Mi volimo sve dane jednako i nemamo omiljene, ali to ne mijenja pojavu da se oko Božića najčešće jede, pije i druži s obitelji i prijateljima više nego što je uobičajeno. Kada ne jedeš skoro ništa od namirnica koje drugi ljudi jedu, onda je najjednostavnije sam napraviti hranu koju ćeš jesti i donijeti ju na obiteljski ručak. Mislim da je to i super način da se ljudima koji inače tako ne jedu predstavi takva prehrana i pokaže da je to sve jako ukusno i da ljudi biljojedi uopće ne gladuju već upravo suprotno. Napisat ću ukratko kako sam napravila neka jednostavna i lagana jela koja su oduševila svaštajede na obiteljskim božićnim ručkovima. Bez kompliciranja, a ravno u sridu.
Narezanu veću glavicu brokule (skupa sa stabljikom i listovima), nekoliko šaka špinata (nešto mlađeg), 2 narezana mlada luka, 1 češanj češnjaka i nekoliko većih šaka suncokretovih sjemenki prelijte s oko pola litre kipuće vode (može i više ako volite rjeđu juhu) i ostavite poklopljeno da odstoji 10 minuta. Zatim ubacite sve u blender, dodajte malo soja sosa ili himalajske soli i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Skuhajte batate na pari, ogulite ih dok su još vreli i dobro izgnječite vilicom, da dobijete mekanu kašu bez komadića. Dok je kaša još vruća/vrela, sipajte pirovo brašno, nešto veći volumen nego što je volumen kaše od batata. Po želji posolite. Dobro izmiješajte vilicom, i po potrebi polako dodajte još malo pirovog brašna. Smjesa bi trebala biti relativno mekana ali dovoljno kompaktna da se lako mijesi rukama, pa dodajte brašno dok ne dobijete takvu smjesu. Računajte da će se malo zgusnuti kada se ohladi i da će ju biti lakše mijesiti rukama, pa nemojte niti pretjerati s brašnom. Izmijesite toplu smjesu rukama koliko možete, dobro zamotajte u krpu ili plastičnu vrećicu da se ne suši i ostavite ju u frižideru barem pola sata da se hladi. Možete smjesu čak napraviti dan ranije. Zagrijte tavu i ostavite ju na laganoj vatri (skoro najmanjoj, vidjet ćete dok ćete raditi koja je najbolja temperatura da se relativno brzo ispeče a da ne zagori). Otkidajte komade tijesta, oblikujte kuglice i izvaljajte valjkom ili staklenom bocom na debljinu oko 2 mm. Stavite peći na tavu (bez ulja) i okrećite dovoljno često da ne zagori. Dok se peku, tortilje će se vjerojatno napuhavati zbog zaostalog zraka u tijestu - to je poželjno i daje super teksturu gotovoj toritlji. Čim ispečete tortilju, pokrijte ju krpom jer tako će ostati mekane i savitljive.
3/ leća na gusto
Smeđu leću namočite preko noći (ja sam svoju proklijala kroz 2 dana, onda ju ne morate ni kuhati ali ajde, da bude svima fino...). Stavite ju u lonac s narezanom mrkvom i lukom, dodajte malo soli, dimljene slatke paprike, mljevenog kima i češnjaka u prahu i dolijte vode da prekrije leću i povrće. Kuhajte oko 15 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok leća ne bude mekana.
Stavite u blender* 1 šalicu kuhane riže (ja sam koristila bijelu, ali može i smeđa), pola šalice rastaljenog kakao maslaca**, pola šalice bademovog ili nekog drugog biljnog mlijeka, 1/3 šalice kakao praha, 1/3 šalice tamnog muscovado šećera, melase ili ječmenog slada i dobro izblendajte kako biste dobili potpuno glatku i kremastu smjesu. Ulijte smjesu u staklenke ili zdjelice i stavite u hladnjak na barem sat vremena da se ohladi i malo zgusne.
*za savršeno kremasti i pomalo mjehurićasti mousse koji se topi u ustima zaista je potreban dobar high-speed blender. Nisam probala ovo raditi pomoću štapnog miksera, ali vjerujem da se uz dovoljno upornosti može postići donekle kremasta tekstura, pa tko voli neka proba
**kao što već znate, inače u prehrani ne koristim čiste biljne masnoće jer ih ne smatram cjelovitom hranom (postoje pametniji načini da ih se upotrijebi; obožavam razmazivati kakaov maslac i kokosovo ulje po tijelu, mmm, ali mislim da to nije priča za post o hrani...), ali ovo je bila posebna prilika i htjela sam da mi deserti imaju posebno kremastu teksturu i raskošan okus pa sam koristila kakaov maslac za malo dodatne veganske radosti.
Malo promijenjena verzija [ove torte]. Umjesto bijele čokolade sam stavila kakaov maslac (rastaljen na pari; 1/3 čaše za biskvit i 1/3 čaše za glazuru), umjesto agavinog sirupa datuljin sirup, umjesto brašna kvinoje pirovo brašno, umjesto praška za pecivo sodu bikarbonu. Ulje nisam uopće stavila, a nakon pečenja sam prelila biskvit mješavinom rižinog mlijeka i datuljinog sirupa. U glazuru je išlo nešto više indijskih oraščića i malo datuljinog sirupa.
Rastalite 1 čašu kakaovog maslaca, 2 jušne žlice maslaca od indijskih oraščića (=indijski oraščići izblendani u glatku pastu) i 2 jušne žlice kokosovog ulja na pari. Dodajte 2-4 jušne žlice svijetlog muscovado šećera (ili neki drugi zaslađivač po želji) i dobro izblendajte smjesu u blenderu kako se ne bi razdvajala. Ulijte pola smjese u kalupe, a u drugu polovicu dodajte kakao u prahu za čokoladni dio. Ako radite praline u dva sloja (bijela i tamna čokolada), pričekajte da se prvi sloj stvrdne u hladnjaku ili zamrzivaču prije nego dodate drugi. Dok je čokolada još mekana, možete ubaciti grožđice, bademe, lješnjake ili nešto drugo što volite. Ostavite praline u zamrzivaču oko 10 minuta ili u hladnjaku pola sata do sat vremena da se stvrdnu.
No comments:
Post a Comment