Tuesday 17 April 2018

tofu kajgana s povrćem


Ne znam jesam li više dosadna s pričom koliko mi je biljna prehrana draga jer je jednostavna, ukusna i zaista odlično "sjeda" na organizam. Nakon obroka se ne osjećam umorno niti tromo već spremno za ostatak obaveza, a za taj osjećaj nije potrebno nikakvo odricanje što se tiče okusa, već samo malo mašte i minimalno truda i planiranja kod nabave namirnica (ali zaista minimalno). Otkada sam usvojila biljojedstvo kao način prehrane, nekoliko puta sam probala jaja, iz neke radoznalosti (bila su domaća, sa sela, iz obiteljskih ili susjedovih dvorišta). Svaki put bih došla do istog zaključka - fino je (da, fino, te priče o kokošjoj menstruaciji mi nisu nešto odbojne, a o tome što mislim o hibridizaciji domaćih životinja sam već jednom prilikom pisala pa se sada neću toliko udaljavati od teme), ali jako se teško osjećam već nakon što pojedem jedno ili dva. To čovjek možda i ne osjeti kada jede puno hrane životinjskog porijekla, ali kada se navikneš osjećati poletno i puno energije na cjelovitoj biljnoj prehrani, onda ti valjda ta količina životinjske masnoće smeta. Da ne duljim, kajgana od tofua je genijalno jelo koje stvarno može imati okus kao prava kajgana ako vam je do toga (ova konkretno, ako ju radite s kvalitetnim, mekanim tofuom, stvarno ima), a možete ju pojesti bez brige da ćete se kasnije osjećati teško ili morati uzeti pauzu za odmor nakon ručka. Ako sam vas uvjerila, nastavite čitati i okušajte se u ovom jednostavnom receptu :)

{za jednu osobu}

što/
100 g mekanog tofua
1 čajna žličica soja sosa
1/2 čajne žličice kurkume u prahu
prstohvat mljevenog crnog papra
malo himalajske soli
1 jušna žlica vode
1/2 svježe crvene slatke paprike
1/2 srednjeg patlidžana
1/2 ručice šparoga

kako/
Narežite patlidžan na ploške i ostavite da odstoji posoljen 15-ak minuta kako bi otpustio gorčinu. Zgnječite tofu vilicom, dodajte mu kurkumu, žlicu vode, soja sos, papar i malo himalajske soli i dobro pomiješajte. Narežite slatku papriku na kockice i također pomiješajte s tofuom. Nakon što ste ocijedili kriške patlidžana (i obrisali ili isprali od viška soli), ispecite ga na tavi na malo kokosovog ulja, 2-3 minute sa svake strane. Zatim na malo kokosovog ulja sasvim kratko ispecite tofu s paprikom, uz stalno miješanje. Za kajganu je važno da bude pečena na barem malo ulja kako ne bi ispala presuha. Šparoge kratko skuhajte na pari, ne dulje od minute, kako bi samo malo omekšale. Poslužite i uživajte u ovom laganom i jednostavnom proljetnom ručku.



[ENG]

scrambled tofu with vegetables

{for 1 person}

what/
100 g silken tofu
1 tsp soy sauce
1/2 tsp powdered turmeric
1 pinch of black pepper
some himalayan salt
1 tbsp water
1/2 fresh sweet red pepper
1/2 medium-sized auburgine
1/2 handful wild asparagus

how/
Slice the auburgine and rub some salt into it; let it sit like that for 15 minutes to lose the bitterness. In the meantime prepare the tofu - crush it with a fork, add the turmeric, soy sauce, water, black pepper, a bit of himalayan salt and roughly chopped red pepper and mix it all together. Wash the auburgine slices or simply dry them with a kitchen cloth to remove excess salt and fluid. Pan fry them on just a little bit of coconut oil, 2-3 minutes on each side. Remove the auburgine slices from the pan and add some more coconut oil. Fry the tofu scramble for a minute, stirring it constantly. Steam-cook the asparagus for a minute, just to soften them a bit. Serve everything and enjoy this easy and light spring lunch!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License