Saturday 6 October 2018

rezanci od mungo graha s povrćem


Znam da cijelo vrijeme tupim kako se treba hraniti sezonski i lokalno, kako je namirnice najbolje kupovati na tržnici od ljudi koji su ih uzgojili u vlastitom vrtu (ili sam uzgojiti, naravno), kako se treba posvetiti pripremi hrane jer nam ona izgrađuje organizam i daje energiju...
Prije tjedan dana sam došla u Zagreb nakon pola godine života u manjim mjestima u Dalmaciji, i od silnih obaveza i kaosa hvatanja ritma zagrebačke svakodnevice zaista nisam uhvatila vremena za odlazak na tržnicu. Ne sjećam se kada mi se tako nešto zadnji put dogodilo, jer su tržnice i obilje sezonske hrane na njima nešto čemu se jako veselim svaki put kada dolazim u Zagreb. Možda je to i zato što kada nemam za koga kuhati, nemam niti pretjeranu želju stvarati neke raskošne obroke jer mogu (možda i predugo) ugodno živjeti na jabukama, salati i kuhanom krumpiru. Za mene kuhanje predstavlja stvaranje nečega što će razveseliti i nahraniti druge ljude, pa mi je čitav doživljaj smanjen kada sam sama. Ipak, u svrhu razbijanja monotonije solo hranjenja u Zagrebu na najbrži mogući način, odlučila sam složiti neko jednostavno ali zanimljivo jelo od onih nekoliko "dosadnih" namirnica koje sam bila spremila u zamrzivač prije pola godine (mahune su još bile super, ne lažem) ili kupila u trgovini na putu prema kući. Svašta se može uz malo kreativnosti i stare začine iz špajze. Uz ovo jelo sam koristila staklene rezance od mungo graha jer sam i njih našla u špajzi, ali umjesto njih slobodno upotrijebite rižu ili heljdu.

što/
1 mrkva
1/2 tikvice
oko 70 g korijena celera
šaka žutih mahuna
1/2 glavice crvenog luka
2 klipića mladog kukuruza (opcija)
2 prstohvata kurkume
1 prstohvat mljevenih sjemenki korijandra
1 prstohvat kajenskog papra
1 prstohvat crnog papra
2 prstohvata sušenog poriluka u prahu
1 jušna žlica soja sosa
oko 80 g suhih rezanaca od mungo graha

kako/
Prelijte rezance kipućom vodom i ostavite 5-10 minuta da omekšaju (ili slijedite upute  na pakiranju). Svo povrće narežite na tanke komade i stavite u tavu u koju ste prethodno ulili dovoljno vode da prekrije dno. Dodajte sve začine i kuhajte 1-2 minute na srednjoj vatri. Poslužite povrće uz rezance i po želji posipajte malo gomashia (gomashio je pečeni sezam s himalajskom soli).

Uživajte!


[ENG]

I know I'm always saying that you should eat seasonal and local food, shop at farmers' markets, nourish your body and soul with carefully prepared quality ingredients and so on. But sometimes it's impossible to find time for anything more than just quickly running through a supermarket and grabbing a couple of carrots, some celery and a zucchini on your way home... and that's ok. Let me show you what I whipped up with some plain and almost tasteless veggies from the store, some young beans that I had frozen half a year ago and some spices that I left in the pantry. It tasted great!

what/
1 carrot
1/2 zucchini
around 70 g celery root
a handful of young beans
1/2 red union
2 baby corn cobs (optional)
2 pinches ground turmeric
1 pinch cayenne pepper
1 pinch black pepper
1 pinch ground coriander seeds
2 pinches dried leek power
1 tbsp soy sauce
around 80 g dried mungo beans vermicelli noodles.

how/
Pour boiling water over the noodles and let them soak for 5-10 minutes to soften. Cut the vegetables into thin slices and put them into a pan that you had previously filled with just enough water to cover the bottom. Add all the spices and cook the vegetables uncovered for 1-2 minutes on medium heat, stirring them regularly. Serve the vegetables with cooked noodles and season with homemade gomashio for some extra flavour.

Enjoy!

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License