Monday 30 January 2017

o moj dragi karamelo moja


što/

(1)
2/3 šalice bademovog brašna (baš brašna ako je moguće, a ne mljevenih badema)
2/3 šalice ribanog kokosa
1/3 šalice biljnog mlijeka po izboru
oko 1/4 šalice javorovog sirupa

(2)
1 šalica integralnog sezama
1/3 šalice biljnog mlijeka
1/4 šalice javorovog sirupa
mali prstohvat himalajske soli

(3)
2/3 šalice hladno prešanog kokosovog ulja
1/2 šalice kakaa u prahu
1/2 šalice tamnog muscovado šećera

kako/

(1)
Ribani kokos dodatno usitnite u mlincu za kavu ili blenderu; blendajte dok ne pusti malo ulja. Sve sastojke stavite u zdjelu i dobro promiješajte žlicom ili rukama. Cilj je dobiti čvrstu i kompaktnu smjesu koja se lako oblikuje rukama. Smjesu utisnite u podlogu i po želji izravnajte pomoću valjka ili staklenke.

(2)
Ako vam nije važno da ovaj desert bude potpuno sirov, možete kratko popržiti sezam na suhoj tavi - tako će dobiti onaj pravi karamelasti okus. Stavite sirovi ili prženi sezam u blender i blendajte dok ne pusti ulje. Zatim dodajte biljno mlijeko i sol i blendajte još malo. Izvadite smjesu i rukom umiješajte javorov sirup. Rasporedite dobivenu smjesu preko prvog sloja i stavite u hladnjak ili zamrzivač da se gornji sloj malo stvrdne i ohladi, pa narežite na pločice.

(3)
Rastalite kokosovo ulje i sve sastojke izblendajte u blenderu. Prelijte preko ohlađenih pločica od sezama i badema. Ako samo imate životinjsku želju pojesti to što prije, možete to napraviti neuredno i nemarno kao ja u ovom slučaju. A možete i poslagati lijepo narezane pločice na rešetku za pečenje, staviti rešetku na masni papir i uredno preliti čokoladni preljev preko njih tako da se ravnomjerno prekriju čokoladom, a ostatak kapa po papiru. Stavite sve skupa u hladnjak da se "čokolada" stvrdne i uživajte u ovom karamelastom čudesu.



[ENGLISH]

salted caramel bars

what/

(1)
2/3 cup almond flour (without oil; not ground almonds)
2/3 cup grated coconut
1/3 cup plant milk of choice
~ 1/4 cup maple syrup

(2)
1 cup unhulled sesame seeds
1/3 cup plant milk
1/4 cup maple syrup
a small pinch of Himalayan salt

(3)
2/3 cup cold pressed coconut oil
1/2 cup cacao powder
1/2 cup dark muscovado sugar

how/

(1)
Grind the coconut until just a bit of oil starts to come out. Put all the ingredients in a bowl and mix them well with a spoon or your hands. It should be thick and easy to shape with hands. Press the mixture onto a flat surface and straighten it with a kitchen roller or a glass jar or bottle.

(2)
If it is not important for you to make a completely raw dessert, you can roast the sesame for a few minutes in a dry pan on low heat, so that it gets that real caramel-like flavour. Blend the roasted or raw sesame in a blender until it starts to look like a somewhat smooth paste (don't blend it for too long because it can get too soft as the oil comes out). Add the plant milk and salt and blend some more. Take the mixture out, add the maple syrup and mix it all with a spoon. Put the mixture on top of layer (1). Let it all cool in a freezer and then cut it into bars.

(3)
Blend the melted coconut oil, cacao and muscovado sugar in a blender until smooth. Pour the chocolate mixture over cold almond-sesame bars, let it cool in the fridge until chocolate frosting hardens, and enjoy this chocolate-caramel amazingness. 

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License