Wednesday 12 May 2021

pečene artičoke s umakom od limuna i kikirikija


 

što/

(za 2 osobe)

4 velike glavice artičoke*

2 jušne žlice tamarija

1 čajna žličica šećera kokosovog cvijeta

+

3 jušne žlice maslaca od kikirikija bez dodataka**

3 jušne žlice tamarija

3 jušne žlice soka limuna


*divne domaće eko artičoke s otoka Iža našla sam na Malom placu

**ovaj umak je odličan i kada se umjesto kikirikija koristi domaći maslac od pečenih suncokretovih sjemenki koji možete napraviti na ovaj način, ali vjerujem da je maslac od kikirikija jednostavnija varijanta za sve koji nemaju blender




kako/

Narežite artičoke na četvrtine i odmah ih premažite s malo limunovog soka kako biste spriječili oksidaciju. Izvadite suhi, "dlakavi" dio cvata iz sredine glavice. Otopite kokosov šećer u 2 žlice tamarija, pa tom mješavinom premažite unutarnje površine narezanih artičoka. Stavite artičoke u pleh za pečenje (najbolje jednom ravnom stranom prema dolje) i pecite 15 - 20 minuta na 200 °C; neka se peku poklopljene kako bi ostale sočne. Ako želite da se malo zapeku, možete peći 10 minuta otvoreno i zatim još 10 poklopljeno. Za umak od kikirikija pomiješajte jednake volumene tamarija, maslaca od kikirikija i limunovog soka i dobro izmiješajte pomoću pjenjače. Poslužite pečene artičoke uz rižu i umak. Iskreno, meni su bile toliko fine same da sam zaboravila na rižu i jela ih list po list s umakom od kikirikija.

Dobar tek!




No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License