U prošlom postu sam podijelila recept za bezalkoholni kombucha-mojito od dinje s ljubičastim bosiljkom. Kako vam ne bi bilo dosadno, a i zato što obožavam bobičasto voće, smiksala sam vam još jedan - od kupine i hibiskusa. I kupina i hibiskus su stvarno moćne namirnice bogate antioksidansima koje povoljno utječu na naše zdravlje. Još u kombinaciji s fermentiranim probiotskim napitkom i svježim listovima mente iz vrta, pravi osvježavajući ljetni eliksir... Za probiotski "kick" sam ovog puta koristila vodeni kefir, ali ako nemate, slobodno ga zamijenite kombuchom ili mineralnom vodom s malo limunovog soka. I dalje će biti eliksir, sigurno.
Koristila sam divne sočne eko kupine s Malog placa. Budući da se kupine malo lakše kvare, odlučila sam ih odmah zamrznuti i koristiti umjesto leda. Napisane količine su dovoljne za dvije osobe, pa ih podijelite na dvije čaše prilikom izrade koktela.
što/
3/4 šalice ohlađenog čaja od hibiskusa
3/4 šalice zaleđenih kupina
3/4 šalice vodenog kefira ili mineralne vode u koju ste iscijedili malo limuna
1 mala šaka listova mente
1 jušna žlica sirupa agave (opcija)
kako/
Zamrznite svježe kupine preko noći. Stavite 3-4 veće čaške cvjetova hibiskusa (oko 1 jušna žlica ako je u komadićima) u šalicu proključale vode i ostavite da se namače dok se ne ohladi. Ako ste čaj pripremili večer prije, stavite ga u hladnjak preko noći. Pljesnite listove mente među rukama kako bi pustili eterična ulja, te ih stavite u čaše. Po želji dodajte malo agavinog sirupa. Izblendajte zamrznute kupine sa čajem od hibiskusa, ulijte u čaše s mentom i lagano promiješajte. Ulijte ohlađeni vodeni kefir do vrha čaše, ukrasite listovima mente i poslužite.
No comments:
Post a Comment