Monday 3 February 2020

kroketi od heljde i batata s umakom od konopljinih sjemenki


Nakon što sam raspisala pola bloga receptima u azijskom stilu i razmišljala o tome da se preselim u jugoistočnu Aziju (iako ni to nije loše, kaj ne?), zagrebački Mali plac me vratio u hrvatsku stvarnost s gomilom prekrasnih sezonskih namirnica od lokalnih OPG-ova, koje su me podsjetile na jedan od razloga zašto se uvijek rado vraćam na ove prostore - zaista imamo kvalitetnu hranu u odnosu na velik dio ostatka svijeta, relativno čist zrak, vodu i zemlju i pravo bogatstvo okusa i zdravlja u onome što iz te zemlje izraste.

Iako se čini kao da se zima ovih dana pretvorila u proljeće, ponuda lokalnog povrća i voća još uvijek je debelo zimska. U našem se podneblju zaista nije teško hraniti sezonski kroz cijelu godinu, pa tako čak i zimi imamo velik izbor nutritivno bogatih biljnih namirnica - raznih vrsta zelenog lisnatog povrća, korijenasto i gomoljasto povrće, krumpire, brokulu, bundevu, jabuke, citruse... kombinirajući ove namirnice s raznim sjemenkama, orašastim plodovima, gljivama, cjelovitim žitaricama i začinima koji griju tijelo možemo dobiti izvrsne hranjive zimske obroke. Nedavno sam složila super krokete od batata i heljde na tamnom zelenju, sve skupa "podebljano" kremastim umakom od konopljinih sjemenki. Lagano, hranjivo i zasitno, i za polizat' prste i tanjur.

što/

(za krokete)
1 šalica narančastog batata narezanog na kockice
1/3 šalice vode od kuhanja batata
1/2 šalice heljdinog brašna
1 prstohvat himalajske soli
1 prstohvat sode bikarbone
1 prstohvat kurkume
1 prstohvat bijelog papra
1 jušna žlica maslinovog ulja
180 °C / 15 minuta

(za umak)
1/2 šalice konopljinih sjemenki
sok 1 limuna
1/2 šalice vode
1 prstohvat himalajske soli

(za posluživanje)
ćimulice
blitva
sirovo sezonsko lisnato povrće

kako/
Skuhajte batat na pari. Prebacite ga u posudu, dodajte 1/3 šalice vode koja je ostala od kuhanja i dobro izgnječite vilicom. Dodajte sodu bikarbonu, sol i začine te sve dobro promiješajte. Umijesite heljdino brašno (uz pomoć žlice ili vilice, jer će tijesto u početku biti prilično ljepljivo) i dodajte maslinovo ulje. Dobro izmiješajte tijesto i ostavite ga da odstoji nekoliko sati u pokrivenoj posudi kako bi heljda apsorbirala vodu. Možete ga i odmah koristiti, ali će biti nešto teže rukovati njime. Neka vas ne iznenadi što je tijesto i nakon stajanja relativno mekano - heljda će u pečenju "popiti" puno vode i kroketi će biti baš taman. Oblikujte krokete i pecite ih 15 minuta u pećnici na 180 °C. Za umak od konopljinih sjemenki izblendajte sve sastojke u glatku smjesu. Poslužite krokete uz blitvu i ćimulice kuhane na pari, svježe zimsko lisnato povrće i dresing od konopljinih sjemenki.

Dobar tek!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License