Sunday 26 April 2020

mlijeko od badema i konopljinih sjemenki


Da mi je prije pola godine netko rekao da će recept za kiseli kruh biti jedna od najpopularnijih Google pretraga, vjerojatno bih mu rekla da je lud. Iz današnje perspektive mi se više ništa ne čini ludim. Zanimljivo je kako se preko noći cijela svakodnevica može okrenuti za 180, no teško da je to dovoljno dobra izlika za jadanje. Osim toga, ovaj cijeli kaos ima i nekih simpatičnih strana; ljudi su se u zadnjih mjesec i pol - što iz potrebe, što iz dosade, što jer su napokon našli vremena za nikad ostvarene planove - počeli vraćati sporijem tempu života, kuhati svaki dan, istraživati kako da sami naprave neke stvari koje inače kupuju. Kiseli kruh su vjerojatno već svi savladali i možda ponetko negdje čak razmišlja o otvaranju pekare, genijalno! A kako stojite s biljnim mlijekom?

Prije sam mislila da svi znaju napraviti mlijeko od sjemenki i da nema smisla raspisivati neki poseban recept. Kroz razgovore s ljudima sam shvatila da bi mnogima zapravo dobro došle neke osnovne smjernice. Budući da sam baš nedavno na Malom placu naišla na prekrasne domaće bademe i sjemenke konoplje, odlučila sam ih upotrijebiti i za domaće biljno mlijeko. Postupak je jako jednostavan i prilagodljiv osobnom ukusu - možete koristiti više ili manje vode ovisno o tome koliko vodenasto ili kremasto želite da bude; ako volite slađe, možete dodati malo javorovog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji; možete se i zaigrati, pa skupa s bademima i konopljinim sjemenkama staviti i malo cimeta ili kakao praha.

što/
1/3 šalice badema
1/3 šalice oljuštenih sjemenki konoplje
2 - 2,5 šalice vode

kako/
Za ovaj recept možete koristiti suhe bademe, ali ako ih ipak želite aktivirati, možete ih prvo namočiti u vodi 6-8 sati. Vodu od namakanja kasnije možete upotrijebiti za zalijevanje biljaka. Konopljine sjemenke su dosta nježne i mekane, pa ih ja u pravilu ne namačem. Stavite bademe, konopljine sjemenke i vodu u blender i blendajte dvije do tri minute, odnosno dok se bademi i sjemenke potpuno ne usitne, a smjesa počne izgledati kremasto. Procijedite dobivenu smjesu kroz gazu i dobro istisnite svu tekućinu. Usitnjena vlakna možete iskoristiti umjesto brašna za kolače ili kruh. Ako ih ne želite upotrijebiti odmah, možete ih osušiti ili zamrznuti i spremiti za kasnije. Dobiveno biljno mlijeko čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz tri do četiri dana.





[ENG]

almond and hemp mylk

what/
1/3 cup almonds
1/3 cup hemp hearts
2 - 2.5 cup water

how/
Put the almonds, hemp seeds and water into a blender and blend for a couple of minutes - until the mix starts to look creamy. Strain the liquid (plant milk) through a cheesecloth. You can use the leftover fiber for a cake or bread, or freeze to use up later. The plant milk should be kept in the fridge and can usually last for 3-4 days. If it starts fermenting, which you will notice by a sour taste, you can still use it up in some recipe that requires baking or cooking, i.e. in pancakescake or bread.

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License