što/
baza_
80 g badema*
60 g ribanog kokosa
60 g suhih datulja**
150 mL vode
25 g kakaa u prahu
krema od vanilije_
50 g indijskih oraščića
6 g psyllium ljuskica
1 jušna žlica agavinog sirupa ili rižinog slada
150 mL vode
1/4 čajne žličice vanilije u prahu
čokoladna krema_
100 g kakaove mase***
120 g suhih datulja
200 mL vode
50 g indijskih oraščića
1 mala naribana sjemenka tonke****
kako/
baza_
Usitnite bademe i kokos u prah pomoću blendera ili mlinca za kavu. Izblendajte datulje i vodu u glatku pastu. Dobro izmiješajte pastu od datulja s kokosom i bademima (najbolje vilicom ili rukama) i utisnite smjesu u kalup.
krema od vanilije_
Ubacite indijske oraščiće, vodu i vaniliju u blender i dobro izblendajte da biste dobili glatku teksturu. Dodajte zaslađivač i još malo izblendajte. Zatim ubacite psyllium ljuskice u smjesu i blendajte dok se smjesa ne zgusne. Razmažite kremu po prvom sloju i stavite u hladnjak.
čokoladna krema_
Rastalite kakaovu masu na pari. Ostale sastojke dobro izblendajte u blenderu i, kada dobijete glatku smjesu koja se od blendanja malo zagrijala, dodajte unutra rastaljenu kakaovu masu. Nastavite blendati dok ne dobijete potpuno homogenu i glatku kremu, pa ju izlijte preko drugog sloja. Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati kako bi se obje kreme zgusnule.
*obično imam već spremnu staklenku s namočenim pa dehidriranim bademima budući da ih namakanje čini puno pristupačnijom hranom za ljudsko tijelo, a u većini recepata ih volim koristiti suhe. Možete koristiti i obične suhe bademe.
**ove količine datulja i vode vrijede baš za sušene datulje, ili za pastu od datulja. Ako koristite sveže, trebat će vam malo više datulja i malo manje vode.
***kakaova masa su zapravo samo usitnjena i zgnječena kakaova zrna, odnosno sirovina iz koje se daljnjom preradom dobiva kakaov maslac i kakao prah. Odlično se tali na vodenoj kupelji i ponaša se kao nezaslađena tamna čokolada :)
****tonka je jedan divan začin o kojem sam već pisala, a može se kupiti u nekim trgovinama sa začinima
[ENGLISH]
chocolate and tonka cake with vanilla cream
what/
base_
80 g almonds
60 g coconut
60 g dried dates
150 mL water
25 g cacao powder
vanilla cream_
50 g cashews
6 g psyllium husks
1 tbsp agave nectar or rice malt syrup
150 mL water
1/4 tsp ground vanilla
chocolate cream_
100 g cacao mass
120 g dried dates
200 mL water
50 g cashews
1 small grated tonka seed
20 g cacao powder
how/
base_
Grind the almonds and coconut as finely as you can. Blend the dates and water into a smooth paste. Add the date paste to ground almonds and coconut and mix everything well. Press the mixture into a cake mould.
vanilla cream_
Blend the cashews, vanilla and water until smooth, add the sweetener and psyllium husks and blend until the mixture thickens into a pudding-like cream. Spread the cream over the base layer and put it in the fridge.
chocolate cream_
Melt the cacao mass over a double boiler. Cacao mass are actually ground and pressed cacao beans, so it melts like chocolate because it naturally contains cacao butter. Blend all the other ingredients until smooth. If the blender heats the mixture, that's desirable because cacao mass hardens on lower temperatures. Add the melted cacao mass to the mixture and blend everything until you get a very smooth and homogeneous cream. Pour it over the vanilla layer and put the cake in the fridge for a couple o hours.
Enjoy this decadently tasting wonder. Can't believe it's raw vegan even though I just made it... So good.
No comments:
Post a Comment