Monday 23 September 2019

khao tom mud

Khao tom mud RECIPE is on my new blog - Sunberry Jam


Di ćeš nego tajlandsko nakon tajlandskog...

Mnoge kulture koje u pripremi hrane koriste listove banane imaju neku verziju deserta od riže ili neke druge žitarice zamotanog u list banane. Ovaj tip deserta nije specifičan samo za Tajland, već za većinu jugoistočne Azije, ali i dio Srednje i Južne Amerike i dijelove Afrike. Meni je u posebno dobrom sjećanju ostao onaj iz Chiang Maia - tamo smo bili smješteni kod divne gazdarice Chaibutir koja bi nas svako jutro dočekala sa spremnim domaćim doručkom na stolu. Najčešće je to bio upravo khao tom s bananom ili tarom u sredini. U njezinom smo dvorištu imali na raspolaganju i jako slatku kuhinju na otvorenom, opremljenu svime što nam je srce moglo poželjeti. Tamo smo si svaki dan radili ručak, a ona nas je učila kako na tajlandski način pravilno skuhati ljepljivu rižu - za slatka i za slana jela. Sigurno ću još dugo pamtiti mirna sunčana jutra u tom dvorištu i slatki khao tom uz jutarnju kavu. Pamtit ću, doduše, i onaj prvi u Vijetnamu, po noći, za nešto malo tisuća vijetnamskih dongova, nakon 35 (trideset pet) vijugavih sati vožnje u skučenom autobusu i deset sati na granici zbog švercanja duhana iz Laosa, ali ovaj kod Chaibutir će mi svakako ostati u puno slađem sjećanju.

Domaći recepti za khao tom su raznoliki, a većina ih uključuje kuhanje na pari nakon što je riža umotana u list banane. Budući da nisam imala ništa za kuhati na pari u našem norveškom stanu, čak niti kakvu cjediljku za improvizaciju, odlučila sam ih "opariti" u pećnici. Ispali su slično kao kada se kuhaju na pari i dovoljno uvjerljivo da nas barem na trenutak odvede u toplije krajeve. Tako sirovo iz glave kako se dogodilo ću vam i opisati.

P. S. Sada sam zabrijala na namirnice koje kupujemo u malom dućanu kod Vijetnamaca, ali uskoro ću objaviti i malo više europski izvedive varijacije za sve one SVE koji možda nemaju gdje kupiti list banane. Ljepljiva riža je nezamjenjiva u ovom desertu, ali nju je lakše nabaviti, barem preko nekog webshopa.

što/
1 šalica ljepljive riže
1 šalica kokosovog mlijeka
1 prstohvat himalajske soli
1 stabljika limunske trave
3 jušne žlice sirupa agave ili šećera kokosovog cvijeta
1-2 banane
1-2 lista banane

kako/
Namočite ljepljivu rižu u vodi preko noći. Ocijedite i stavite u lonac s kokosovim mlijekom u koje ste prethodno umiješali sol i agavin sirup ili kokosov šećer. Dodajte limunsku travu uzdužno prerezanu napola, poklopite lonac i stavite na laganu vatru. Ne otvarajte lonac i ne miješajte, već strpljivo ostavite da se polako kuha dok riža ne upije svu tekućinu. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi (izvadite limunsku travu). Pripremite narezane listove banane - ako imate dovoljno, možete ih staviti duplo, vanjski sjajnom stranom prema van, a unutarnji prema unutra. Stavite oko 2 jušne žlice riže na sredinu lista, u sredinu riže stavite komad banane i zamotajte. Zagrijte pećnicu na 175 °C i na dno stavite posudu punu vode (ja sam koristila kalup za kruh). Stavite smotuljke od riže na rešetku i pecite 10-15 minuta. Najbolje ih je ostaviti da se ohlade jer će biti kompaktniji. Meni su čak ukusniji ako odstoje jedan dan, jer dobiju još okusa od lista banane.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License