Thursday 11 April 2019

Krafne


Kad imaš ovako slasnu krafnu u ruci, čista je grehota upuštati se u filozofska promišljanja o smislu života, o tome je li krafna iz pećnice zaista krafna, može li se krafna s rupom uopće svrstati u balkansku ideju krafne i slične sitnice koje čine život mrvicu gorčim. Lijepo je da živimo u svijetu gdje je hrpa informacija dostupna na svakom koraku, gdje se odgovori kriju iza svakog klika i gdje možeš pojesti veganski ćevap, štrukle od tofua, kruh bez brašna i krafnu bez ulja i kvasca. Krafnu s bundevom čak! I tko mi šta može, krafna je stvarno dobra, ma vrhunska je. Probajte i vi pa se uvjerite... Kako, pročitajte u nastavku.

što/
1 šalica bundeve narezane na kockice
¾ šalice vode
1 jušna žlica psyllium ljuskica
5-6 jušnih žlica domaćeg jabučnog octa
1/3 šalice zobenog mlijeka
4 jušne žlice agavinog sirupa
1 i 1/3 šalice pirovog brašna T 630
1/3 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
2 prstohvata sode bikarbone
2 prstohvata kurkume

kako/
Pomiješajte pirovo brašno, mljevene zobene pahuljice pahuljice, kurkumu i sodu bikarbonu u zdjeli. Skuhajte bundevu u ¾ šalice vode, samo nekoliko minuta da omekša. Ubacite bundevu s vodom od kuhanja u blender, dodajte zobeno mlijeko, agavin sirup, jabučni ocat i psyllium i sve skupa dobro izblendajte kako biste dobili potpuno glatku smjesu i kako bi psyllium apsorbirao što više vode. Ulijte smjesu u zdjelu sa suhim saatojcima i dobro izmiješajte, najbolje pomoću pjenjače. Prebacite smjesu u kalupe i pecite 20 minuta na 175 °C. Ostavite krafne da se ohlade, pa ih prelijte glazurom po želji. Ja sam napravila smjesu s okusom bijele čokolade - od kakao maslaca, indijskih oraščića i zobenog mlijeka, prirodno obojenu antocijanima iz biljaka. To vam mogu raspisati nekom drugom prilikom, ovaj put je poanta u divnim krafnama! I da ih uvaljate u običnu tamnu čokoladu, bit će odlične.
Dobar tek!



spelt flour pumpkin doughnuts

what/
1 cup pumpkin, cut into cubes
3/4 cup water
1 tbsp psyllium husks
5-6 tbsp homemade apple cider vinegar
1/3 cup oat milk
4 tbsp agave nectar
1 + 1/3 cup spelt flour T 630
1/3 cup finely ground oatmeal
2 pinches bicarbonate soda
2 pinches grpund turmeric

how/
Mix spelt flour, ground oatmral, turmeric and bicarbonate soda in a bowl. Cook the pumpkin in 3/4 cup of water, only a couple of minutes to soften. Transfer the pumpkin into a blender, together with cooking water; add oat milk, agave nectar, apple cider vinegar and psyllium. Blend until you get a smooth mass. It will thicken a bit while being blended becauae psyllium will absorb water. Pour this mixture into the bowl with dry ingredients and mix well. Transfer the batter into moulds and vake on 175 °C for 20 minutes. Let the doughnuts cool down and decorate them as you like. I made a "white chocolate" glaze from cashews, cacao butter and oat milk coloured with butterfly pea flowers, but you can glaze them with simple dark chocolate and they will taste amazing too. Bon appétit!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License