Thursday, 21 February 2019

keksi s punjenjem od lješnjaka


Primjetila sam da ljudi sve više pokušavaju izbaciti iz prehrane velike količine kruha, tjestenine i žitarica općenito i da se sve više okreću raznim alternativnim namirnicama. Mislim da je to dobro jer postoji dosta drugih biljnih namirnica iz kojih ljudi mogu dobiti ugljikohidrate kao izvor energije (recimo krumpir, batat, kvinoja, amarant...) ali i ostalih energetski bogatih namirnica u kojima prevladavaju drugi makronutrijenti (kao što su mahunarke, orašasti plodovi, avokado). Žitarice su još uvijek u velikoj mjeri baza prehrane i većina ljudi ih u raznim oblicima konzumira svakodnevno, pa čak i u svakom obroku. Ne mislim da su žitarice nužno loše za čovjeka; sve ovisi o načinu obrade i konzumacije, kao i količini koju unosimo u sebe. Ne treba pretjerivati ni u čemu i nekada je dobro dopustiti tijelu da se odmori od neke hrane koju konzumiramo svaki dan. Budući da su kolači i keksi jedan od najslasnijih i potencijalno najštetnijih oblika u kojima čovjek najčešće unosi prerađene žitarice (a i puno šećera) u tijelo, napisala sam jedan jednostavan recept za sve sladokusce koji bi voljeli odmoriti glave i želuce od svog tog zrnja. Umjerenost je majka lakoće postojanja :)

što/

{keksi}
100 g bademovog brašna*
160 g kokosovog brašna*
80 g muscovado šećera ili melase šećerne trske
50 g kokosovog ulja
20 g chia sjemenki
200 ml vode ili biljnog mlijeka
½ čajne žličice cejlonskog cimeta
¼ čajne žličice himalajske soli

{punjenje}
120 g lješnjaka
60 g melase šećerne trske
50 ml rižinog mlijeka**
40 g kakaa u prahu

*pod pojmovima bademovog i kokosovog brašna ne podrazumijevam mljeveni badem i kokos, već usitnjeni odmašćeni ostatak od prešanja ulja; takvo „brašno“ moguće je kupiti u većini prodavaonica zdrave hrane.
**nakon cijele priče o žitaricama, moram spomenuti kako je u dobivanju pravog rižinog mlijeka važan proces fermentacije, u kojem se složeniji šećeri iz riže razgrađuju u jednostavnije, koji su čovjeku lakše probavljivi.

kako/
Sameljite chia sjemenke i pomiješajte ih s 200 ml vode. Pričekajte 10-15 minuta da puste sluz, uz povremeno miješanje. Za to vrijeme pomiješajte u zdjeli sve ostale sastojke osim ulja. Ulijte u zdjelu namočene chia sjemenke i rastaljeno kokosovo ulje i sve skupa dobro promiješajte. Razvaljajte dobivenu smjesu i oblikujte kekse. Pecite ih na 175°C oko 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumene. Stavite lješnjake (ako vam je više po ukusu da budu lagano pečeni, možete ih prethodno ispeći 15-ak minuta na 150°C), melasu, rižino mlijeko i kakaov prah u blender ili multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Pričekajte da se keksi malo ohlade nakon pečenja, pa spajajte dva po dva s namazom od lješnjaka u sredini.


[ENG]

almond and coconut flour cookies with hazelnut and cacao filling

what/

{cookies}
100 g almond flour*
160 g coconut flour*
80 g muscovado sugar or molasses
50 g coconut oil
20 g chia seeds
200 ml water or plant milk
1/2 tsp ceylon cinnamon
1/4 tsp himalayan salt

{filling}
120 g hazelnuts
60 g molasses
50 ml rice milk
40 g cacao powder

*i used oil pressing leftovers, not ground almonds and coconut

how/
Grind the chia seeds and mix them in 200 ml of water. Let them sit for 15 minutes to absorb water; stir occasionally. Mix all the other ingredients except oil in a bowl. Pour soaked chia seeds and melted coconut oil into the bowl and mix everything well. Roll out the batter and shape the cookies. Bake them for around 20 minutes on 175 °C (until lightly golden on the edges). Put (toasted) hazelnuts, rice milk and cacao powder into a blender or food processor and process until smooth. When the cookies cool down a bit, spread the hazelnut filling and stick two cookies with it. Bon appetit!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License