Friday 22 January 2021

sarma


Nikad nije kasno za sarmu, pogotovo za ovakvu laganu poslijenovogodišnju detoks sarmu, ne? Još kad je s namirnicama s Malog placa i zarolana u njihov kupus iz biodinamičkog uzgoja, uf! Ne znam, ja ću je raditi dokle god je snijega na Velebitu.


što/

(za 20-25 sarmi)

1/3 šalice korijena celera narezanog na kockice

1/3 šalice mrkve narezane na kockice

1/3 šalice korijena peršina narezanog na kockice

350 g polutvrdog tofua 

1 šalica riže*

1/3 šalice krušnih mrvica**

1/3 šalice prosa

1/3 šalice ječmene kaše***

7 jušnih žlica soja sosa****

3 jušne žlice miso paste

3 jušne žlice suhog delikatesnog kvasca

1 jušna žlica dimljene paprike

1 velika glavica kiselog kupusa (1 - 1,25 kg)

300-500 g rezanog kiselog kupusa


*najbolja je obična bijela riža dugog zrna

**koristim mrvice od ostataka domaćeg kruha od pirovog i zobenog brašna

***za verziju bez glutena možete ječam zamijeniti prosom, a mrvice slobodno potpuno izostavite; bez njih će punjenje biti samo malo manje kompaktno, ali će sarma i dalje biti odlična (isprobano!)

****prije nego što zamiješate smjesu, preporučam da probate kupus i procijenite koliko je slan; ako mislite da će sve skupa biti preslano za vaš ukus, možete izbaciti koju žlicu soja sosa iz recepta za punjenje



kako/

Zgnječite tofu vilicom. Dodajte soja sos, miso, papriku i prehrambeni kvasac. Narezano povrće usitnite u multipraktiku na što sitnije komadiće i dodajte ga u zdjelu s tofuom i začinima. Dodajte rižu, proso, ječam i mrvice. Dobro izmiješajte sve sastojke, najbolje rukama. Istanjite nožem središnje dijelove listova kupusa kako bi bili savitljiviji. Odrezane dijelove možete staviti na dno lonca, skupa s malo rezanog kupusa. U svaki list zamotajte 2-3 velike jušne žlice punjenja, ovisno koliko velike sarme želite (samo imajte na umu da će kuhanjem žitarice povećati svoj volumen). Slažite zamotane sarme u lonac, sve prekrijte rezanim kupusom, ulijte tekućinu od kiselog kupusa i dolijte vode do vrha sarmi. Stavite poklopljeni lonac na štednjak da tekućina zavre, pa smanjite vatru i kuhajte oko sat vremena. Po potrebi dolijte još malo vode za vrijeme kuhanja. Kuhane sarme mogu stajati oko tjedan dana (možda i dulje, nisam nikad uspjela probati jer ih obično pojedemo u nekoliko dana), a tradicionalno čuvanje lonca na balkonu spada u zimske radosti ako imate premali frižider.

Dobar tek!



No comments:

Post a Comment

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License