Thursday 17 November 2016

fast food za po doma

Napokon ću napisati davno obećanih nekoliko ideja za jednostavne, brze, minimalno kuhane obroke koji su zasitni a nisu teški. Jasno mi je da se većina ljudi ne može najesti samo od sirove hrane - kada nema dovoljno kvalitetnog voća, riža i krumpir su spas! Uz njih je najbolje koristiti sirovo ili samo kratko kuhano povrće, i zato birajte ono čemu je sezona i što je relativno mlado i mekano, da se ne mora dugo kuhati kako bi se moglo sažvakati. Ne želim reći da je kuhanje zlo, ali mislim da za nekakvu zdravu ravnotežu u organizmu nije dobro jesti previše kuhane hrane. I sama se osjećam pomalo umorno nakon velikog (pre)kuhanog obroka, dok se nakon sirovog odmah osjećam spremno za akciju.

(U nedostatku boljih fotografija, prilažem ono što imam)



1/ rižoto
Skuhajte rižu (ako je smeđa, najbolje ju je prethodno namočiti preko noći - tada joj treba samo 20-ak minuta da se skuha), i kada je gotova ubacite narezano svježe sezonsko povrće i gljive (ovo je slika od ljeta, zato su unutra rajčice i paprike) - mladi špinat, blitvu, brokulu, mladi luk, shiitake... što god volite. Računajte da će povrće izgubiti na volumenu kada se "skuha" u vreloj riži, pa pripremite dovoljno. Dodajte malo soja-sosa ili soli ako koristite nešto od toga. Ako baš osjećate da vam nedostaje masnoća u ovakvom obroku, možete ubaciti i sjemenke suncokreta, sezama, ili neke druge sjemenke. Promiješajte i ostavite da odstoji par minuta. Ja si često ostavim i malo vode od kuhanja riže, odnosno kuham ju u više vode nego što je potrebno jer ne volim baš suhu hranu, nadam se da me stručnjaci za kuhanje riže neće mrziti zbog toga...




2/ miso juha
...s rižom, rižinim rezancima, kvinojom ili amarntom, u velikoj zdjeli, tako da se možete pošteno najesti od nje.
Skuhajte rižu ili nešto drugo od navedenog (na slici su rezanci od spiraliziranog krumpira jer sam taman bila kupila spiralizator pa sam od oduševljenja spiralizirala sve što mi je došlo pod ruku..). Prelijte željeno povrće (špinat ili brokula, sušena rajčica, shiitake, alge) vrelom vodom, i ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi omekšalo. Dodajte rižu/rezance, malo soja sosa i žličicu miso paste koju ste prethodno razmutili u malo tople vode jer ju inače nećete moći tako lako otopiti u juhi. Kod soja sosa i miso paste pazite da kupujete prirodno fermentirani proizvod.




3/ vege plata
...od bilo čega što se nađe u kuhinji, a na ovoj slici su: batat kratko kuhan na pari (dok malo ne omekša, možda 10-ak minuta), blitva kuhana 1-2 minute na pari, avokado, kuhana kvinoja s arame algama, zelena salata i svježe mlado tamno zelenje.




4/ pljeskavice od mahunarki
Za kraj, nešto što i nije toliko minimalno kuhano, ali može se jesti s puno svježeg povrća. Pljeskavice se mogu napraviti od graha (ove na slici su bile od azuki graha), leće ili slanutka. Slanutak i grah se prije kuhanja namaču barem 8 sati, smeđa/zelena leća barem 4 sata, a crvena leća se ne treba namakati prije kuhanja. Kada ste skuhali i ocijedili mahunarke, izmiksajte ih štapnim mikserom u pastu, dodajte sitno sjeckani luk i češnjak, sol i začine po želji. Preporučam kombinaciju dimljene slatke paprike, mljevenih sjemenki kima i crnog papra. Smjesu zgusnite mješavinom mljevenih zobenih pahuljica i mljevenog lana (3:1), no imajte na umu da i zob i lan apsorbiraju dosta vode, pa ih nemojte dodati previše. Dobro izmiješajte smjesu i ostavite ju da odstoji oko pola sata kako bi se zgusnula. Trebala bi biti dovoljno gusta da se lako oblikuje rukama. Ako nije, samo umiješajte još zobi i lana. Oblikovane pljeskavice možete odmah ispeći, a možete ih i spremiti u zamrzivač da imate za budućnost, dosta praktična stvar kada vam treba brzinski ručak. Ja ih pečem na suhoj tavi na relativno maloj vatri da ne zagore, ili u pećnici. Već znate da ne vjerujem u ulja u prehrani. Ovakve pljeskavice su odobrili i prijatelji svaštajedi; štoviše, bili su oduševljeni. A peciva, peciva... Ovo su bila peciva od krumpira i pira, ali za njih neću pisati recept jer ne obožavam baš pretjerivati sa žitaricama na ovom blogu; kruh radim otkad pamtim (da... da... stare male prljave navike koje sam veselo povukla za sobom u zdraviji život jer mi dečko voli jesti kruh) i mislim da se to uopće ne može opisati riječima i nadati se da će i drugima uspjeti. To je više neka svemirska poezija... Možda neki drugi put, ali ne danas. Nađite recept za kruh, i umjesto pšeničnog brašna stavite pir. Ne morate niti raditi kruh, jer ove pljeskavice super idu i uz pire krumpir i svježe zelenje.


[ENG]

healthy vegan low-fat fast food for busy days

soon soon soon!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License