Thursday 25 August 2016

kako nekuhati juhu


Ovakve nekuhane juhe jedem skoro redovito zadnjih godinu dana, super su kada vam se jede nešto toplo a ne želite kuhati hranu. Juhe oduvijek obožavam, ali prekuhano povrće nikad nisam voljela, tako da sam juhe i variva uvijek kratko kuhala kako povrće ne bi izgubilo boju i postalo premekano. Otkada jedem većinom sirovu hranu, i juhe radim bez pravog kuhanja. Napraviti toplu juhu bez kuhanja povrća i uništavanja nutrijenata i teksture je stvarno jednostavno i zahtijeva minimalno vremena - samo prelijete narezano povrće vrućom/vrelom vodom i ostavite par minuta da odstoji. Naravno, koristite mlado sezonsko povrće koje nije žilavo. Vrelu (a ne toplu ili mlaku) vodu koristim kako bi povrće ipak malo omekšalo, a juha bila zaista nalik juhi.

Moja omiljena juha obavezno sadrži bamije* i shiitake**. Bamijama je sada još uvijek sezona, a dio redovito zamrznem da imam i za zimu. Ponekad umjesto shiitaka stavim šampinjone - oni su, isto kao i shiitake, odlični za jesti bez ikakvog kuhanja, a kada se stave u vruću vodu, i šampinjoni i shiitake vrlo brzo omekšaju i poprime teksturu kao da su lagano kuhani. Uz bamije i gljive, stavim i neko povrće kojemu je tada sezona ili neko koje sam zamrznula dok mu je bila sezona. To mogu biti tikvice, mlade mahune, grašak, mlada blitva ili špinat, mladi luk, bilo što što volite. 

Često koristim i luk***, ali njega onda stavim u vodu prije nego ju počnem zagrijavati. Čim zavrije, maknem s vatre - na taj način luk izgubi dio ljutine bez da previše omekša, a voda za juhu dobije okus luka. Sirovi luk rijetko koristim jer mi je malo prejak. Osim luka, za aromu koristim i soja sos, samo dodam malo kada je juha gotova. Ponekad uz povrće koristim i alge (najčešće arame - Eisenia bicyclis, one su najmekše i ne moraju se namakati prije korištenja).

Može primjer juhe? Može!

(za 2 osobe)

što/
1 manja glavica luka
70 grama shiitaka
šaka mladog graška (svježeg ili zamrznutog)
1-2 šake bamija
1-2 šake narezanih listova mlade blitve
malo soja sosa ili himalajske soli
mala šaka arame algi (opcija)
300-400 mL vode

kako/
Luk narežite i stavite u lončić s vodom - stavite na štednjak i čekajte da zavrije. Za to vrijeme narežite bamije i shiitake, pripremite grašak i arame alge. Kada voda zavrije (ili bude jako blizu vrenja), maknite lončić s vatre i ubacite pripremljeno povrće, gljive i alge. Poklopite lončić i ostavite nekoliko minuta da odstoji. Dodajte soja sos ili himalajsku sol, promiješajte i poslužite.

*bamije su pune vlakana i sluzi, zbog kojih izuzetno povoljno djeluju na probavni sustav. Mogu se konzumirati sirove, lagano kuhane ili kao čaj, odnosno uvarak od sušenih plodova (iako šteta ne pojest, rekla bih). Zbog velike količine sluzi, tradicionalno su korištene u liječenju raznih želučanih tegoba i za reguliranje probave. I sama bih vjerojatno pomislila da su fine ali ne treba oko toga raditi veliku filozofiju, ali moja mama zahvaljujući bamijama više ne pije tablete za želudac. Bamije, baš ste dobre.

**shiitake su isto zaslužile poseban ulomak u ovom postu, iako su samo jedne od mnogih gljiva kojima se pripisuju razna ljekovita svojstva (od protuupalnog i antibakterijskog učinka do imunomodulatornog djelovanja i regulacije razine šećera u krvi) pa to možda nije ništa neobično. Mislim da su mi to jedne od omiljenih gljiva. Također se mogu jesti sirove ili lagano kuhane, ali po mom mišljenju ih je šteta kuhati jer su jako nježne i omekšaju čim ih se stavi u vruću vodu. Iako ćete često pročitati suprotno, stapke ne treba uklanjati jer su sasvim dobre za jelo.

***luk i češnjak su namirnice koje mnogi sirovojelci uopće ne koriste u svojoj prehrani, jer sadrže spojeve koji iritiraju probavni sustav. Taj pristup da treba pustiti tijelo da samo odradi svoje procese mi je sasvim logičan, i ako jednog dana budem jela isključivo sirovu hranu, vjerojatno neću često jesti luk i češnjak. Zasada nemam ništa protiv lagano kuhane hrane tu i tamo, a luk i češnjak mi često dobro dođu za okus. Samo ih stavim u vodu i zagrijem malo, tako da ne budu toliko intenzivni. Ništa protiv potpuno sirovog luka i češnjaka, kome su najdraži takvi, nek uživa.


[ENGLISH]

how to not really cook a soup

...soon!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License