Tuesday 25 April 2017

burgeri s ciklom


pljeskavice_
Naravno potpuna improvizacija; varijacija na zadnji recept u [ovom] postu, samo što sam umjesto zobenih pahuljica koristila heljdinu kašu (ovaj put baš heljdinu kašu, a ne sirovu heljdu, jer je heljdina kaša već termički obrađena i brzo apsorbira vodu). Stavila sam otprilike
2 šalice ocijeđenog kuhanog graha,
1 šalicu vode od kuhanja graha,
1 ciklu i 2 mrkve kuhane na pari samo da malo omekšaju,
3/4 šalice sitno mljevene heljdine kaše
3 jušne žlice mljevenih chia sjemenki
1 luk i 2 režnja češnjaka
malo soja sosa, mljeveni kim, crni papar, sušeni bosiljak i crvenu papriku.
Sve osim heljde sam izblendala u blenderu pa prebacila u zdjelu, dodala heljdu, dobro izmiješala i ostavila da odstoji pokriveno krpom nekoliko sati da heljda i chia apsorbiraju vodu. Ako vam se nakon nekoliko sati čini da je smjesa pregusta i da se jako mrvi, znači da treba dodati još vode i dobro izmiješati (najbolje rukama). Pekla sam ih na suhoj tavi na laganoj vatri, po nekoliko minuta sa svake strane. Okus je bio divan, ali nisu bile toliko kompaktne kao kada se rade sa zobenim pahuljicama, što će reći da je ova smjesa dobra za pljeskavice koje idu u sendvič, ali nije npr. za ćufte ili nekakve popečke pečene u pećnici jer bi se mogli malo raspadati.

kruhići_
U jednom od budućih postova ću pisati detaljno o kiselom tijestu, što, kako i zašto, a do tada možete baciti oko na [ovaj blog], sve je lijepo objašnjeno. Ja umjesto pšeničnog koristim pirovo brašno od cijelog zrna.

dodaci_
sir od suncokreta [ovaj ili čak ovaj]
kiseli krastavci [ovako nekako]
svježe mlado zelenje, rotkvice, mladi luk

No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License