkumu ili curry) i izmiješajte vilicom. Dehidrurajte oko 12 h na 42 °C.


Tikvicu i rajčicu sam izabrala jer su prirodno bogate vodom i kada se izblendaju dobijete mekanu smjesu. Može se koristiti i zeleno lisnato povrće, recimo blitva i špinat, ali onda se treba dodati vode u smjesu i stvarno dobro izblendati - kako bi psyllium ili lan mogao apsorbirati vodu.

Sve krekere možete raditi i u pećnici na 50 °C s lagano odškrinutim vratima ili s upaljenom ventilacijom.

*Lanene sjemenke jako nabubre u vodi i puste sluz, pa na taj način dobro povezuju smjesu.
**Psyllium ljuskice se dobivaju od ovojnica sjemenki indijskog trpuca i sadrže sluzi zbog kojih mogu apsorbirati puno vode. Sadrže i puno vlakana, a tradicionalno se koriste za liječenje probavnih tegoba. U svakodnevnoj prehrani ih nije poželjno koristiti u prevelikim količinama jer vežu puno vode na sebe pa mogu djelovati malo agresivno za probavni sustav, ali u malim količinama su dobre i korisne za zdravlje, a mogu jako dobro poslužiti za zgušnjavanje i povezivanje smjese kod izrade krekera ili bezglutenskih i sirovih kruhova. Nekakva preporučena doza u terapijske svrhe je obično oko 1-3 čajne žličice dnevno. Kada se koriste u krekerima, treba paziti da apsorbiraju onoliko vode koliko mogu (a to je otprilike 15 puta veći volumen od volumena ljuskice).



[ENGLISH]

3 ideas for raw crackers

//recipes in english coming soon!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License