Tuesday 25 February 2020

hummus od cikle i tanki kruščići od batata


I ovaj put sam na Malom placu našla svakakvo lijepo povrće i druge domaće namirnice od lokalnih opg-ova. Sudeći po izgledu i okusu svega, ne sumnjam da je ugojeno uz puno truda i ljubavi. Kako neko vrijeme nisam živjela u Hrvatskoj i rijetko sam bila u mogućnosti nabaviti baš sve domaće i lokalno, posebno me razveselilo domaći slanutak - savršeno nesavršene sjemenke raznih veličina koje su lagano krckale dok sam ih namakala preko noći (možda su i pjevale uspavanku, tko zna). Baš nekako slatko, lijepo i prirodno. Odlučila sam ukombinirati slanutak u neki još uvijek lagano zimski đir, s korijenastim povrćem i pirom, uz malo svježine iz sirovog lisnatog povrća. Napravila sam tanke kruščiće (flatbreads) od pira i batata s hummusom od cikle, i poslužila ih uz mlado lišće daikona i konopljine sjemenke. Kombinacija mi je bila super, a niti gosti se nisu ništa žalili, samo su punih usta izgovarali "mmmm" dok nisu sve pojeli.

Sastojci:

(za flatbread)
1 šalica batata narezanog na kockice
1 šalica pirovog brašna
1 prstohvat himalajske soli
3 jušne žlice vode od kuhanja batata

(za hummus)
1 šalica kuhanog slanutka
1 šalica vode od kuhanja slanutka
3 male cikle, pečene u pećnici
3 prstohvata himalajske soli
1/2 šalice domaćeg tahinija
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 prstohvata origana
2 prstohvata sjemenki kima
1 prstohvat mljevenog crnog papra
1 režanj češnjaka
sok jednog limuna

Postupak:
Skuhajte oguljeni i narezani batat na pari, te ga prebacite u zdjelu i zgnječite vilicom. Dok je batat još topao, dodajte sol i pirovo brašno, pa sve dobro promiješajte. Po potrebi dodajte nekoliko žlica vode od kuhanja batata. Dobro izmijesite tijesto rukama, te ga ostavite da se ohladi zatvoreno u vrećicu kako ne bi gubilo vlagu. Za to vrijeme možete napraviti hummus: ubacite sve sastojke u blender ili sjeckalicu i obradite do željene teksture. Nema filozofije, to je to, sada se možemo vratiti na vaše tijesto od batata koje se u međuvremenu, nadajmo se, ohladilo (tijesto slobodno možete napraviti i malo više unaprijed pa spremiti u frižider, tada će biti još lakše raditi s njim). Podijelite tijesto na osam do deset dijelova, oblikujte kuglice i svaku pobrašnite te razvaljajte na debljinu od 2-3 milimetra. Pecite na suhoj, dobro zagrijanoj tavi na laganoj do srednjoj vatri - ostavite da se peče na jednoj strani dok tijesto ne prestane izgledati sirovo (oko minutu - dvije), preokrenite i pecite na drugoj strani dok se cijeli flatbread ne napuhne od zraka u sredini. Gotove kruščiće slažite da se hlade zamotani u krpu kako bi ostali mekani i savitljivi.
Budući da je svaki flatbread dobio "rupu" u sredini, možete slagati punjenje unutra, a možete i jednostavno namazati hummus na vrh i preklopiti.





No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License