Monday, 22 March 2021

pire od prosa i badema s umakom od gljiva u crnom vinu


što/

za pire
1/3 šalice prosa*
1 šalica vode
1/2 šalice domaćeg bademovog mlijeka
2 jušne žlice maslaca od badema (možete ga napraviti na ovaj način)
1 prstovat soli

za umak
1 šalica sušenih gljiva**
1 šalica vode
1/2 šalice crnog vina
1 manja glavica luka
1 prstohvat soli
1 juša žica tamarija
1 manji prstohvat papra

*sve sastojke osim začina možete nabaviti na Malom placu
**koristila sam sušene crne trube i vrganje

kako/
Skuhajte proso u šalici vode, na laganoj vatri u poklopljenom loncu. Kuhanom prosu dodajte bademovo mlijeko, sol i maslac od badema, pa sve skupa izmiksajte štapnim mikserom. Namočite gljive u vodi oko dva sata na sobnoj temperaturi, ili preko noći u frižideru. Ocijedite ih, a vodu od namakanja sačuvajte za kuhanje. Narežite luk na tanke trakice i kratko ga prodinstajte na malo vode ili ulja. Dodajte gljive, sol, papar i tamari, još malo prodinstajte i dodajte crno vino. Ostavite da kuha nekoliko minuta, dodajte vodu od namakanja gljiva i kuhajte još 5-10 minuta. Poslužite s pireom od prosa i svježim zelenim lisnatim povrćem.

Dobar tek!


No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License