Monday 16 April 2018

pirova pašta


Dobru domaću tjesteninu od pirovog brašna nije puno teže napraviti nego onu od pšeničnog, a razlika se i te kako osjeti. Pirova tjestenina će vas više zasititi nego pšenična (bez obzira radi li se o bijelom ili integralnom brašnu), nećete morati pojesti velike količine da bi mozak dobio informaciju da je tijelo sito, i onda se opet osjećati gladno jer ste pojeli prazne kalorije. Tjestenina od pira neće toliko teško sjesti na organizam, niti učiniti da se osjećate umorno nakon obroka (osim ako se prejedete:). Zašto još smatram da je pir puno bolja opcija od pšenice, možete pročitati [ovdje].

što/
2 šalice pirovog brašna*
2/3 šalice vode
2/3 čajne žličice himalajske soli

*u zadnje vrijeme najčešće koristim pirovo brašno tip 630, ali ovaj recept funkcionira s bilo kojim bijelim i polubijelim brašnom. Za integralno će vam možda trebati malo (ali malo) više vode.

kako/
Pomiješajte brašno i sol. Vodu zagrijte skoro do vrenja, pa ju prelijte preko brašna i dobro izmiješajte žlicom ili vilicom. Nastavite miješati tijesto dok se ne ohladi dovoljno da ga možete mijesiti rukama, pa nastavite mijesiti (barem 5 minuta) dok ne dobijete sasvim glatku teksturu. Oblikujte kuglicu od tijesta i zamotajte ju u plastičnu vrećicu. Niti ja nisam ljubitelj plastike, ali zaista najbolje funkcionira s vrećicom - bitno je da tijesto ne gubi vlagu dok se hladi. Stavite tako zamotano tijesto u hladnjak na 30 minuta ili dulje, kako bi ga bilo lakše razvaljati. Nakon što se tijesto ohladilo, raazvaljajte ga na debljinu od 1-2 milimetra i režite rezance, ili koje već oblike volite. Ostavite tjesteninu da se suši barem pola sata na zraku. Ovakvu tjesteninu možete ostaviti da se osuši do kraja i spremiti za kasnije, zamrznuti ili odmah skuhati. Pripremite dovoljno vode, ostavite ju da zavrije i ubacite tjesteninu u kipuću vodu. Pričekajte da voda ponovno zavrije, pa kuhajte još 3 minute ako radite sa svježom tjesteninom, ili malo dulje ako koristite suhu. Ocijedite tjesteninu i ukoliko ju nećete odmah koristiti, isperite hladnom vodom kako se ne bi nastavila kuhati. Poslužite uz umak po želji. Ja sam ovaj put odabrala jednostavnu varijantu sa sirovim povrćem i malo maslinovog ulja i himalajske soli.


[ENG]

How to make super kicking smashing killer spelt flour pasta? Firstly, mix 1 cup spelt flour with 1 tsp himalayan salt; you can also add some powdered turmeric or spirulina for colour. Bring 1/3 cup water (almost) to a boil. This ratio of flour to water and really hot water are the key to making nice looking pasta that doesn't fall apart when cooking. Pour water into the bowl with flour and mix it with a spoon until it cools down a bit; then continue kneading it with your hands. Knead it well, wrap in a plastic bag and let it sit at the room temperature for 30 minutes. Roll out the dough and cut it into shapes that you like (i prefer noodles). Let them dry for 30 minutes and they are ready to be cooked. Put them in salted boiling water and after it boils again, cook for 2-3 minutes. Enjoy!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License