Monday 30 January 2017

keksi od badema i sezama


Ostalo bademovog i sezamovog brašna od prešanja ulja pa radimo svašta...

što/
1 šalica bademovog brašna
2/3 šalice sezamovog brašna
2/3 šalice ribanog kokosa
1 čajna žličica cimeta
1/4 šalice mljevenih chia sjemenki
1/4 šalice mljevenog lana
oko 2/3 šalice vode
1/2 šalice datuljinog sirupa
prstohvat himalajske soli

kako/
Kokosove mrvice usitnite u blenderu. Stavite ih u zdjelu, dodajte bademovo i sezamovo brašno, sol i cimet, pa sve skupa promiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte chia sjemenke, lan i vodu i ostavite mješavinu da odstoji oko 10 minuta. U tu mješavinu dodajte datuljin sirup i dobro promiješajte, pa sve skupa izlijte u suhe sastojke. Izmiješajte žlicom ili rukama u homogenu smjesu (trebala bi se moći lako oblikovati, ako je prerijetka, dodajte još bademovog brašna), rasporedite u relativno tankom sloju na protvan ili policu dehidratora, zarežite na komade i pecite na 180°C oko 20 minuta ili dehidrirajte oko 8 sati (ili već po želji) na 43°C za sirovu varijantu. Pečena varijanta je sočna iznutra i hrskava izvana (dakle super), ali sirova je...sirova :D i isto fina.

što ako/
U ovom receptu sam koristila baš brašno od badema i sezama, odnosno ono što ostane nakon prešanja ulja. Umjesto toga se mogu koristiti i usitnjeni bademi i sezam, ali onda će keksi biti masniji. Mogu se koristiti i posušeni tvrdi dijelovi badema i sezama koji su ostali od izrade biljnog mlijeka, ali oni nemaju puno okusa pa keksi neće biti toliko ukusni.
Umjesto datuljinog sirupa može se koristiti i ječmeni slad ili javorov sirup, ili cijele datulje izblendane s malo vode u glatku pastu.


[ENGLISH]

almond and sesame cookies

s o o n !

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License