Saturday 16 March 2019

chia doručak feat. first in the raw


Četvrti u seriji postova o cjelovitom i zasitnom biljojednom doručku bit će još slađi i zanimljiviji jer je nastao u suradnji s hrvatskim brendom First in the Raw! Ako još niste probali njihove slasne voćno-orašaste sirove energetske pločice, toplo preporučam jer su odlične, a možete ih iskoristiti i u ovom receptu.

Možda sam onima koji me dulje prate već dosadna s tim namakanjem sjemenki i žitarica, ali ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno i kolika je razlika između, recimo, suhih zobenih pahuljica i onih koje su se namakale preko noći. Zdravi doručak je postao skoro klišej i puno ljudi ujutro  žvače suhe müsle u mlijeku ili jogurtu, ali ljudsko tijelo ih na taj način ne može baš iskoristiti. U redu je ponekad, ali usrećite svoju probavu i nemojte jesti suhe žitarice svaki dan. Namakanjem one postaju puno lakše probavljive i nutrijenti iz njih postaju puno dostupniji ljudskom tijelu, pa onda stvarno i možemo govoriti o zdravom doručku.

Uz zobene pahuljice, ovaj put sam odabrala i chia sjemenke s višnjama. Prošlogodišnjim višnjama iz zamrzivača pokušavam prizvati ljeto u ovo predproljetno doba kada nema puno sezonskog voća... Ljeto na tanjuru je bilo super, a First in the Raw pločica od višnje ne samo da me osvojila okusom, nego je i savršeno upotpunila ovaj obrok.

Da ovaj doručak ne bi bio samo ukusan, nego i praktičan, možete poduplati količine svih sastojaka i napraviti si dovoljno za više dana, spremiti u hladnjak i ujutro izvaditi koliko vam treba za doručak, ili spremiti u staklenku i ponijeti na posao ili na predavanja.

što/
(za 3-4 obroka)
1/4 šalice chia sjemenki
1 šalica rižinog mlijeka
1/3 šalice višanja
1 šaka indijskih oraščića
3-4 svježe medjool datulje
1 šalica sitnih zobenih pahuljica
1 + 1/4 šalice rižinog mlijeka
1 jabuka
2-3 jušne žlice javorovog sirupa
2 First in the Raw "Very Sour Cherry" pločice

kako/
Izblendajte višnje, indijske oraščiće, datulje i jednu šalicu rižinog mlijeka u glatku smjesu. Dodajte chia sjemenke i ostavite ih 30-60 minuta da nabubre uz povremeno miješanje.
Pomiješajte zobene pahuljice s ostatkom rižinog mlijeka, dodajte javorov sirup i naribajte jednu jabuku pa sve skupa dobro izmiješajte. Ostavite 30-60 minuta na sobnoj temperaturi.
Ostavite sve skupa da odstoji oko 8 sati u hladnjaku, kako bi zob upila što više vode i postala lakše probavljiva, a nutrijenti iz nje iskoristiviji našem tijelu. Nakon što odstoje,  servirajte chia puding i zobenu kašu u zdjelice i dodajte narezane First in the Raw pločice od višnje ("Very Sour Cherry") kako biste dodatno obogatili okus i nutritivnu vrijednost obroka.
Dobar tek!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License