Wednesday 6 April 2016

torta s kremom od šumskog voća


što/

[kora]
2/3 šalice badema (namočenih oko 8 sati)
1 šalica datulja
1/2 šalice sitnog kokosovog brašna
1/3 šalice mljevenih zobenih pahuljica

[krema]
1 šalica badema (namočenih oko 8 sati)
1 šalica mješanog bobičastog voća (smrznutog sad još, izvan sezone)
1/2 šalice gustog kokosovog mlijeka*
sok 2-3 limete
2/3 šalice datulja ili zaslađivača po želji

kako/

[kora]
Izblendajte bademe i datulje u blenderu ili multipraktiku. Prebacite smjesu u zdjelu i dodajte kokosovo brašno i mljevene zobene pahuljice. Izmiješajte rukom ili vilicom. Trebate dobiti gustu smjesu koja se može mijesiti i oblikovati rukama. Ako je smjesa premekana, dodajte još mljevenih zobenih pahuljica ili kokosovog brašna, dok ne postignete željenu gustoću. Smjesu utisnite u kalup za torte.

[krema]
Sve sastojke izblendajte u blenderu u što homogeniju i kremastiju smjesu. Ako imate suhe datulje, dobro ih je namočiti 1-2 sata prije korištenja. Također možete umjesto datulja koristiti datuljin sirup ili neki drugi zaslađivač po želji, slatkoću prilagodite vlastitom ukusu. Gotovu kremu izlijte u kalup (,ukrasite po želji) i tortu stavite u zamrzivač na nekoliko sati, kako bi ju bilo lakše rezati. Nakon rezanja ju možete čuvati i u hladnjaku.

što ako/
Ako ne koristite zobene pahuljice ili kokosovo brašno, možete ih zamijeniti heljdinim brašnom = proklijalom, dehidriranom i samljevenom heljdom. Ja inače recimo nemam običaj koristiti ni jedno ni drugo ali ovom kolaču baš daju nekakav okus podloge za čizkejk pa mi je zato kul.

i još/
*Kokosovo mlijeko za potrebu ove torte najbolje je napraviti od mladog kokosa jer ima mekano meso pa će ispasti kremasto i ne treba se cijediti kroz vrećicu. Samo stavite meso mladog kokosa u vodu (ili još bolje, kokosovu vodu, ali ja ju cijelu popijem prije nego ustignem bilo što drugo s njom napraviti). Nemojte staviti previše vode dok radite mlijeko, radije dodajte pomalo, da bude tekuće ali jako kremasto. Zbog prirodnog sadržaja kokosovog ulja, krema za ovu tortu će se u hladnjaku taman dovoljno stvrdnuti da se ne razlije. Druga opcija je da koristite kokosovo mlijeko iz limenke (nađite neki dobar brend...). Sušeni ribani kokos je možda najgora opcija za ovo jer će ga rijetko koji blender samljeti s vodom baš toliko dobro da se ne osjete komadići. Ali kako tko voli!


[ENG]

berry cream cake

what/

[crust]
2/3 cup almonds (soaked for 8 hours)
1 cup dates
1/2 cup fine coconut flour
1/3 cup ground oatmeal

[cream]
1 cup almonds (soaked for 8 hrs)
1 cup mixed berry fruits (I used frozen ones since it's still out of season now)
1/2 cup creamy coconut milk*
juice of 2-3 limes
2/3 cup dates or sweetener of choice

how/

[crust]
Blend the almonds and dates in a blender and put the mixture into a bowl. Add coconut flour and ground oatmeal and mix in with hands or with a fork. The mixture should be thick and easy to model with hands. If it is still too soft, add some more ground oatmeal or coconut flour and mix it well. Press the mixture into a cake mold.

[cream]
Blend all the ingredients into a really creamy and homogeneous mixture, pour it into the cake mold, decorate with some fruits and put the cake into a freezer for a couple of hours, until solid enough to cut in slices. Later it can be kept in the fridge.

what if/
Instead of coconut flour and oatmeal, you can use homemade buckwheat flour = sprouted, dehydrated and ground buckwheat.

also/
*The best way to make creamy and thick coconut milk is to use young coconut flesh and blend it well with some (coconut) water. Don't use too much water as you want it to be ((not too)) liquid but really creamy. Naturally occurring coconut oil will make the cake just thick enough so it can stay in the fridge without melting. Another option is to use canned coconut milk, the one that turns thick in the fridge. Making milk from dried coconut is in this case the worst option because most of the blenders cannot break it down enough to be completely creamy. But you should see what works best for you.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License