Evo tog slavnog skorojedinog kruha koji ponekad pojedem. Jako je sličan ostalim soda kruhovima koje možete pronaći na ovom blogu, samo se cijelo vrijeme igram s omjerima i vrstama žitarica. Zadnje otkriće mi je kukuruz koji malo ublaži pir i zob i učini kruh lakšim i sočnijim. I kada god mi se da, umjesto jednog dijela vode ili biljnog mlijeka stavim izblendano voće (recimo jabuku ili nekad malo datulja) ili kuhano škrobasto povrće (bundeva, batat, tikva) - malo slatkoće uvijek dobro izbalansira okus, a i tako dobijem još sočniji kruh koji neće brzo izgubiti vlagu. Možete ga čuvati zamotanog u kuhinjsku krpu dok ga ne pojedete i neće se osušiti. Znam o čemu pričam, jedan kruh jedem barem tjedan dana, barem...
što/
1 šalica pirea od bundeve
1 šalica mineralne vode
6 jušnih žlica jabučnog octa
2/3 šalice mljevenih zobenih pahuljica
2/3 šalice kukuruzne krupice (ja najčesće koristim instant palentu, ali može se koristiti i druga)
2/3 šalice pirovog brašna
1 čajna žličica sode bikarbona
1 čajna žličica himalajske soli
kako/
Za pire od bundeve samo skuhajte bundevu ili ju zapecite u pećnici i izblendajte do glatke teksture. Ako je u pećnici izgubila vlagu, možete joj kod blendanja dodati nekoliko žlica vode. Pomiješajte pire s vodom i octom, a u drugoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Ulijte tekuće sastojke u zdjelu sa suhima i lagano promiješajte pjenjačom da se sjedini. Izlijte smjesu u kalup i pecite 60 minuta na 185 °C. Ostavite kruh da se ohladi zamotan u kuhinjsku krpu.
Draga Luna, da li je moguce pire od bundeve zamijeniti pireom od batata? Hvala i lijep pozdrav
ReplyDeletePozdrav, tek sada vidim komentar! Može pire od batata :)
Delete