Wednesday, 27 May 2020

pečene šparoge s fermentiranim umakom od badema


Nekako sam navikla u ovo doba godine već debelo biti u Dalmaciji i jesti divlje šparoge koje sam ubrala taj dan, no šta je tu je - Zagreb je isto lijep, a Mali plac je priskočio u spas s prekrasnim domaćim šparogama iz uzgoja. Uspjela sam se suzdržati i pojesti samo nekoliko dok su još bile sirove - neviđeno rijetka situacija, ali nisam požalila! Od već provjereno finih bračkih badema ovaj put sam napravila fermentirani umak s limunom. Inače najčešće fermentiram pomoću vodenog kefira ili kombuche, no ovo je zaista jednostavna fermentacija koju svatko može napraviti kod kuće (a čak se i rimuje).

što/
1/2 šalice badema
1/2 šalice vode
sok 1 limuna
1 prstohvat himalajske soli

250 g šparoga
1 jušna žlica maslinovog ulja
1 prstohvat himalajske soli
2 prstohvata prehrambenog kvasca
1 prstohvat mljevenog crnog papra

kako/
Izblendajte bademe s vodom i sokom limuna u potpuno glatku smjesu. Prebacite smjesu u staklenku, nataknite poklopac i ostavite na toplom mjestu bez direktnog sunčevog svjetla nekoliko dana, odnosno dok ne primijetite mjehuriće od fermentacije na stijenci staklenke. Dodajte sol (i malo vode ako vam se čini da je smjesa pregusta) i promiješajte ili izblendajte za kremastiju teksturu.

Šparoge posložite na pleh za pečenje. Ako su dijelovi pri bazi jako žilavi, možete odrezati tih 1-2 centimetra i iskoristiti za juhu. Začinite šparoge maslinovim uljem, himalajskom soli, paprom i suhim kvascem. Pecite na 180 °C oko 15 minuta. Poslužite šparoge i prelijte umakom od badema i limuna. Ja sam ih ovaj put iskombinirala sa zelenom salatom i rotkvicama. Začinila sam svježe povrće samo s malo soli i aceta balsamica, koji odlično paše uz šparoge. Dobar tek!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License