Monday 22 May 2017

torta s matchom


Matcha je zeleni prah dobiven finim mljevenjem listova čaja (samo je jedan, Camellia sinensis (L.) Kuntze) koji su rasli u hladovini, zbog čega mu je povišen sadržaj klorofila u odnosu na klasičan zeleni čaj. Matcha prah je bogat antioksidansima te pojedinim vitaminima i mineralima, pojačava osjećaj energije i izdržljivosti tijekom dana, i još mnoge lijepe stvari. Hvalospjev nema kraja, u Japanu i Kini to znaju već stoljećima, ali sve bi to moglo biti sporedno da matcha nema toliko fini okus, pogotovo ako ste ljubitelj čaja. Jedino treba imati na umu da matcha, kao i ostali tipovi čaja dobiveni od listova, sadrži kofein. Zato, ako ste posebno osjetljivi na kofein, možda nije najbolja ideja konzumirati matcha čaj netom prije spavanja. Za razliku od običnog zelenog čaja, matcha se priprema tako da se prah razmuti u toploj vodi i izmiješa pjenjačom od bambusa. Može se pripremati i s toplim biljnim mlijekom ili dodati u sok ili smoothie. A možete i napraviti ovu tortu.

što/
{baza}
1/2 šalice datulja
2/3 šalice vode
1 šalica mljevenih badema
1/3 šalice mljevenog kokosa
.
{krema}
3/4 šalice indijskih oraščića
3/4 šalice bademovog mlijeka
3-4 čajne žličice matcha praha
3 jušne žlice rižinog slada
2 (velike) jušne žlice psyllium ljuskica
.
{glazura}
1/3 šalice datuljinog sirupa
2 jušne žlice kokosovog ulja (opcija)
1 jušna žlica kakaa u prahu
malo mljevene vanilije

kako/
{baza}
Datulje i vodu izblendajte u glatku pastu, pomiješajte s mljevenim bademima i kokosom i utisnite smjesu u kalup za kolače.
.
{krema}
Sve sastojke dobro izblendajte u blenderu kako biste dobili sasvim glatku kremu. Primjetit ćete kako se krema lagano zgušnjava već za vrijeme blendanja, budući da psyllium ljuskice brzo apsorbiraju vodu. Izlijte kremu u kalup i ravnomjerno rasporedite po prvom sloju. Stavite tortu u hladnjak.
.
{glazura}
Izmiješajte sve sastojke žlicom i razmažite po ohlađenoj kremi.



[ENG]

raw matcha cake

what/
{base}
1/2 cup dates
2/3 cup water
1 cup ground almonds
1/3 cup ground coconut
.
{cream}
3/4 cup cashews
3/4 cup almond milk
3-4 tsp matcha powder
3 tbsp rice malt syrup
2 (heaping) tbsp psyllium husks
.
{glaze}
1/3 cup date syrup
2 tbsp coconut oil (optional)
1 tbsp cacao powder
some ground vanilla

how/
{base}
Blend the dates and water into a smoothe paste. Mix it with ground almonds and coconut and press the mixture into a cake mould.
.
{cream}
Blend all the ingredients into a smooth cream, You will notice that it thickens as you blend it, because psyllium husks absorb water pretty quickly. Pour the cream into the mould and spread it evenly on top of the first layer. Leave the cake in the fridge to cool down.
.
{glaze}
Mix all the ingredients with a spoon and spread it on top of cold matcha cream.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License