Jagode su najslađe pred kraj sezone! Nikada mi neće dosaditi sirove, mogla bih ih jesti za doručak, ručak i večeru. Granično vjerujem da ih je šteta jesti drugačije... Ali ipak sam vam pripremila i jedan recept za kolače. Zašto? Jer je Mali plac nedavno, osim super slatkih jagoda, imao i prekrasnu rabarbaru. Jednostavno kombinacija iz snova. Kiselost rabarbare ublažena slatkoćom jagoda, i dva okusa koji se savršeno prožimaju. Budući da sam imala i zadnje primjerke domaćih jabuka, iskoristila sam i njih, ali slobodno možete tu količinu jabuka zamijeniti kombinacijom jagoda i rabarbare.
što/
[za tijesto]
1 šalica integralnog pirovog brašna
1/2 šalice tapioka škroba
1/2 šalice kokosovog ulja u krutom stanju
3 jušne žlice agavinog sirupa
3 jušne žlice hladnog sojinog mlijeka
1 prstohvat soli
[za nadjev]
1/2 šalice jabuke narezane na sitne kockice
1/2 šalice narezanih jagoda
1/2 šalice narezane rabarbare
2 jušne žlice agavinog sirupa
1jušna žlica tapioka škroba
kako/
Stavite sve sastojke za tijesto osim sojinog mlijeka u sjeckalicu i blendajte desetak sekundi, odnosno dok se ne sjedine. Nemojte predugo blendati da se smjesa ne zagrije - cilj je da se kokosovo ulje u što manjoj mjeri rastali kako bismo dobili prhko tijesto. Smjesa bi trebala biti relativno rahla. Dodajte hladno sojino mlijeko (važno je da bude hladno!) i blendajte još desetak sekundi. Ovo se može napraviti u zdjeli pomoću običnog miksera, ili čak razmrviti sve skupa rukama. Meni je najdraža varijanta sa sjeckalicom jer se smjesa sjedini brzo i uz najmanje nereda. Stavite tijesto u hladnjak na 30-45 minuta, pa ga razvaljajte na oko 3 mm debljine i oblikujte 6 krugova (meni su ispala 4 u prvoj turi i još 2 od ostataka).
Pomiješajte narezano voće s agavinim sirupom i škrobom i rasporedite punjenje na svaki komad tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja. Pecite 30 minuta na na 180 °C.
[ENG]
mini galette with strawberries and rhubarb
what/
[for the dough]
1 cup whole grain spelt flour
1/2 cup tapioca starch
1/2 cup cold (solidified) coconut oil
3 tbsp agave nectar
3 tbsp cold soy milk
1 pinch Himalayan salt
[for the filling]
1/2 cup apples cut into small cubes
1/2 cup coarsely chopped strawberries
1/2 cup coarsely chopped rhubarb
2 tbsp agave nectar
1 tbsp tapioca starch
how/
Put all the ingredients for the dough except for the soy milk into a food processor and blend for around ten seconds, until it combines. Don't overdo it because you don't want to heat the mixture. Coconut oil sould stay as solidified as possible to achieve the perfect crumbly and crunchy texture when the dough bakes. Add the cold soy milk and blend until combined. You can use a regular mixer instead of a food processor, or simply crumble the oil and flour and knead with your hands; just be sure not to introduce too much heat into the mixture. Place the dough in the fridge for 30-45 minutes and roll it out to around 3 mm of thickness. It will be enough for six equal circles (for me it was 4 in the first round and 2 from the "leftovers").
Mix the fruits with tapioca starch and spread them on top of each dough circle, leaving some space at the edges. Fold the edges over the filling and bake the cakes on 180 °C for 30 minutes.
No comments:
Post a Comment