Tuesday, 3 November 2020

soda kruh od palente i bundeve



Evo tog slavnog skorojedinog kruha koji ponekad pojedem. Jako je sličan ostalim soda kruhovima koje možete pronaći na ovom blogu, samo se cijelo vrijeme igram s omjerima i vrstama žitarica. Zadnje otkriće mi je kukuruz koji malo ublaži pir i zob i učini kruh lakšim i sočnijim. I kada god mi se da, umjesto jednog dijela vode ili biljnog mlijeka stavim izblendano voće (recimo jabuku ili nekad malo datulja) ili kuhano škrobasto povrće (bundeva, batat, tikva) - malo slatkoće uvijek dobro izbalansira okus, a i tako dobijem još sočniji kruh koji neće brzo izgubiti vlagu. Možete ga čuvati zamotanog u kuhinjsku krpu dok ga ne pojedete i neće se osušiti. Znam o čemu pričam, jedan kruh jedem barem tjedan dana, barem...


što/

1 šalica pirea od bundeve

1 šalica mineralne vode

6 jušnih žlica jabučnog octa

2/3 šalice mljevenih zobenih pahuljica

2/3 šalice kukuruzne krupice (ja najčesće koristim instant palentu, ali može se koristiti i druga)

2/3 šalice pirovog brašna

1 čajna žličica sode bikarbona

1 čajna žličica himalajske soli


kako/

Za pire od bundeve samo skuhajte bundevu ili ju zapecite u pećnici i izblendajte do glatke teksture. Ako je u pećnici izgubila vlagu, možete joj kod blendanja dodati nekoliko žlica vode. Pomiješajte pire s vodom i octom, a u drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Ulijte tekuće sastojke u zdjelu sa suhima i lagano promiješajte pjenjačom da se sjedini. Izlijte smjesu u kalup i pecite 60 minuta na 185 °C. Ostavite kruh da se ohladi zamotan u kuhinjsku krpu.



2 comments:

  1. Draga Luna, da li je moguce pire od bundeve zamijeniti pireom od batata? Hvala i lijep pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav, tek sada vidim komentar! Može pire od batata :)

      Delete

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License